Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline rysamona
1104 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:11

Dadoo v našem případě se na nemovitosti dělal odhad. Počítám že u vás to bude to samé, všechno se sečte a podělí. U reálného rozděleni věci pak záleží jak se domluvíte. Osobně žádné per huba (bez smluvního ujednání nebo věcného břemene) nedoporučuji. Lidi dokáží být hrozné sv...ně

A manželem jsme se nejdřív vzali a pak u notáře sepsali zúžení SJM. Takže za každým jdou jeho příjmy i dluhy. Společně máme jenom dceru

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:14

Dadoo ja jsem spíš myslela na to auto. To je taková hraniční věc, SJM se v tomto smyslu omezuje dost často. 

Ono ani nejde o to, že teď tě tam nechá bydlet, ale co dalších 30 let? To je dlouhá doba a stát se může cokoliv. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:19

rysamona jj, na nemovitosti se odhad dělal, u aut stačila jen běžná cena na trhu.

Jinak děkuji i vsem, které jsem ne jmenovala za připomínky a postřehy.

Ja se strašlivé, opravdu strašlivé, nerada dohaduju o peníze. To bych snad radši s hlavou vztycenou a holým zadkem, ale hrdě odešla středem. Blbá vlastnost, vím. 

Ale teď musím, jde mi o budoucnost. 

Raději bych ale prodala být a malou chatu a něco si koupila. Malý domek, nebo pozemek na drevostavbu. Jenže bych chtěla zůstat tady někde. A zase tolik peněz to nehodí. 

A taky jsem manželovi slibila, že se o to tady budu starat.

No.. Uvidím. 

Vážně dekuju všem za názory. 

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:23

rysamona jinak k té tvé sestřenici. Podle mě by spíš měla napřít trochu úsilí,aby zjistila, co dělá s penězi manžel,když teda nepřispívá ani na domacnost. V případě rozvodu to stejně bude zjišťovat soud. 

To odvádění peněz jinam je takové složité, nicméně na děti bych to nedávala - oni budou mit pořád otce, a to je člověk, s kterým se pani rozvádí.  Kdyz vypovídáme stavebko detem, musíme to podepsat oba. ( A před pár lety byla v ČR situace, že se s tím chodilo dokonce k soudu - protože zákon se změnil tak, že to byly opravdu peníze těch dětí). 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:23

continuity navrhla smlouvu, že strany majitele bez možnosti výpovědi, na neomezenou dobu a bezplatné pro mě. S tím, že se o to budu starat.

OK, starala bych se, ale o běžnou údržbu. Novou střechu bych určitě platit nechtěla. 

A pak mi hlavně vadí, že co "vybuduju", vlastně nedostanou moje děti. Proto by se mi, logicky, nechtělo do toho dávat moc peněz. 

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:26

Dadoo no a novou střechu nebo i okapy casem potřebovat budeš, ona z toho nebude mít žádné peníze, takže logicky se jí nebude chtít do toho investovat. 

Doporučuji toto domluvit na začátku, jak to budete řešit, protože z těch sporu už nevyjdete. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:31

Proste si radeji vsichni napiste zavet.

A to ocividne malo z vas ma ve vlastnictvi nejakou pudu.

Muj deda byl hlupak,bohuzel,a i pres dobre rady a snahu meho otce o osetreni dedeni ucelenych celku pozemky nechal dedit "volne" takze uz okamzikem smrti babicky se rozdelily na podily mezi nej a jeho 4dcery.pak zemrela dcera,a jeji podily se rozdelily mezi jejiho manzela a jejich hodne deti.pak zemrel deda....a nyni je v tom bordel.protoze nektere pozemky byly od pocatku ve spoluvlastnictvi,jsou nyni rozdeleny treba na 220dilu (jsem hrdym vlastnikem 2/220!jednoho pozemku)a to cislo roste kazdou dalsi smrti.jsou to lidi,kteri se vubec neznaji.predstava,jak bude treba neco s takovym pozemkem menit,je desiva.snazim se na tom pracovat,je to hrozne drahe na cas i penize a vysledek je,ze dokazu 220 dilu snizit na 90...

Muj deda bohuzel nemel otce rad a byl mylne presvedceny,ze chce nejak poskodit jeho dcery.vysledkem je,ze i deset let po jeho smrti si ty dcery pozemky v tomto stavu prehazuji jak horke brambory,protoze nikdo nema cas ani nervy to resit.

Takze budte chytri a piste si zaveti.nebo to rozdejte za zivota.ale hlavne jako celek.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:38

Jiná Realita no takto dotlacila situace moje staré rodice. Oni měli přesně takové pozemky, ale všechno to stejně bylo v družstvu, tak to nikdo neřešil celé generace. No pak přišla chvíle, kdy se na těch pozemcích měla stavět přehrada a vlastníci vyplatit. To nastalo totální peklo, které řešila celá rodina, armáda právníků majitelů i stavitele asi dva roky. U nás ještě opepřeno tím, že jeden bratr zmizel někde na druhém konci světa a nebyl ani prohlášen za mrtvého. 

Dnes se už smeju, ale byly doby, kdy meli naší v obýváku stosy papíru. Babička to mu navíc rozuměla stylem: je to ten kousek tam u potoka, katastrální číslo ji samozřejmě nic neříkalo. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:43
Reakce na Dadoo:

A já to pochopila tak, že u hlavní chaty, kde bydlím, zůstaneme spolumajitelky. Mám jen malou část a ona navíc zdědí i zbytek po babičce, takže to logiku má. 

Teď ji chce komplet celou s tím, že ji mohu ale užívat zcela bez omezení a dokud budu chtít. 

A chce to ošetřit smluvně. Ne věčným břemenem, prý ji to řekla právnická. 

​Pardon, ale vrtá mi hlavou ten podíl po babičce. Kdo byl vlastníkem nemovitostí k datu manželovi smrti? A babička tehdy ještě žila? 

Ad břemeno - sice bych do toho nešla, ale když už, tak pohlídat, jak to bude formulované a hlavně určitě zapsat do katastru. 

Jestli máš právníka, udělala jsi velmi dobře. 

Offline viktorka_od splavu
49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:45

continuity tchyne toto vyresila tak, ze se vseho vzdala ve prospech bratra, se kterym se nestyka. a muj ex to zas nechal segre. jako nebyl to buhvijaky majetek ani v jednom pripade, ale..

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:47

Jiná Realita Řešit dědictví pozemku a lesů a cest... Je na blázinec.

Úplně souhlasím s tím, co píšeš o závěti. Bohužel, pro spoustu lidí je to něco tak nepříjemného, že to nechtějí řešit, a pak prostě už nemůžou...

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:47

Jiná Realita tam jiné řešení než prodat a rozdělit peníze nevidím.

Se závětí máš naprostou pravdu, mám už několik let.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:50

continuity u nas se ma stavet dalnice...peklo je to i bez toho,spousta lidi ma samozrejme pocit,ze ty jejich 2/220 pole u kravina maji desnou hodnotu a je treba si je nechat za kazdou cenu,protoze az se bude stavet ta dalnice,zbohatnou na nich. kdekdo si mysli,ze ho druha rodina chce okrast...peklo peklo. A navic porad vidim ten spokojeny pomstychtivy usmev dedy,jak to otci natrel,kdyz si nechal poradit od milovaneho svagra(ktery se k tomu od te doby nezna).

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:51

viktorka_od splavu no jenže to nešlo. jednak ty peníze všichni potřebovali kvůli tomu, že náhrady za ty staré domky podle státního cenniku by jim nevydaly ani na byt v paneláku, takže potřebovali peníze za pozemky, aby mohli jít bydlet jinam. a po druhé kdyby se to nevyporadalo, nešlo to převést na stavitele. 

Oni všichni jednali ve shodě, tam žádnej spor nebyl, ale když nás na jednom pozemku 20 vlastníků a chcete to udělat alespoň trochu spravedlivé, tak se to prostě rozmotat musí.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:53

viktorka_od splavu u druhé větve se táta se sourozenci těch lesů ve prospěch dědova bratra celkem v pohodě vzdal, ale to byla úplně jiná situace a hlavně ještě v dědickém řízení, takže se to nestihlo zasmodrchat. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:55

Krehutka babička, manželovi matka, stale žije. Je většinovým vlastníkem., manžel měl zdědeno po smrti otce. Tenkrát to prý chtěla napsat všechno na něj, ale on nechtěl, byl prostě neřešič, nesnášel úřední jednání a starosti.

My se vzali až dlouho poté. O tomto jsem nic nevěděla. 

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:56

Jiná Realita pokud tě to nějak netlačí tak bych se to teď vykašlala, až přijde dálnice, bude to řešit stát a ten si s tím už poradí. Posle tam armádu úředníků, kteří to už delali stokrát, s katastrem jsou jedna ruka a pomůžou vám s tím. 

Offline Sweet Potato
40130 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:59

Jiná Realita Proto v minulosti vše dědil nejstarší syn. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 12:01

Sweet Potato nemeli to blbe vymyslene.a v anglickych filmech meli vzdycky tu zavet

Offline rysamona
1104 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 12:06

continuity vidíš teď mě napadlo, dědictví do SJM nespadá, ale co když dostanu dědictví(půlku bytu) dostal vyplácenou. To je už je společný příjem nebo ne? ten.pan.to.totoz.takhle.dostal.tak.uz.prmyslim.dal

A děti jsou už dospělé a to jedno i rozumné.