Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:10

Mne by zajimalo proc ma tolik lidi problem udelat zavet,kdyz uz po staleti se vi jake pak byvaji problemy.?

Rodicum jsem to doporucila,ale nevim jestli se tim budou ridit.No doufam,ze jo,protoze majetky co maji uz zato stoji a jeste ma otec predstavu jak s tim i nadale nalozit.

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:15

Jinak není to vlastně stížnost, ale nevím kam přesně s tím jinak. Včera jsme se nějak nečekaně přiopily s mojí japonskou učitelkou a konečně jsme probraly, proč žije v Čechách a bylo to tak strašně smutné...a mluvily jsme o japonském školství a to bylo taky smutné, říkala, že se učitelé hrozně zaměřují na to, v čem jsou děti slabé a vůbec ne na to, v čem jsou dobré a že nikdy nejsou schopné dosáhnout cíle, protože těsně před stanoveným cílem se zvýší laťka...(ale to je typické, na to si stěžuje i muž u japonské firmy). A že umělecké směry (všechny ty nauky jako výtvarka, hudebka...) jsou považované za podřadné. Mohla bych o našem rozhovoru mluvit hrozně dlouho, bylo mi jí normálně líto, přitom ona je tu hrozně spokojená. 

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:16

Zarinya Možná už je jim to fuk? :-) Pak máš stejně to neopomenutelné dědictví, takže úplně jednoduché to ani tak není. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:18

@Zarinya Já myslím, že s tou závěti je to nějaký blok, hlavně u starších lidí. Když napíšu závěť, tak to vlastně všechno vzdávám a určitě brzo umřu. Spoléhají se na to, že se všichni dohodnou. No, když jde o peníze, často nedohodnou:(

Offline Tak Betty
6089 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:23

Ja si myslím, že asi nejspravedlivejsi dědictví je to ze zákona. Když tam tedy nejsou ty nedoresene věci. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:27

Garfie tak fuk si zrovna nemyslim,tam kde je co dedit.:-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 16:32

Mha no,presne-nedohodnou jak jde o penize.:-(

takovej uz bylo co spolu bezva vychazeli a po dedictvi nesmiritelni nepratele.

Tchyne to vyresila jeste pred smrti,sestra urcitou cast a muz s bratrem kazdy pul te jine casti.Bratr pred par lety zemrel a svagrova se vzdala toho podilu ve prospech meho muze.A tak az pak jsem dala svoleni do toho investovat,ale muz ma dve deti.....no neni to lehke.

Offline Sweet Potato
40130 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:01

Zarinya Jednak něco jako pověrčivost. Smrt si nikdo nechce připustit. Říkáš, že rodiče ji nemají. Ty a tvůj muž ano? (My samozřejmě taky ne. Ale už nějakou dobu řeším možnosti svěřeneckých fondů. Kdyby se stalo něco nám oběma)
Jednak je na závěť často pohlíženo na jakoby vyjádření nedůvěry v partnera, děti, rodinu.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:02

Sweet Potatomy ji nemame protoze nic nemame.

a taky ja mam jen jedno dite tak se nebude mit s kym hadat.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:09

Sweet Potato jeste tedy dodam,ze az ten dum v recku bude obyvatelny tak to rozhodne resit budu a nebudu spolehat na nejakou domluvu.

Offline viktorka_od splavu
49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:18

Sweet Potato myslím že máš pravdu, v obojím - jednak, já se necítím že bych potřebovala závěť, ještě tu plánuju být.. :D no a pak, udělat si "zle" už teď, když to můžu nechat na těch pozůstalých ať se nějak porovnají, to já už tu nebudu, teďka mám klídek.. tak bych si tipla že uvažuje hodně lidí. výjimka byla jedna babička, ta měla vše pořešené jak šla do důchodu:-) žila teda ještě dalších skoro 30 let, ale v domě u syna kde měla to právo dožití a on se o ni taky staral

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:20

viktorka_od splavu jaky delat zle uz ted?To je soukroma zalezitost,ktera se resi s notarem ne?To nikdo nemusi vedet zda ji mas a uz vubec co v ni je.

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:24

Zarinya tak nemyslím já osobně (já nic nemám:-), myslím to obecně, prostě nechat to na rodině ať se domluví, než to nějak řešit - protože teda sepsat závěť a rodině nic neříct to by mi přišlo zvláštní. babička všechno rozdělila už za života, to mi přišlo fajn, protože jinak by asi nebylo fér aby do domu jeden syn investoval + se staral a druhý pak dostal půlku, ne?

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:25

Tak Betty Asi je, ale zase, jak píše Zarinya, pokud jsou tam třeba děti z jiných manželství, je to trochu komplikovanější. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:27

Sweet Potato rodicum jsem to doporucila,ne kvuli memu prospechu,nebo,ze si myslim,ze brzy umrou,ale z duvodu,ze otec ma predstavu a prani jak s tim nalozit.A ja si momentalne myslim,ze bez zaveti mu to nebude splneno,znam svou sestru.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:29

viktorka_od splavu muj otec je rezolutne proti,vyporadat to pred.Napriklad a myslim,ze je tam zavet na miste.

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:33

Zarinya Pochopitelně pokud ten "budoucí zemřelý" má nějaké konkrétní přání, je závěť úplně na místě-proto se i dělá. 

Jinak po tobě bude dědit nejen syn, ale také tvůj muž, kdyby něco...a to už komplikace klidně nastat můžou.

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:33

Zarinya však jo to má každý jinak, jak si to ideálně představuje, akorát prostě lidi mají nějakou zábranu tu svou ideu realizovat...

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:37

Zarinya Nedohodnou se kolikrát i proto, že do toho začnou vstupovat zájmy dalších lidí, třeba vlastních děti, manželů, je tolik faktorů, co se může změnit a z dobré vůle se stává zatrpklost. A jak psala Sweet Potato

ta pověrčivost, tu můžu potvrdit. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:49

Třeba moje kamarádka má tátu, který má po rozvodu druhou rodinu. Byl celkem úspěšný, takže s tou druhou rodinou žijí v domě, který má celkem velkou hodnotu a je celý psaný na jeho druhou ženu, stejně tak firma, která je živí. Nějak si nemůžu pomoct, ale myslím si, že to tak uspořádali, aby jeho první dcera po něm nedědila. On byl vždycky jako rozvedený táta hrozná držgrešle, i když hluboko do kapsy nikdy neměl. Přijde mi to nefér, v tomhle bych nechtěla být na jejím místě, ona svého tátu hrozně miluje a hodně věcí omlouvá, ale podle mě jí fakt bere na hůl.