Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 1010
217 příspěvků moje polička 25. května 2025 18:24

Samara Ještě k té původní otázce - já vidím mezi námahou typu práce na zahradě vs. sport jeden zásadní rozdíl - tu práci na zahradě udělat musím, zato sportovat jít nemusím, ale můžu a chci. 

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 26. května 2025 06:29
Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 26. května 2025 06:37

Moc mě těší, že jsem přitáhla takový kontroverzní a plodný téma.
Nevím, jestli jsou lidi, co chodí tu stovku víckrát do roka, aby to mohl být příklad huntování těla. Můj kolega to šel o víkendu, viděla jsem ho v úterý a i když říkal, že to cítí, tak normálně šel na jídlo do kantýny 4 patra po schodech. Takze je možný, ze se cítil tak, jak když já jdu s dětma na 3 hodiny skákat do trampolínového centra. 
Jinak mě ještě napadlo, že tělo si huntuje i ten, kdo o víkendu jede na akci, kde třeba tancuje a konzumuje všelicos, nebo ten, kdo tráví víkendy hraním počítačových her.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. května 2025 07:14

Tabea No že! Já dostojím svému smyslu pro nekorektní humor a přidám, že tělo má jít do hrobu zhuntovaný!  A kruh se uzavírá. :D

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 09:02

Samara Malvin já s vámi v podstatě souhlasím a v mém ideálním světě by rotopedy v posilkách byly povinně spojeny s výrobou elektřiny a sekačky na trávu by vůbec neexistovaly . Ale zapomíná se tu na jeden důležitý aspekt - pro psychiku člověka je velmi důležité dělat to, v čem on osobně vidí smysl. Já si dokonce myslím, že je to to nejpodstatnější v životě. Proto nejde hodnotit a srovnávat něčí koníčky a někoho do něčeho nutit zvenčí. A obecné psychické zdraví obyvatelstva je taky celospolečensky významné, podobně jako ta péče o krajinu.

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 26. května 2025 09:40

Anema No, to s těma rotopedama bylo v jednom díle Black mirror. A teda nebyl to moc ideální svět ;)

Já myslím, že hlavní problém je můžu-musím. Věřím, že spousta těch sportovců by klidně vrhla sílu do zemědělství, ale chtějí vydávat energii ve chvíli, kdy se to hodí jim a ne v okamžiku, kdy to potřebuje příroda, tak se to nesejde.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 11:32

DruI ale ten extrémní závod má taky přesně daný termín, to si nemyslím, že by mělo vliv .

Jo a já nevidím smysl v zemědělství z doby před mechanizací, spíš v extenzivní péči o část krajiny. Protože u nás se teď většina území buď využívá intenzivně nebo leží úplně ladem a ani jedno z toho není pro druhovou rozmanitost (= přírodu) dobře. Takže zatím jsem si pořídila srp, vysadila čtyři původní keře a jeden jeřáb ptačí a na tu kosu se taky chystám . Ale někdo jiný zase vidí smysl v něčem jiném, nikoho nutit nebo soudit nemá cenu. Jediné, co můžeme v tomhle dělat, je edukovat, dávat příklad a vysvětlovat, když se někdo zajímá, aby v něčem takovém třeba uviděl smysl ještě někdo další a aby viděl, že to jde, i když člověk sám o sobě nevlastní ani m2 půdy. Ale naše SVJ ano a taky je nebaví těch 200 m2 furt sekat, takže proti mému záměru květnaté louky a křoviska pro ptáky nic nemají .

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 26. května 2025 12:14

Anema No jo, ale když se rozhodneš extrémní závod vynechat, tak se nic nestane, kdežto když se rozhodneš, že se ti nechce pokosit květinovou louku, tak ti jí taky může relativně rychle zničit náletová zeleň. To zemědělství je holt víc náchylné na správné načasování. Ale tvému záměru květnaté louky a ptačího křoviska jednoznačně fandím! ;o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. května 2025 12:23

Anema podle mě to těm lidem přináší úplně jiné pocity a zážitky. Někdo vyhledává to a někdo něco jiného.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. května 2025 14:02

AnemaTak jestli se chystáš koupit kosu kvůli m2 trávy, tak potřebuješ edukovat hlavně ty. :P

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 14:39

Kan ne, vždyť píšu, že jde asi o 200 m2. K tomu je ještě teda dalších 100-200 m2 v různých pásech. To už teda srpem nedám . Moje velká motivace teda je, že pokosená tráva voní, posekaná sekačkou smrdí. Chci se tak vrátit do dětství, moje rodiče sekačku nikdy nevlastnili, takže nějaké zkušenosti mám. Ale uvidím, jak mi to půjde, nabrousit kosu umím, naklepat ne, ale určitě na to bude nějaké video na YT. Plus teda muž se mi směje, že si mám rovnou pořídit kroj, ale já mám pocit, že moderní trend jde tímto směrem a nevadí mi být v okolí průkopníkem .

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 14:53

Evaeva taky si myslím. Protože podle mě je na začátku spíš ten zájem, případně smysl, a pak člověk hledá, jak to půjde, spíš než proč to nejde. Ti extrémní sportovci jsou zvyklí na překážky, takže si dokážu představit, že kdyby se nadchli pro něco jiného, jen tak nějaké "teď se mi nechce a pak to nepůjde" je nerozhodí.

DruI ale trénovat taky musí/by měli pravidelně několikrát týdně, i když se jim nechce.. A zrovna s tou přírodou a načasováním, mi přijde, že když to člověk dělá extenzivně a kvůli krajině a ne plodinám, tak nějakých 14 dní nehraje roli. Teda doufám! Teď na jaře jsem byla furt nemocná, takže moje louka má aktuálně zpoždění půl roku, protože ji holt založním až na podzim. Škoda, že jsem neměla věšteckou kouli, takhle deštivý květen by mi asi pomohl a odkládat jsem to nemusela... 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 26. května 2025 15:04

Anema No, ono když louka přeroste a tráva polehne, tak to taky následné posečení neulehčí. Ale samozřejmě, když to neděláš, aby sis vypěstovala potravu, tak to zemědělství tak děsivé není. Jen prostě je to závazek, no. Ale můžeš kdyžtak v tom kroji pořádat naučné programy pro místní školy a školky! :o)

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 15:24

DruI haha, já jsem lehce asociální introvert s nulovým vztahem k folklóru

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 26. května 2025 15:37

Anema Tak to je spousta zemědělců, bys byla autentická ;o)

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 15:55
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. května 2025 16:13

Anema Aha, takže asi 300 m2  a co budeš dělat s tou kosou posekanou trávou? Dejme tomu 50 cm vysokou. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 26. května 2025 16:18

Kan tak blbost je nevylecitelna, s tim nema smysl chodit k psychiatrovi

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. května 2025 16:26

Kan tak blbost je nevylecitelna, s tim nema smysl chodit k psychiatrovi

​A jak to souvisí s tématem? Nebo je to k tomu kosení?

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. května 2025 16:56

Kan usuším ji na seno a pak se uvidí (kompost, biopopelnice nebo třeba půjde někdo kolem a řekne, že to chce). Ale ono to nebude vždycky všechno naráz, spíš tak 1/3, a trochu to považuju za takovej problém, co se nějak vyřeší, až to nastane