Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 20:45

Renusatko ja jsem nejaky nalez mela, tenkrat s popisem, at praktik vyhodnoti co dal, a doporuceny vigantol. Takze po vic nez dvou letech praktik napsal zadanku na osteo pro zhodnoceni stavu a rozhodnuti o pripadne dalsi lecbe. Tak me objednali na cerven a chteli novou denzitometrii, ovsem zadanku at mi napise zase praktik, a ze nez pujdu na osteo, snad se ta denzi stihne. Tam jdu v breznu. A jsem zvedava, jak to bude vypadat.  A taky me vsichni varovali, ze ty objednaci doby jsou dlouhy, protoze ted se to bere jako treba mamograf, ze na to je narok na pojistovnu a posilaj tam praktici spoustu lidi.

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 20:52

Kokoska

Kdyz vidím,kam to dopracovala tchýně jsem taky odhodlaná na osteo chodit preventivně. Ona pokud umře, tak na nějakou zlomeninu a to má zalečenou rakovinu plic. Nevím, co jsou rizikové faktory, ale Renusatko tady zmiňovala, že obézní nemívají problém. No tak ona obézní je, nekouří a jí tak nějak rozumně, necvičí, ale má psa a barák s velkou zahradou, nachodi toho dost i po schodech. Kosti jak papír. 

Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 20:57

continuity mama obezni nebyla a osteoporozu mela hroznou. Jak ke konci zivota parkrat spadla, dost jsem se divila, ze si neco nezlomila. Chodila uplne ohnuta.

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:01

Kokoska no obezita není rizikový faktor, ale spíš působí proti osteoporóze. Očividně ne vždy. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:09

Kokoska Maminka má dispoziční právo, ale nemá např. přístup do internet banky (teď pominu, že by jí stejně nezvládla obsluhovat). Sama mi dnes řekla, že bude ráda, když se všeho následně ujmu já - tedy včetně energií atp. Nechce nic řešit, což chápu. 

Myslím, že ten její přístup k tomu, co se stalo, je opravdu ve shodě s přístupem, jaký byl u Vás. Jsem s ní teď samozřejmě každý den, tak ji mám pod kontrolou :-). Ve čtvrtek je pohřeb, tak pak už to snad bude týden po týdnu lepší. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:13

Renusatko Děkuju. Snažím se s mámou "plánovat". Dokonce mi dnes řekla, že by zase chtěla kočku :-). Tak uvidím, jestli jí to nepřejde a když ne, seženu jí nějakého chlupatého společníka. Je škoda, že zahrada ji nikdy moc nezajímala, mohla by se těšit na "jarní práce" :-D. Ale třeba mi bude alespoň asistovat, až zase nastoupím na zahradnický režim.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:17

whiskas 

Ano, příístup do internetového bankovnictví banka zruší, jakmile obdrží zprávu o smrti zemřelého. U mě to bylo jeden den před tím, než mi poštou z příslušné matriky dorazil úmrtní list, což trvalo skoro tři týdny. I tak jsem ale s účtem už ani v den úmrtí nijak nemanipulovala.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:25

Zina Je mi moc líto, čím jsi prošla (a každého, kdo podobné situace prožívá) a teď už chápu, že ty pocity nejsou racionálně ovlivnitelné. Asi je třeba si to odžít a projít každým stadiem "smutnění". Já se snažím být v klidu, ale pak stačí maličkost a už to jede, slzy jako hrachy. Přes den to jde, pořád něco zařizuji, řeším, pátrám (bože, kam táta chodil na ty aplikace, do kterých se zaregistroval a platí se mu jako pravidelné platby z kreditky ?), ale když je klid, najednou to na člověka padne a je po klidu. 

V případě tvojí maminky jsi samozřejmě víc udělat nemohla, není to v lidských silách .

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:33

wendulka a další ... Pročítala jsem si, jak jste prožívaly poslední chvíle s rodiči a těm, komu se podařilo být se svým nejbližším člověkem do poslední chvíle, tak trochu závidím (snad je jasné, jak to myslím). Což samozřejmě neznamená menší následný smutek a přemítání a vtíravý pocit prádnoty, když jedna z milovaných osob najednou fyzicky chybí. Stokrát si můžeme říkat, že takový je život a jeho přirozený běh, ale příjemné to není. Člověk asi přemýšlí i trochu sobecky, protože někdy je ten odchod pro dotyčného vlastně vysvobozením.

For all:

Opravdu to není příjemné téma, o to více jsem vděčná, že nebylo smeteno ze stolu a všechna vaše slova, osobní zkušenosti, sdílení, mi ohromně pomáhají. Vím, že to bude dobré ... a nemá smysl se utápět ve smutku a jitřit bolest u ostatních. Díky .

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:39

wendulka Já s tím účtem samozřejmě také nemanipuluji (v posledních měsících jsem asistovala tátovi) a než mi mohl podepsat plnou moc, tak bohužel ... V listopadu mi v bance řekli, že generální plná moc je mi v bance na nic a že vlastní vzor dokumentu nemají. Tak jsem musela napsat vzor a ten jsem v bance předala ke schválení. Když byla konečně plná moc akceptována a zbývalo ji nechat ověřit, bylo již bohužel pozdě. Co se týče kreditní karty, to je naprostá marnost (je od jiné banky) a jsem ráda, že jsem se alespoň dobrala sumy, ketrou je třeba uhradit.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 21:51

continuity Dočítám až teď a zrovna jsem se chtěla poptat, jak je dceři. Čtu, že je doma, tak super .

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 22:22

whiskasděkuji.

Jinak smutnění se nebraň, je to normální součást procesu. Prostě to je, jak má být.

Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 22:28

wendulka já jsem měla mamky účet nějak přidružený do svého george a tak jsem do něj mohla, i když vlastník účtu byla pořád ona. Samozřejmě jsem tam nic nevyváděla, jen jsem občas koukla, jestli odcházejí nastavené platby. Spíš mě zaskočilo, jakou rychlostí pak spořitelna účet zrušila, když jsem o to po vyřízení dědictví požádala. 

Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 22:32

whiskas tyhle pocity jsou normální, i návaly smutku i pocity prázdnoty. Dodnes, je to přes půl roku, mám ty mikrovteřiny "to musím říct mámě, to by se líbilo mámě" apod. Myslím, že to tak brzo nezmizí.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 22:37
Reakce na whiskas:

wendulka a další ... Pročítala jsem si, jak jste prožívaly poslední chvíle s rodiči a těm, komu se podařilo být se svým nejbližším člověkem do poslední chvíle, tak trochu závidím (snad je jasné, jak to myslím).

Jistěže je to jasné. Ono to rozloučení v té nemocnici je hlavně pro nás, co tu zůstáváme. Ale jak jsem popravdě psala už před tím, víc vděku si z něj odneseš, když víš s jistotou, že tvoji přítomnost reflexivně tvůj nejbližší ještě vnímal.

Což samozřejmě neznamená menší následný smutek a přemítání a vtíravý pocit prádnoty, když jedna z milovaných osob najednou fyzicky chybí. Stokrát si můžeme říkat, že takový je život a jeho přirozený běh, ale příjemné to není. Člověk asi přemýšlí i trochu sobecky, protože někdy je ten odchod pro dotyčného vlastně vysvobozením.

​No je to přesně tak. Já si toho byla vědoma už od začátku, ovšem ty první dny bych bývala lidem, co mě "utěšovali" tou poslední větou, že pro maminku to bylo vysvobozením, nejradši bývala jednu vrazila. Teď už to můžu klidně i sama vyslovit. Neznamená to zároveň ale, že mi nechybí a denně si na ni nevzpomenu. Stejně tak s tatínkem. To k tomu prostě patří, pokud člověk svoje rodiče miloval.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 22:42
Reakce na whiskas:

wendulka Já s tím účtem samozřejmě také nemanipuluji (v posledních měsících jsem asistovala tátovi) a než mi mohl podepsat plnou moc, tak bohužel ... V listopadu mi v bance řekli, že generální plná moc je mi v bance na nic a že vlastní vzor dokumentu nemají. Tak jsem musela napsat vzor a ten jsem v bance předala ke schválení. Když byla konečně plná moc akceptována a zbývalo ji nechat ověřit, bylo již bohužel pozdě. Co se týče kreditní karty, to je naprostá marnost (je od jiné banky) a jsem ráda, že jsem se alespoň dobrala sumy, ketrou je třeba uhradit.

​Jj, to s generální plnou mocí vím, že ji peněžní ústavy neakceptují. Řešila jsem to u maminčiných dividend od ČEZu v České spořitelně. Naštěstí tehdy jsem se dovolala na infolinku, kde mi pán z centrály nadiktoval, jak by měl znít ověřený vzor, který fungoval po celou dobu platnosti OP nás obou, než jsme teprve předloni musely sepsat a nechat ověřit nový.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 22:59

Mě snad klepne. Táta měl v mobilu staženu nějakou aplikaci Eurosport a platil ji kreditkou. Předplatné stále běží. Dopátrala jsem se, co je to za společnost, napsla jim a požádla o radu, jak zrušit předplatné. Odpověděli mi, že se mám přihlásit do klientského účtu na Eurosportu ... bezva, když nevím přihlašovací adresu, natož heslo. Poslala jsem jim sken výpisu potvrzení platby z kk a expiraci kreditky (což po mně chtěli) a nic. Mám jim poslat zprávu o úmrtí. Úmrtní list ještě nemám, jen zprávu z nemocnice. Navíc tedy komunikace probíhá v angličtině, tak nevím, jak tu případnou zprávu rozluští. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 23:03

continuity Díky, jen se musím srovnat, abych mohla normálně fungovat v práci.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 23:05

wendulka Tak si říkám, kde ta generální plná moc vlastně funguje? V bance ne, na poště při přebírání pošty mě taky poslali kamsi a totéž, když jsem ještě zařizovala sociálku ...

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 16. ledna 2024 23:06

Kokoska To máš asi pravdu. Takové ty osobní hlášky, opakované osobní dotazy, přání, slovní hříčky, kterým by okolí asi nerozumělo . Ne, to nezmizí.