barbucha ano, tu slusnou palku samozrejme odvadime. Jen teda je to jen cast pojistneho, dane ne. Dane sice zamestnavatel odesila, ale jdou komplet na konto zamestnance. A zamestnanec si ze zakona pri rocnim zuctovani odecte presne to same, co OSVC v danovem priznani.
Stěžovací vlákno
Kokoska a jaké mají daně souvislost s důchodem?
Já jsem myslela, že se bavíme o důchodech, tedy důchodovém pojištění a tam je to jak píše barbucha.
continuity barbucha psala o odepisovani z dani, tak jsem na to odpovidala.
Ja se nechci dohadovat, nakonec nikdo me nenutil stat se OSVC, ale vypocet duchodu zamestnance a OSVC, ktery si mimochodem to pojistne plati sam v plne vysi, je dost nerovny. Howgh.
barbucha ano, tu slusnou palku samozrejme odvadime. Jen teda je to jen cast pojistneho, dane ne. Dane sice zamestnavatel odesila, ale jdou komplet na konto zamestnance. A zamestnanec si ze zakona pri rocnim zuctovani odecte presne to same, co OSVC v danovem priznani.
No to těžko. OSVČ si odečte klidně až 80% z příjmu (nebo má účetní a doklady a skončí klidně na nule, nebo nově ta paušální daň taky není špatná), kdežto zaměstnanec nanejvýš úroky z hypotéky, pojistky a charitu. Žádný jiný výdaje. Není to to samý.
A výše důchodu se liší, protože na tom pojistným odvede OSVČ jednu částku sám za sebe - a naopak zaměstanec platí za sebe a ještě za něj platí nemálo i zaměstnavatel. To jest za jednu osobu/zaměstnance přibyde na účet důchodovýho pojištění prostě víc peněz (na rozdíl od OSVČ to navíc zaměstnanec nijak neovlivní anžto se ho nikdo neptá, prostě ti to strhnou).
barbucha ne vsichni maji vydajovy pausal. Ale ok, uz toho nechme, nechci tu hazet procentama a spekulovat, kdo do systemu nasype vic.
Já tedy důchod beru spíš podprůměrný , ale nikdy jsem se nespoléhala, že by to byl jediný zdroj na naše stáří . Tím chci říct , že to neberu jako křivdu , člověk se musí na stáří připravovat . Prostě funguje solidární systém.
Znamej si jako osvc kupuje auto za sestset tisic. Tvrdi mi, ze sto tisic mu vratej, protoze je osvc - ze mu vrati tu dan. Na takove usetreni zamestnanec nikdy nedosahne. Vetsinu veci si osvc kupuje bez dph tzn. ma vsechny vydaje na zivot notne levnejsi.
Samara ne kazdy osvc je platce dph![]()
viktorka_od splavu uvadim, co mi rekl jako priklad toho, ze osvc vyrazne usetri na vsem behem podnikani. Zamestnanec ne. Osvc neplatci maji zase jine vyhody pri podnikani. Ale tak asi vedi, ze pri tak malem obratu moc socialni neodvedou, ne?
viktorka_od splavu uvadim, co mi rekl jako priklad toho, ze osvc vyrazne usetri na vsem behem podnikani. Zamestnanec ne. Osvc neplatci maji zase jine vyhody pri podnikani. Ale tak asi vedi, ze pri tak malem obratu moc socialni neodvedou, ne?
. Osvc neplatci maji zase jine vyhody pri podnikani.
A teď by mě zajímalo jaké.
Raduza Mě taky teda, upřímně ![]()
Raduza MP Meri taky se hlasim o informace, ktere mi asi unikaji ![]()
Nemocenska nula nula nic (minimalne prvnich 14 dni nemoci, pak jen almuzna a podle urednice si klidne muzu platit vyssi pojisteni, ale penez vic nedostanu), materska taky celkem zoufala, osetrovacka neexistuje, zadna placena dovolena...
Za me je vyhoda flexibilni prace, ale nevim, jestli tohle je mysleno ![]()
Zuzuliškolkovné si neodečteš, manžela, myslím, taky ne...
Raduza Větší svoboda a neexistující šéf. :D
Kan jo, leda tak.![]()
Raduza Ale to zas není úplně málo!
Nerozumim tomu, proc teda podnikate, kdyz na tom tak tratite a stezujete si? To neni racionalni, podnika se za ucelem zisku, no ni? Tak se nechte zamestnat a mate nemocenskou, skolkovny a vysokej duchod! Zijeme ve svobodne zemi, kazdy sveho stesti strujcem :-)
Samara Tak mně to vyznělo jakože OSVČ neplátci maji výhody oproti plátcům DPH, ne proti zaměstnancům.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí