Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:50

Mha když tak nad tím přemýšlím, ta závěť je taková definitivní... jako jasněže se to dá změnit, ale pak můžou nastat chvíle kdy na to člověk nepomyslí a umím si představit, že pak nastanou situace které člověk nepředpokládal a ve kterých by bývalo lepší to nechat být jak píše Betty.. 

v jedné chvíli se třeba může zdát jako výborný nápad napsat vše na manželku která se stará a děti jsou daleko a mají všeho dost.. za pár let může být manželka dávno pryč a děti třeba bez práce a do toho dotyčnýho srazí auto. blbý no

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. ledna 2021 17:55

viktorka_od splavu Jo, závěť nezávěť, když se vezme v potaz lidská povaha, tak problémy můžou být kdykoli, i kdyby bylo všechno právně vyřešené a podepsane.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 18:03

Já si teda myslím, že závet je na místě kdykoliv chci, aby se dědilo nějak jinak než ze zákona.

Když jsem byla na rozvod, ale ještě nerozvedena, seskrabala jsem lejstro, aby nedědil bývalej. Měli jsme spolu byt, na který jsem dala část peněz původem od rodičů. No přišlo by mi jako kravina, aby z toho cokoliv dědil. 

Teď, po téhle diskuzích, uvažuji, že si k tomu sednu a nějak sepisu, aby po mě dědil i muž. I kdyz teda dnes dopoledne byl spíš na tu lopatu.

Do hrobu se vážně nechystám. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 18:58

Janulik03 uz jsem nestihla ale mrzi me, pokud mate problemy s domem a asi sestrou.

Offline Janulik03
20154 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 19:07

Candance nemame problem a dakujem si mila

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 19:40

Mha když tak nad tím přemýšlím, ta závěť je taková definitivní... jako jasněže se to dá změnit, ale pak můžou nastat chvíle kdy na to člověk nepomyslí a umím si představit, že pak nastanou situace které člověk nepředpokládal a ve kterých by bývalo lepší to nechat být jak píše Betty.. 

v jedné chvíli se třeba může zdát jako výborný nápad napsat vše na manželku která se stará a děti jsou daleko a mají všeho dost.. za pár let může být manželka dávno pryč a děti třeba bez práce a do toho dotyčnýho srazí auto. blbý no

​Děti jako nepominutelné dědice nemůžeš v závěti bezdůvodně opomenout, pouze omezit podíl, který by dostali dle zákona, takže nelze vše přepsat na manželku (naopak to lze). A pokud teda manželka odejde, je změna závěti záležitostí jedné schůzky s notářem klidně následující pracovní den.

Podle mě většina lidí nemá sepsanou závěť, protože je to a) nikdy nenapadlo, b) nemají co odkazovat nebo c) je pro ně nepohodlné a nepříjemné to řešit (jsou líní) , tak nechají potenciální problém vyhnít a řešení přehodí na dědice. 

Offline rysamona
1104 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 19:41

Já tedy donutila rodiče sepsat závěť právě z toho důvodu, že za ségry nemůžu ručit a kdyby to nastalo aby jeden z nich nemusel prodat barák, který spolu postavili a 45 let v něm žili, aby ségry vyplatil ten co zůstane. Vztahy pokazilo již samotné sepsání závěti a právě od další osoby jak tady zmiňováňo. Když to pak nastalo byla jsem ráda že mamka alespoň v téhle oblasti mohla být v klidu, 

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 19:53
Reakce na Krehutka:

Podle mě většina lidí nemá sepsanou závěť, protože je to a) nikdy nenapadlo, b) nemají co odkazovat nebo c) je pro ně nepohodlné a nepříjemné to řešit (jsou líní) , tak nechají potenciální problém vyhnít a řešení přehodí na dědice. 

​Jj, přesně tak. 

Jinak třeba, vůči společným dětem je fuk, kdo umře první, ale třeba pro manželova syna by bylo lepší, kdybych umřela dřív já, to je vlastně taky divné, ne? 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 19:56

Krehutka kdyz jsem psala,ze nechapu proc lidem dela problem sepsat zavet,tak jsem myslela lidi,ktery maji co odkazovat.Ty co nic nemaji to fakt nepotrebuji.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:02

Zarinya a já to nějak rozporuju? 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:03

Krehutka to nerikam,ale psala jsi to jako jeden duvod proc lidi nemaji zavet.

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:06
Reakce na Krehutka:

​Děti jako nepominutelné dědice nemůžeš v závěti bezdůvodně opomenout, pouze omezit podíl, který by dostali dle zákona, takže nelze vše přepsat na manželku

​no to já vím, myslela jsem samozřejmě za života. což už pak zpátky těžko vezmeš

(přitom to tu o stránku dřív někdo zmiňoval - dům a firma psaná na manželku, aby ostrouhalo dítě z prvního manželství..)

Offline Potrefenáhusa
38676 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:06

mne překvapilo, ze notář čte ty závěti všechny, babička ji v průběhu 30 let několikrát měnila, to čtení poslední vůle mi přišlo trochu jako hlas ze záhrobí 

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:09

Garfie no divný to je.. u nás by bylo nejlepší pro všechny zúčastněné, abych šla já první:P bylo by divný, kdyby moje děti měly dostat nějaký majetek po mém manželovi, a kdybych tu zůstala sama, tak bych rozhodně neměla z čeho vyplatit jeho děti

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:10

(přitom to tu o stránku dřív někdo zmiňoval - dům a firma psaná na manželku, aby ostrouhalo dítě z prvního manželství..)

​To jsem zvedava zda to nekdo uvede na pravou miru,ale tim nebyla myslena zavet.Jen kdyz si neco za zivota porizuji,on to pise na ni.To bude asi neco jineho.

@krehutka asi myslela,ze je nemuzes vyjmout ze zaveti.

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:11

Zarinya no však jo

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:11

viktorka_od splavu co vsak jo?

Offline Garfie
28428 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:13

viktorka_od splavu No jo, vy vlastně nemáte žádný společný, tak to je ještě podivnější.   

Potrefenáhusa Tak to by mě překvapilo taky, je to takové zvláštní...

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:18
Reakce na Zarinya:

​To jsem zvedava zda to nekdo uvede na pravou miru,ale tim nebyla myslena zavet.Jen kdyz si neco za zivota porizuji,on to pise na ni.To bude asi neco jineho.

@krehutka asi myslela,ze je nemuzes vyjmout ze zaveti.

​tak tady asi dcera z prvního manželství může zdědit kus z auta, ale už ne z domu a firmy, takže něco zdědí, akorát se to bude počítat z omezeného majetku

Offline Kokoska
34644 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 20:20

Garfie taky nemame spolecne deti. Naopak majetek spolecny vsechen, takze asi bych stejne nemohla odkazat vic, nez je podil ze zakona? Krome osobnich veci, ktere nestoji za rec.