Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 20. května 2023 21:14

JankaM Zpáteční max. 20 000,-

Offline JankaM
3099 příspěvků moje polička 20. května 2023 21:24

Kan děkuju 

Offline Garfie
28535 příspěvků moje polička 21. května 2023 01:13

JankaM Jj, tak cca 20 tisíc. 

Jako jasně, je to pálka, o tom žádná. Ale když jede dítě se školou do Londýna, což už teď není úplně výjimečná školní akce, vyjde to skoro stejně, kamarádka má teď stejně starou dceru na týden v Anglii za 15 tisíc. 

Zuzuli Jasně, studijní pobyt je úplně jiná liga, ale tam už se asi taky bavíme o jiných částkách. A když řekneš "jenom navštívit kamarádku", tak to zní, jako by měly sedět v pokojíčku a hrát karty, tak to asi brát nemůžeš, myslím, že když někdo pozve dítě na druhý konec světa, asi se mu snaží ukázat co nejvíc. (a znovu dodávám, že maminku chápu, aby nevznikl dojem, že jsme v nějaké při, je to jen debata!)

Offline Garfie
28535 příspěvků moje polička 21. května 2023 01:22

letfenixa Je to teda detail, pro debatu nepodstatný, ale jen pro upřesnění, Japonsko nikdy nebránilo nikomu vycestovat, ani svým občanům, natož cizím. :-) 

Offline slniecko admin
19556 příspěvků moje polička 21. května 2023 02:09

continuity ale veď aj na Slovensku je to bežné. A niekto si trúfne, niekto nie, niekto si to môže dovoliť, niekto nie. A niekto potom to dieťa berie rýchlo nazad, alebo to nezvládne dieťa a rieši sa návrat. Alebo naopak, dieťa sa rozhodne nevrátiť a dokončiť si tam štúdium. Ale že by som nazývala rodičov, ktorí si to netrúfnu hyperprotektívnymi, no neviem.

Offline letfenixa
10867 příspěvků moje polička 21. května 2023 06:07

Garfie tak si to zle pamätám. 

Ja chápem aj teba, aj tu druhú maminku.  Určite ste to obe dobre zvazili. 

Offline Garfie
28535 příspěvků moje polička 21. května 2023 06:15

slniecko Ty jo, ale ja si teď dala praci a přečetla to celé znovu a za hyperprotektivní tady rodiče, které dítě nepustí, nikdo neoznačil (ok, možná někdo trochu naznačil). Spíš se mi zdá, že ta debata se nese v duchu toho, co píšeš ty, že ty důvody můžou být různé. 

Jinak v tom vašem případě bych dítě nepustila buď z finančních důvodů, nebo protože bych měla pocit, že to pro něj bude náročné fyzicky a bude spíš na obtíž, nebo prostě jen proto, že bych měla pocit, že takovou dovolenou bych měla nějak oplatit (=vzít příště cizího puberťáka já). (čistě teoreticky, já bych ho asi pustila)

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 21. května 2023 08:29

Garfie slniecko finance asi budou dost podstatný bod. Ta částka může být rozpočet na dovolenou pro celou rodinu, nebo to být prostě víc, než volné prostředky. 

Online Kokoska
34885 příspěvků moje polička 21. května 2023 08:40

Garfie takze v covidu se z Japonska vycestovat mohlo, nesmelo se jen dovnitr? Taky jsem si to nejak spojila, ze ani ven.

continuity ono je asi neco trochu jineho, kdyz ti nekde uvizne manzel, zvykly cestovat, ktery umi resit nahodne neprijemne situace, nez patnactilete dite, ktere treba zatim moc necestovalo nebo nejezdilo nikde samo.

Online Kokoska
34885 příspěvků moje polička 21. května 2023 08:47

Pokud nejsou prekazkou penize na cestu, probrala bych to s ditetem a kdyby o to stalo, jelo by.

Me kdysi nasi nepustili se znamyma k mori prave kvuli penezum, tehdy za tu cenu byla tydenni dovolena v tuzemsku pro celou rodinu. Mrzelo me to, more jsem do te doby nevidela, ale holt jsem to nejak pochopila. S cestovanim jsem zacala dost po tricitce, s malyma detma jsme fakt nemeli penize na zahranicni cesty. A nemuzu rict, ze bych si toho neuzila, sjezdili jsme toho dost. Takze bych to zas tak nehrotila, sice prilezitost to je uzasna, ale kdyz to z nejakeho duvodu rodice nepodpori, konec sveta a moznosti poznavani to fakt neni.

Offline continuity
43025 příspěvků moje polička 21. května 2023 08:55
Reakce na Garfie:

slniecko Ty jo, ale ja si teď dala praci a přečetla to celé znovu a za hyperprotektivní tady rodiče, které dítě nepustí, nikdo neoznačil (ok, možná někdo trochu naznačil). Spíš se mi zdá, že ta debata se nese v duchu toho, co píšeš ty, že ty důvody můžou být různé. 

​že, mě to přijde jako hrozně zajímavá debata. 

Jinak já teď v létě nepustím dítě na chatu za kamarádkou. Ne z nějakých protektivnich důvodu, ale už prostě nemá čas. Ona se tváří, že radši obětuje rodinnou dovolenou, ale netrvá zas na tom tak moc, abych to letos ještě nezkusila společně. 

Offline continuity
43025 příspěvků moje polička 21. května 2023 08:57

Kokoska já jsem nesrovnavala manžela s dítětem, srovnala jsem konkrétní zkušenosti a to, že někdo si to někde přečetl. 

Offline Garfie
28535 příspěvků moje polička 21. května 2023 10:18

letfenixa Jo, to je přesné, já vlastně chápu obě ty strany! 

Kokoska Bylo to tak, omezení bylo jednosměrné, Japonci mohli celou dobu cestovat úplně volně, jen museli po návratu do karantény. Cizinci rezidenti ze začátku mohli vycestovat, ale nemohli se vrátit (z toho tehdy vzniklo spoustu smutných historek). Později se možnost cestovat rozšířila i na rezidenty, zrovna jsme o tom teď mluvily s kamarádkami, co tady prožily covid a vzpomínají na to rády, velké restrikce nebyly, Japonsko bylo poloprázdné, obchody i restaurace otevřené. Fungovalo se tady docela dobře. 

Offline barbucha blogger
35803 příspěvků moje polička 21. května 2023 10:54
Reakce na Candance:

Me by dost zajimalo, kolik tady z nas by nakonec sveho potomka realne pustilo. Ja az do Japonska asi ne. Po Evrope asi ano. 

​Třeba já Potomek na základce a mazal s mojí německou kamarádkou o prázdninách na Srí Lanku. V Praze předáno letušce do Frankfurtu a dál už v režii tý kámošky, děj se vůle boží. A zřítelnice sem už léta lítá sama úplně běžně, dokud to nešlo samostatně, tak holt s asistencí od letecký společnosti. Pořád ten příplatek za asistenci vyjde levněji než letenka pro dospělej doprovod (nehledě na to, že je to pro toho dospělýho i zbytečná ztráta času).

Ale já jsem zvyklá na drsný zacházení, mě rodiče posílali k babičce jako školkový dítě, dokud se ještě lítalo z Prahy do Holešova. Letuška obdržela dítko do náruče, následně předala prarodičům a hotovo. Jednou mě takhle (už jako kapku větší) poslali k tetě do Trenčína, to se lítalo do Piešťan - a ten den spadlo to letadlo na Zlatejch pískách v Bratislavě - pročež nastala malá panika páč si najednou rodiče nebyli úplně jistý, kterým spojem mě vlastně na to Slovensko poslali

Online Fiction
1641 příspěvků moje polička 21. května 2023 11:36
Reakce na Candance:

Me by dost zajimalo, kolik tady z nas by nakonec sveho potomka realne pustilo. Ja az do Japonska asi ne. Po Evrope asi ano. 

​Je to určitě individuální. Trochu se mi zdá, že se tu každá strana snaží přesvědčit tu druhou o své pravdě. nechala bych to na těch dětech, pokud by syn chtěl, pustila bych ho.

A můj syn by hrozně moc chtěl -  Garfie , nechceš ho tam na léto ? Ti teenageři jsou hrozně šikovní, umí anglicky, jsou schopní si všechno vyhledat, neztratí se, nepodceňovala bych je.

Offline Garfie
28535 příspěvků moje polička 21. května 2023 11:39

Fiction Klidně, v na přelomu měsíce přiletí adoptivní syn a nějakým zkratem přiletí v době, kdy tady já a děti nebudeme a muž bude v práci (doufejme, že už aspoň zpátky v Jokohamě a ne 400 km na sever!), mohli by si to užít spolu!  Je to teda další adept do "stížností", ale asi tomu dám ještě chvilku, kolem toho se určitě zase rozjede nějaká podařená debata! 

Kdybys to nechala na dětech, tak tady asi žádná debata nevznikne! Nikdo asi nebude nutit dítě, které nechce jet, aby vyrazilo samo na druhý konec světa...

Offline brrr
12332 příspěvků moje polička 21. května 2023 11:46

Garfie Já bych ti svoje dva klidně taky poslala. Jasně, že bych měla strach, ale to mám, i když jedou třeba na tábor.

A jinak smířeně čekám, že budou chtít už na střední na rok pryč. No,co naděláme.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 21. května 2023 11:50

Fiction Hele, tak já nikdy nikoho nepřesvědčuju a za svým názorem si stojím, což občas někomu vadí, no. Já jsem dost svobodomyslná a ráda to dopřeji i ostatním. :D

Online Fiction
1641 příspěvků moje polička 21. května 2023 12:03

Kan No jasný, já se tady  často dostanu až do rozjeté debaty a někdy to prostě vypadá, že věci jsou buď černý nebo bílý, ale pravda bývá šedivá.

Online Fiction
1641 příspěvků moje polička 21. května 2023 12:09

Garfie No, byla to spíš taková řečnická otázka, teď má chlapec školu a na léto už hotový program.  Ale je pro mě ( v mé situaci, s mým synem, který Japonsko miluje, japonsky se učí, sleduje japonské zpěváky, zkoumá jídlo, apod.) nepochipitelné, že si někdo možnost pod tvým dohledem a s tvou činorodostí a zkušenostmi, nechá tu možnost uniknout.