viktorka_od splavu ta sluchátka jsou hodně zajímavá. Taky mě vzbudí kdeco, tak by mi možná mohla pomoci. Díky!
Stěžovací vlákno
Mile damy, prosim o radu a pripadne i o povzbuzeni. Ve stredu mi byly diagnostikovane na zaklade magneticke rezonance dve vyhrezle plotynky, obe utlacuji koreny, takze me brni a pali prava noha a v noci boli kycel, takze spani se moc nekona. Neurolozka rekla ihned operaci, ale primar neurochirurgie rozhodl jeste zkusit cviceni a za mesic jdu na apkikaci ozonu pod CT. Na rehabilitaci jdu az pristi tyden. Mate nektera zkusenosti s cvicenim na plotynku? Popripade, ktery typ cviceni vam zabral? Vim, ze tu plotynky resila @whiskas.
nikka75 ja mam dve vyhrezly plotynky.
Na zada mi pomohly pilates, cvicila jsem 2-3x tydne hodinu.
Lilly_Ku a muzu se zeptat, jestli mas velky vyhrez? Ja mam obe k 8 mm, to uz je pry hodne. Navic jedna je vyhrezla do prava a jeste dolu, no kdyz uz, tak uz
. Ja jsem ochotna prave udelat cokoli, abych se vyhnula operaci a zabavila se bolesti, to mravenceni je otravny, navic uz mi tupne cast stehna z boku, taze nervova zakonceni asi uz to nedavaji
nikka75 ja mam taky spis vetsi bohuzel, presny rozmery si nepamatuju. To mravenceni jsem mela taky nejakou dobu.
Vim, ze jsou pripady, kdy se operaci neda vyhnout. Mi osobne opravdu pomohlo posilit co nejvic trup, vytvorit svaly, ktery odlehcily pateri.
Drzim pesti!
Lilly_Ku tak to se dobre cte takova zkusenost. Jsem ochotna cvicit cokoliv, obden jsem nekolik let cvicila jogu, takze jsem zvykla. dekuji
nikka75 určitě bych zkusila rehabilitaci. Mám kamaráda s poúrazových vyhrezrm plotýnky a trvalo to půl roku, ale teď je v pohodě. Ségra má taky vyhrezlou a je po rehabilitaci ok.
Jak mluvíme o těch plotynkach, nevím,jestli jsem to jen nepřehledla, jak ti 711990 dopadla ta rezonance?
Nemusíš psát detaily, jestli nechceš,stačí i palec dolů/ nahoru.
nikka75 doporučujem SM systém, s cvicitelom
nikka75 jinak bych se vykašlala na internetové rady, pokud tě poslali za fyzioterapeutem, který má s plotynkami zkušenost, řešila bych to s ním.
Já vím, že ten kamarád zkraje rozhodně nic necvičil, ale naťahovali jej na takový skřipec a dostal pár speciálních cviků - no cviků - pohybu, co může dělat.
Ty všechny SM a pilatesy urcite pomuzou lidem, co nemají tu plotýnku akutní nebo relativně zdravým, jako prevence. Jestli si zralá na operaci, sama se určitě do ničeho nepouštěj.
nikka75Cvicila bych v te bolave fazi urcite s fyzioterapeutem, snad natrefis na nekoho sikovneho, a uvidis, jestli neulevi i ten obstrik. Da se delat klasicky s kortikoidem nebo ozonoterapie. Vetsinou ulevi, zmensi primo u toho utlaceneho nervoveho korene otok, zanet, ale tezko predpovedet na jakou dobu. Je to spis takova brana k moznosti zacit cvicit a pracovat se zady dlouhodobe. Taky bych se snazila operaci vyhnout, videla jsem uz i sekvestry /to je prave cast plotenky, co sjede niz nebo vys/, co se vstrebaly, ale nekdo se operaci proste nevyhne. Obstrik se da i opakovat, u mladych tak 3x a pak uz se zvazuje operace. Starsi nebo uz operovani chodi opakovane, s nejakou casove omezenou ulevou. Jasna indikace k operaci je porucha vyprazdnovani nebo atrofujici svaly. To brneni by samozrejme taky nemelo trvat roky, ale je vratne. 8mm neni uplne malo, zalezi taky kde presne, ale u zad jsou rozhodujici obtize, nekdo ma jeste vetsi vyhrez a obtize male a nekdo nedava 5mm /to ma urcite spousta z nas a vubec o tom nevi/. Drzim palce![]()
continuity jj, ja jdu na rehabilitaci k lekarce a na doporuceni cviku ted v tydnu, jen jsem chtela vedet nejake zkusenosti ostatnich. Sama nic cvicit nebudu, nejsem blazen, na to je to opravdu vazny nalez. Zatim se pouze snazim sedet a chodit rovne /coz jsem driv nedelala
/ a z postele vstavam pres bok, zadne predklony atd. U nas na rehabilitace, ktera je soucasti nemocnice cvici SM, McKenzie a metodu DNS, rehabilitacni sestry jezdi na seminare primo k MUDr. Kolarovi, tak rada snad bude erudovana a cviceni zabere
nikka75 moje babička měla vyhřezlé plotýnky dost, operace jí taky hrozila. Nakonec to napravila cvičením, chodila na rehabilitace. Akorát je potřeba cvičit doma každý den a to i po tom, co ti odezní problémy. Začala bych tam, je dost možné, že se operaci vyhneš. Až pomine akutní fáze, můžeš zkusit i jiná cvičení, ten zmiňovaný sm systém je super na hluboký stabilizační systém.
mirajo skoda, ze na ten ozon jdu az 29.7., driv nemeli volno. Ale chodila jsem 8 dni na infuze a ty nastesti zabraly, takze hybat se muzu a cvicit tim padem taky, mam jen klidove bolesti v noci a chuze na delsi vzdalenost je taky nemozna. Jinak se na cviceni citim, ted uz jen aby me vzali v tydnu, protoze mi nabidli termin az na konec cervence, ale ukacala jsem to, ze tedy si mam zitra zavolat doktorce a domluvime se. O te poruse vyprazdnovani a slabnuti svalu postizene nohy a take zhorsovani bolesti mi primar rikal, jakmile toto pocitim, ihned volat a rezou, tak se samozrejme vic sleduju![]()
nikka75 nevím, kam máš doporučení, ale pokud to nepůjde, zkus jestli by te dřív nevzali jako samoplatce. Tam kam chodím já to trvá na kasu i měsíc, jako samoplatce mám termin ten samý týden.
continuity prosimte, nepsala jsem, ale jediny, co se zjistilo z rezonance hlavy, krku a hrudniku, bylo, ze mam rymu
nikde nic, mam si prej zaridit sama fyzio a pripadne zvazit odber protilatek na boreliozu(coz jsem nepochopila, to se dela lumbalka nebo proc mi to nemohli udekat hned?) Problem pretrvava, ale asi sem klidnejsi, ze se nic nenaslo.
Tvl já tu poslouchám strašlivý dunění (ještě ke všemu nepravidelný!) si tu nějakej vůl pouští wannabe rap na celou čtvrť, to je děs. Ještě když se ani okno nedá zavřít..proč to ty lidi dělaj, jako že musí celej blok vědět, jak moc jsou kůl?
nikka75 Uz to, ze se to zlepsilo po infuzich, zni nadejne! Na obstriky pod CT je bohuzel fronta asi vsude, zajem veliky a nahusteno po covidu, kdy nemocnice museli neakutni peci stopnout. Ozon se u nas plati, nevim, jestli vsude?, klasicky obstrik kortikoidem ne.
mirajo i u nas se ozon plati, ale s tim pocitam, hlavne aby to zabralo. Ja vsak vkladam nadeje spis do toho cviceni, pocitam s tim, ze ozon zabrat vubec nemusi. A dekuji za povzbuzeni, i primar mi prave rekl, ze kdyz infuze zabraly, tak mu prijde skoda hned operovat. Vlastne jsem ted doma celkem pouzitelna, domacnost uz obstaram, jen to brneni a nocni bolest jsou k vzteku. Pri lehu na zadech je bolest do nohy nejhorsi. Mela jsem strach, abych magnetickou vydrzela, lezet 20 minut bez pohnuti je pro bolest u mne nemyslitelne,vtakze jsem sla cerstve po infuzi a jeste jsem si domluvila Dolsin. No nepomohlo nic, takze jsem zatla zuby a proste to musela vydrzet, tekly mi slzy, ale dala jsem to
Ounz Jo to je des. Já mám jedny sousedy, kteří mají takovej noční život, jakoze králíky poklizeji ve 12 v noci, trávu sečou v poledne, když se vzbudej. Jako proč ne, ale teď co mám děti, tak to jejich řezání dřeva na cirkularce po 8 večer a další kutilske práce docela prožívám. Ono je to většinou nevzbudí, ale já jsem celej večer hrozně nervózní:-D. Oni jsou hrozně fajn, vzdělaný lidí s velice uspesnym podnikáním, pro sousedy udělají ledacos pracovniho zadarmo, když jsem je o něco sousedského požádala, tak mi hned vyhoveli, no tak je jasný, že je nechci prudit, tak jsem radši prostě nervózní:-D.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my