Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2023 08:32

continuity on je problém, že jako IČO používáš 60% paušál na náklady, takže na daňovém přiznání máš příjem o těch 60% nižší, takže na hypotéku často nedosáhneš. Ne že by to banky neuměly.

Offline Liesel
1652 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:42

Evaeva použivat paušál není povinnost, ale spíš výhoda. A pak je možnost použít skutečné náklady a tím si vytvořit potřebný příjem na dané období pro banku. Je to ovšem za cenu vyšších odvodů na zdravotním a sociálním a připadně i na dani z příjmu...

Online Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:49

continuity zkouseli. Ale i kvuli tomu, ze jsem byla na rodicaku a ted jsem oficialne do dubna invalida tretiho stupne pobirajici duchod, tak nam bylo receno, ze se mame vratit se smlouvou. Precejen na byt v Praze uz ted ty prijmy musi byt vyssi, chtit neco nekde na provincii, tak asi nemame problem. Ale my stejne oba na tu smlouvu cilime, uz jsme si overili, jak snadno se clovek z plneho zdravi kvuli male bouli vyradi na nekolik mesicu z provozu.

Evaeva jo, i licence. To aby ten nas svarcsystem nevypadal jako svarcsystem. Pred par lety probehl i navrh, ze sepiseme smlouvu a budeme si nase pracovni misto v kanclu od sefa "pronajinat". Moc se to nesetkalo s uspechem... 

Online Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:51

Evaeva jinak nam poradkyne u hypoteky rikala, ze nektere banky casto jinak pristupuji k zadatelum ze svobodnych povolani, jako architekti, pravnici, lekari... Ze vi, ze skutecne naklady nejsou tech 60%, tak pro ne maji jine tabulky. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:51

Některý banky akceptují i celkový hrubý příjem/"obrat". Čerstvě vyzkoušeno za vás, ale možná to nebude dávat smysl u všech povolání. 

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:55

tak jsem prisla o ucet na twitteru:-/

v noci mi do mailu napadala nejaka upozorneni na nezvykle prihlaseni atp plus nejaky kod pro zmenu udaju.. no aniz bych neco podnikla tak heslo je zmenene. ja tam skoro nechodila, ale stejne..

Offline continuity
42340 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:56

Evaeva paušál nevadí,banky mají tabulky, kterými to převedou. Akorát potřebuješ delší historii. 

Zuzuli spíš si myslím, že pro banku byla riziková ta vaše kombinace. 

Držím každopádně palce. 

Offline continuity
42340 příspěvků moje polička 22. února 2023 08:57

viktorka_od splavu uff, uff, to je nemilé. Oni ještě nějak omezovali dvoufaktor smskami, nemůže to být tohle?

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 22. února 2023 09:03
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2023 09:15

Liesel jasně, že není, ale pak by ten schwarzsystém už vůbec nedával smysl.

Zuzuli to je hustý teda s tou licencí

Online Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 22. února 2023 09:19

continuity s tim souhlasim. Je mi jasne, ze hlavni problem je ta moje rakovina ve triceti a ze hlavne posuzuji muze. A prave proto mu doporucili opustit svarcsystem a jit na hpp, abychom dosahli na lepsi podminky/vyssi castku

Offline Liesel
1652 příspěvků moje polička 22. února 2023 12:27

Evaeva schwarzsystém dává smysl pouze těm, kdo práci zadávají (např. viz výše zmiňované nákupy licencí SW), protože zaměstnavatel má "zaměstnance", ale nemá s ním tolik starostí, povinností vůči němu a především náklady jsou stejné a někdy i nižší. Kdo z OSVČ si např platí nemocenskou?.. Co třeba pracovní úraz, klidně si můzet zlomit nohu na schodech v budově "zaměstnavatele", může mít autonehodu, když jede ke klientovi...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2023 12:44

Liesel jojo, to já bohužel dobře vím. Já si nemocenskou platím, ale jen kvůli tomu, abych měla nárok na mateřskou. Jinak se to moc nevyplatí, jednak nemocenskou máš až po 14 dnech, a pak je její výše vypočtená z výdělku bez paušálu. Ale jsou komerční pojištění. Ten systém je výhodný zejména pro "zaměstnavatele"

Offline monis
1607 příspěvků moje polička 22. února 2023 13:02

Já se asi blbě zeptám jako naivka, ale jak je možné, že přestože je švarc nelegální, tak v tom systému jedou celá odvětví a bere se to jako samozřejmost? Je to tím, že to stát neumí, nechce kontrolovat nebo kde není žalobce není soudce? Já mám kolem sebe samé zaměstnance, tak se v tom vůbec neorientuju...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2023 13:06

monis třeba ty ateliéry jsou údajně malé ryby. Muž pracuje ve středně velké IT firmě, a tam je to naopak nepředstavitelné, i když by o to někteří zaměstnanci stáli, protože mají věčně nějaké kontroly a údajně je těžké to nastavit tak, aby to švarc nebyl. Takže v podstatě je to tak, že stát to nezajímá a chybí ten žalobce.

Offline dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 22. února 2023 13:11

continuity 

Těch dvacet by to mělo právě být po tom očištění superhrubá vs. paušál atd. Ale právě ta nemocenská mně hodně pálí, musel by si muž platit komerční pojištění. A vůbec se mi ten čistý výnos v poměru k nevýhodám zdá malý. Ja osobně jsem samozřejmě proti tomu, otázka je, jestli muži nabídnou zajímavou práci. V té stávající se dost nudí.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2023 13:15

dzizisketa není to jen nemocenská, ale i neplacené dovolené a státní svátky (někde je teda prý platí), promítá se to do výše důchodu,... (To asi všechno víš, ale spočítala bych si to fakt pečlivě). Nudit se v práci je na nic, to chápu, že hledá jinde.

Offline barbucha blogger
35475 příspěvků moje polička 22. února 2023 13:21
Reakce na Zuzuli:

Pred par lety probehl i navrh, ze sepiseme smlouvu a budeme si nase pracovni misto v kanclu od sefa "pronajinat". Moc se to nesetkalo s uspechem... 

​No tvl! Všimli si, že již nežijeme v dřevním kapitalismu?

Online Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 22. února 2023 13:32

Evaeva já si nemocenskou platila taky, ale ta výše byla uplně směšná. Stejně jako výše mé mateřské. No a komerční pojištění neschopnosti jsem měla, pak se rušilo, když jsem nastoupila na mateřskou, že se při návratu do práce zase do pojistky vrátí... ale mezitím se ze mě stal nepojistitelný onkopacient a mám smůlu.

monis řekla bych, že kde není žalobce, není soudce. Co od kamarádky právničky vím, tak nelegální není na svarcsystém pracovat, protože ty si plníš své povinnosti, platíš odvody, ale problém je na straně "zamestnavatele", který tak krátí na daních a odvodech. Zrovna architektura je v tomhle na houby, už od školy tě vychovávají v tom, že mít ico je úplně běžné, jinak práci moc neseženeš, takže to po škole bereš jako samozřejmost. Aby ne, když většina vyučujících má své ateliéry a v nich lidi na svarcystem... Můj muž má sestřenici, co architekturu studuje teď , a my v ní vidíme sebe před pár lety. Má živnosťák a sedí v kanclu přes víkendy, protože tak to přece v architektuře chodí a ona se jí chce věnovat.

Offline continuity
42340 příspěvků moje polička 22. února 2023 13:42

Evaeva zrovna v těch IT firmách, je to zcela běžné. Zvlášť vývojári jinak pracovat ani nechtějí. Jenže ti lidi to dostanou zaplaceno, práci mají zadanou úkolové, k tomu HO a je to. No uvidíme, co s tím udělá případná změna odvodů. Bude ještě veselo.

Já bych to na IČO nedostala, protože řídím lidi a do toho se už nikomu nechce.