Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 09. června 2025 10:05
Reakce na Samara:

Znamej si jako osvc kupuje auto za sestset tisic. Tvrdi mi, ze sto tisic mu vratej, protoze je osvc - ze mu vrati tu dan. Na takove usetreni zamestnanec nikdy nedosahne. Vetsinu veci si osvc kupuje bez dph tzn. ma vsechny vydaje na zivot notne levnejsi. 

​Tady si dovolím jen tiše špitnout, že tak, jak to dost velká část OSVČ, popř. jednomužných s.r.o. praktikuje s auty, telefony atd., co se týká DPH a nákladů, je hodně šedá, až antracitová ekonomika, a ne žádná legální výhoda. Takže za to taky platí  - osobním rizikem. Pohádka na jinou noc je, že o tom někteří snad ani neví.

Zkazky o to, jak dotyčný něco požaduje po účetní, protože mu to Franta (Pepa, Vašek) v hospodě řekl, že se to tak dělá, jsou legendární.

Život OSVČ nikomu nezávidím, já bych to nedala.

Na druhé straně jen prostě zaměstnanci odvedou (nebo je za ně odvedeno, ale to si musí prostě zaměstnavatel zakalkulovat do svých nákladů na práci dotyčného), na povinných odvodech opravdu víc.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2025 10:38

MP Meri Fakt? Se státním nemám vůbec zkušenost. Ten pasivní je ideál. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 09. června 2025 10:54

Isca jenze kdyz by i osvc chtel odvadet statu vic, treba na to nemocenske, tak to nejde.

Ja to resila pred dcerou, kdyz jsem planovala materskou a rodicak, a treba skoncila na rizikovem doma. Vymerili mi nemocenskou tak, ze bych za prvni mesic nemoci dostala asi dva a pul tisice, druhy pak asi ctyri a pul. A kdyz jsem se ptala, jestli muzu platit vic, tak samozrejme muzu, ale vic penez mi z toho neplyne. Tak jsem to platila, materskou jsem dostala pet tisic mesicne a z toho jsem jeste musela platit zdravotni pojisteni, tenkrat asi 2000. Platit jsem ho musela, protoze jsem nemela pozastavenou zivnost, protoze kdybych ji pozastavila, ztracim na tu materskou narok. Tak musela byt aktivni, ale ja pri materske ji stejne nesmela vykonavat takze podruhe bych se na celou materskou a nemocenske pojisteni osvc vykaslala. A nedivim se, ze hodne lidi si ho tez neplati a tak ty odvody nemaji.

Po rodicaku jsem se nechala zamestnat a jeste ve zkusebce jsem cerpala ocr a pak nemocenskou, vlastne jsem tak dostala vic, nez za me vubec stihli odvest. 

A o tom, jak nam jako osvc nechteli vubec dat hypoteku a davali si silene podminky, zatimco kdyz jsme si pak zazadali s podepsanou pracovni smlouvou ke konci zkusebky, tak jsme dostali bez mrknuti oka miliony na byt v praze, ani nemluvim. A nikoho uz nezajimalo ani to, ze hned po podepsani hypotecni smlouvy dal manzel hodinovou vypoved a vratil se na zivnostak, jeste nez cely prodej a prepis na katastru stihnul probehnout.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 09. června 2025 10:57
Reakce na Kan:

Samantha Jak dyby to tady nikdy nikdo nerozjížděl. Tvl co je to za koment.

​to teda nevím .... co je to za koment?

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:01

Zuzuli tak já si právě myslím , že ty výhody zaměstnance mají právě dotlačit člověka k tomu, aby byl zaměstnaný a ne na volné noze ... právě proto, aby bylo odvedeno více 

jen nevím jestli o tomto tématu vůbec mohu psát, abych nedostala ban od Kan

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:10

Samantha Nevymýšlej hovadiny, takové pravomoci nemám. Záměrně lžeš a píšeš nepravdu o mně. 

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:15

Kan

no jo, nemáš... tak to máš blbý

a nečil se tolik

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:23

Samantha Tak o mně nelži. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2025 11:51

Zuzuli dneska už banky hypo umí i pro nás, nezajímá je daňové přiznání, ale faktury. Máš štěstí, že jseš zaměstnaná, myslím, že v našem oboru je to pořád výjimka, pokud chceš být v projekci. Já bych se klidně zaměstnat nechala, resp. až se naplno vrátím do práce, ale obávám se, že nebude kde. Jako OSVČ s rodinou vidím samé nevýhody.

Já jsem na mateřské v porovnání s tím, co jsem zaplatila na nemocenské, vydělala. Ale já šla na mateřskou za dva roky po škole, navíc tenkrát to bylo potřeba pro volbu výše a délky rodičáku.

Teď mně nejvíc trápí to navýšení minimálních odvodů, defakto to znemožňuje práci na "krátký úvazek", odvedla bych půlku výdělku třeba. Naštěstí jsem stihla rodičák na čtyři roky.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 11:58

tv Tabea letfenixa Bledule Pinot Noir continuity Dík. Ty nemoci dětí jsou děsně těžký. A já asi stárnu a zvládám to hůř. Ale dceři je mnohem líp, z nemocnice je doma a doktor jí vyslal i do školy, že když ji tam budeme vozit, pomůže to i jí. 

V návaznosti na tu další debatu jsem vděčná za naši famílii, protože zvládat těžké chvíle a mít naprd vztahy v rodině, to musí být moc těžké. Zuzulivedeš si skvělě, když ses z toho toxického prostředí dokázala aspoň částečně odpoutat, protože úplně chápu, že člověk nedokáže jen tak rodiče vyškrtnout ze života, a hlavně nepředávat to dál dceři. Ať se ti s vlastní rodinou tak hezky daří dál  

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 09. června 2025 12:02

Evaeva ja uz zamestnana nejsem nakonec jsem dala prednost osvc a te volnosti. A mene hodinam prace, nez kdyz jsem byla zamestnana, nakonec jsem si vybrala to byt hodne s dcerou. A nepopiram, ze mi to ted vychazi, ze vydelam vic za mene hodin, nez s tou smlouvou. Kratky uvazek se nam nikomu nevyplatil. Ale ja mam po rakovine na trvale nasledky ID prvniho stupne, takze to mam jako cinnost vedlejsi. Ale posledni dobou uz neni problem si v nasem oboru o tu smlouvu rict. Ledy se uz prolomily a casy se meni. Manzelova sestrenice ted koncila FA a rovnou dela na smlouvu,  za studia na dohodu a zivnostak nikdy nemela.

Jen fakt musime byt mnohem odpovednejsi, co se tyce treba nejake rezervy pro pripad delsi nemoci nebo urazu, nez vidame u nasich zamestnanych kamaradu. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 12:16

Při stejném příjmu zaměstance a OSVČ /u osvč to bude zisk po odečtení výdajů/, na sociálním pojištění odvede a z toho svého příjmu/zisku skutečně zaplatí víc osvč. Takže čistý příjem po odečtení sociálního pojištění bude mít vyšší zaměstnanec. Ale protože za zaměstnance ještě odvede na sociálním pojištění zaměstnavatel dalších 24,8%, vyměřovací základ pro zaměstnance je o dost vyšší a jeho důchod potom taky. Takže původní postesk od Kokoska je pravdivý. Osvč odvádí na sociálním poj více než zaměstnanec ze svého příjmu, ale díky výhodě platby od zaměstnance dosáhne na vyšší důchod ten zaměstnanec.

Isca Souhlasím s Isca To je stejné jako si zaměstnanci tankují do svých aut phm nebo je užívají pro soukromé účely, přeprodávají bonusy určené pro jejich osobní čerpání apod. Tyhle nelegální výhody bych do porovnávání vůbec nezahrnula.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 12:24

Zuzuli Zálohy na zdravotní pojištění není povinnost platit, pokud jsi v pracovní neschopnosti celý kalendářní měsíc a při mateřské se stává podníkání vedlejší činností a můžeš si požádat o změnu v placení záloh.

Současný systém sociálního a nemocenského pojištění není tady nastavený tak, že si člověk platí na svůj účet pojištění. Nelze spekulovat, že tam člověk nasype za krátký čas více, aby mohl více čerpat.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. června 2025 12:35

Zuzuli teď to není aktuální, ale za pár let se budu rozhlížet. Teď mám aspoň tu volnost, ale před dětmi jediná volnost spočívala v tom, že mi nezaplatili dovolenou a mohli (i já teda) říct, zítra už nechoďte

U toho plného úvazku jsem měla plat, že cca odpovídaly minimální zálohy těm vypočteným. Když bych ale chtěla potom pracovat v součtu třeba dva dny, tak odvody budu mít vysoké. Klidně se může stát, že budu před rozhodnutím, jestli není lepší ještě třeba rok nepracovat vůbec. Je škoda, že to nemůžu mít jako vedlejší příjem třeba až do těch sedmi let dítěte, kdy můžeš zůstat doma a pojištění za tebe platí stát.

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 09. června 2025 12:47

notna diky

A ja si nestezuju na to, jak to maji osvc nastavene. Byla to ma osobni volba. Teda ted, po skole nas fakt nikdo zamestnavat nechtel a svarcsystem byl fakt rozsireny s casto dost trisnimi podminkami a ohodnocenim. Spis si stezuju na to, kolik lidi zije v presvedceni, ze se mame jak prasata v zite, co vydelavaj statisice a pak si vsechno odepisujou z dani.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. června 2025 13:34

Ja jsem si ted vyjednala u zaměstnavatele (stat) jeste od 3 do 4 let věku dítěte rok neplaceného volna. V mezičase si můžu dál přivydělávat jako OSVČ na vedlejší příjem a zaměstnavatel je rád, protože svým návratem (na zkrácený úvazek, na který mi musí kývnout) bych vyšoupla holku, která je tam za mě na full. A ja mam rok navíc relativně bez starosti a delsi moznost na to, se rozhodnout co dál. 

Win win pro oba, jsem moc rada. 

Offline buble
44 příspěvků moje polička 09. června 2025 14:22

notna jenže ty peníze, které odvádí zaměstnavatel navíc, musí ten zaměstnanec na sebe vydělat. Na to se často zapomíná a záměrně neříká. Ty peníze zaměstnavatel nedá jen tak. Fakticky je to pořád součást peněz zaměstnance. Kdyby to zaměstnavatel neplatil, třeba by byly o to vyšší mzdy.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. června 2025 14:36

buble no asi tak. Když jsem ještě dělala P&L pro konzultační divizi, tak odvody zaměstnavatele do toho vstupovaly jako náklad na toho zaměstnance. 

To samé teď, náklady na můj tým se prefaturuji a to včetně odvodu. Je to jenom administrativní věc, podstatě veci je stejná. Když pracuji tak za mě přistanou do ty kasičky nějaké peníze. Technicky vzato i ten odvod zaměstnance platí zaměstnavatel přímo. Je to jen jinak uvedeno na tom papírku. 

Já bych byla nejraději, kdyby to měl každý pěkně na vyplatníci všechno. To by se teprve vidělo. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 15:02

buble Vyjadřovala jsem se pouze k faktu, proč při vyšších odvodech osvč, má pak ta osvč nižší důchod. Firma samozřejmě musí prostřednictvím zaměstnanců generovat takový zisk, aby mohla jejich pojistné hradit celé. Ale je tam taky know-how, které je zaměstnavatelovo a bez něj by zaměstnanec neměl příležitost tu práci vůbec dělat. Takže bych to nestavěla tak, že zaměstnanec si vydělá jen sám o sobě na celou svou mzdu.

continuity Člověk by řekl, několik let se superhrubou mzdou budou mít zaměstnanci větší přehled o své mzdě a nákladech na ni na straně zaměstnavatele, ale rozhodně tomu tak není.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. června 2025 15:10
Reakce na notna:

Takže bych to nestavěla tak, že zaměstnanec si vydělá jen sám o sobě na celou svou mzdu.

​Nejaky pátek v triku toho manažera/zaměstnavatele jsem strávila a je to tak, že zaměstnanec na té business straně musí vydělat víc než na svoji mzdu (neplatí pro backoffice samozřejmě, to je čistě nákladova položka).