Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline buble
44 příspěvků moje polička 09. června 2025 15:22
Reakce na notna:

buble Vyjadřovala jsem se pouze k faktu, proč při vyšších odvodech osvč, má pak ta osvč nižší důchod. Firma samozřejmě musí prostřednictvím zaměstnanců generovat takový zisk, aby mohla jejich pojistné hradit celé. Ale je tam taky know-how, které je zaměstnavatelovo a bez něj by zaměstnanec neměl příležitost tu práci vůbec dělat. Takže bych to nestavěla tak, že zaměstnanec si vydělá jen sám o sobě na celou svou mzdu.

continuity Člověk by řekl, několik let se superhrubou mzdou budou mít zaměstnanci větší přehled o své mzdě a nákladech na ni na straně zaměstnavatele, ale rozhodně tomu tak není.

​jenže ty zaměstnanecké odvody nižší nejsou. To, že papírově část platí zaměstnavatel předse nesnižuje celkovou částku. Odvody zaměstnance a zaměstnavatele jsou jen papírově jiná položka, vydělat na oboje se musí stejně, a platí se taky stejně (zaměstnanec ani jedny do ruky nedostane, oboje platí vlastně zaměstnavatel)

A pokud si zaměstnanec nevydělá na svou mzdu, tak kdo jinej? Zaměstnavatel to předse nedotuje do mínusu...

To know-how je tvořeno právě těma zaměstnanci, a i za know-how zaměstnavatel platí v té mzdě.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 15:44
Reakce na continuity:

​Nejaky pátek v triku toho manažera/zaměstnavatele jsem strávila a je to tak, že zaměstnanec na té business straně musí vydělat víc než na svoji mzdu (neplatí pro backoffice samozřejmě, to je čistě nákladova položka). 

​A to já vůbec nerozporuju. Píšu, že by to sám nevydělal bez přispění toho zaměstnavatele. Prostě jsou k tomu potřeba oba. Protože třeba i ten zaměstnanec kromě know-how potřebuje ten backoffice, který mu zaměstnavatel dá k dispozici a ten zaměstnanec na to i díky tomu může vydělat. 

buble Vím, jak fungují a jaké jsou náklady na zaměstnance. Jen a pouze jsem napsala, fakta, proč vzniká DOJEM, že za větší odvody dostane osvč nižší důchod. A ten dojem, který jsem popsala není nijak ojedinělý. Málokdo ví, kolik zaměstanvatel za něj odvádí a bavíme se i o zdravotním pojištění. Ale ve zkratce jsem popsala, proč se tak jeví ten důchod. Toť vše.

Offline buble
44 příspěvků moje polička 09. června 2025 15:52

notna no tak ten původní příspěvek vyzněl jinak. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 15:59

buble A já bych řekla, že od začátku píšu pořád to stejné. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2025 16:48
Reakce na notna:

​A to já vůbec nerozporuju. Píšu, že by to sám nevydělal bez přispění toho zaměstnavatele. Prostě jsou k tomu potřeba oba. Protože třeba i ten zaměstnanec kromě know-how potřebuje ten backoffice, který mu zaměstnavatel dá k dispozici a ten zaměstnanec na to i díky tomu může vydělat. 

buble Vím, jak fungují a jaké jsou náklady na zaměstnance. Jen a pouze jsem napsala, fakta, proč vzniká DOJEM, že za větší odvody dostane osvč nižší důchod. A ten dojem, který jsem popsala není nijak ojedinělý. Málokdo ví, kolik zaměstanvatel za něj odvádí a bavíme se i o zdravotním pojištění. Ale ve zkratce jsem popsala, proč se tak jeví ten důchod. Toť vše.

​Možná vydělal, ale už jinde. :D Já si totiž myslím, že veškeré vedení stojí na ramenou řadových vyrobních zaměstnanců. A doufám  že se o tom přesvědčíme, až skonči válka na Ukrajině a ty ženy se vrátí domů, tak se menežment se svým knouhau může jít vyfotit, protože ve výrobě už je jen čtvrtina kmenových  a světě div se, fronty se na ty pracovní pozice nestojí. :D

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. června 2025 16:57

notnajá nerozumím jedné věci. Kdo je tady ten zaměstnavatel? Představenstvo? Akcionáři? Jednatel? Majitel? Ti žádné závratné výrobní know how nemají. 

Takže toho zaměstnavatele dělají znovu zaměstnanci. A oni dohromady tvoří tu firmu a její know-how. Alespoň to je pohled moderní manažerské teorie. 

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 09. června 2025 16:58

Priznám sa, že všetko čo píšete, je pre mňa zrozumiteľné menej ako čínština.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 09. června 2025 17:08

letfenixa hahaha, mně to jen tak ševelí kolem uší, ale do mozku si to cestičku nenachází. Proto jsem taky zaměstnanec, znám svoje limity.

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 09. června 2025 17:35

Když se to tady tak hezky rozjelo, tak bych přihodila další fakta, která  zkomplikujií srovnávání -  pokud srovnáme hrubou mzdu zaměstnance a čistý zisk (příjmy mínus výdaje) OSVČ, tak zaměstnanec sice platí na důchodové 6,5 %( zbytek do 28% "za zaměstnance" platí zaměstnavatel) , ale OSVČ platí sice celých 28%, ale jen z 55% čistého zisku (před rokem 2024 z 50%) - uznávám, že i tak je to víc, ale poněkud to posouvá celkovou optiku. 

Pak taky záleží, jestli je čistý zisk počítán jako reálné příjmy versus reálné výdaje, nebo reálné příjmy versus paušální výdaje procentem, což u nevýrobních  profesí činí 40 %.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 09. června 2025 17:50

continuity Jak píšeš, zaměstnavatelem je firma. Proto od začátku píšu, že zaměstnanec sám o sobě by nevydělal nic. A jdu od toho, protože moje vyjadřovací schopnosti jsou asi na nule. Mam pocit, ze píšu to co ty, ale asi jiným jazykem.

Isca A u paušálních výdajů se můžeme bavit o tom, jestli odpovídají realitě nebo nadhodnocené nebo podhodnocené a pohádáme se tu definitivně

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 09. června 2025 18:14

notna To onehdy zmiňoval Dan Prokop někde na ČRo Plus? Že kdyby chtěl stát vydělávat, tak v paušálních výdajích OSVČ je značný prostor. Já nemám 40 % výdajů ani zdaleka a takovejch, co potřebujou akorát židli a počítač s internetem, bude víc než dost.

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 09. června 2025 18:25

Mohučanka no presne. 

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 09. června 2025 18:35
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. června 2025 18:47

Odbočím - stalo se mi teď něco fakt divnýho. Volala mi zenska, jsem presvedcena, ze uz volala jednou pred par tydny. A mela takovy divny otazky na ubytovani, ktery pronajimam. Jakoze nejdriv jestli to pronajimam, pak jestli se to da pronajmout treba na dva dny. Pak jestli tam ted je nebo není obsazeno a nakonec jestli bych ji nemohla rict jmena tech, kdo tam ted jsou. To uz jsem samozrejme stopla, rekla jsem, ze absolutne nevidim duvod, proc bych ji mela sdelovat nejaky udaje o hostech. A na to ona vytahla historku, ze bydli nekde v okoli a ze ma podezreni, ze tam manzel jezdi s milenkou ci co a ze jsou spolu 27 let a ze je uz zoufala apod. 
Tak jsem ji rekla, ze pokud to neni Nemec z Berlina, tak ze tam velice pravdepodobne neni (coz jsem si vymyslela, ted jsou tam hosti z uplne jine zeme). 

No ale ted se mi to rozlezelo, samozrejme cim dyl o tom premejslim, tim mi ten hovor prijde divnejsi, snazila sem se vygooglit, jestli to neni nejakej znamej podvod, ale nic jsem nenasla. Jako ted si rikam, ze sem ji nemela rikat vubec nic samozrejme, jenze volala pochopitelne zrovna ve chvili, kdy sem byla s detma uprostred dveri, obe na me mluvily, tak sem plácla něco o tom Němci, abych se ji zbavila ... Nesetkali jste se nekdo s necim podobnym? Jako napaadlo me samozrejmě že mě chce někdo naprášit pro nelegalni Airbnb, ale mám to vsechno legalně /což samozřejmě případnej nepřející soused taky nemůže vědět/, navíc tam s nikym nejsme ve při, na hosty za celý roky nebyla jediná stížnost, nikdy se nic neřešilo, jedinej průser jsme byli my, když nám sousedi vynadali, že pálíme větve a pak když jim kamarádka nabořila (a zaplatila) plot

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 09. června 2025 19:30

Aranel No počkej, ale tu židli a počítač nemůžeš mít postavené pod mostem. Platíš nájem kanceláře, nebo kus domácí pohody, když pracuješ z obýváku

Online Tabea
8151 příspěvků moje polička 09. června 2025 19:51

MP Meri nenapadá mě nic a obdivuju tě, jak jsi s dětma za zadkem dobře zareagovala a vymyslela Němce. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 09. června 2025 19:57

MP Meri ze by manzel jezdil s milenkou nekam, kde v okoli bydli manzelka?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. června 2025 20:14

MP Meri To je divný, každá normální si pořídí detektiva a víc se s tim nešpini. Tady má někdo spadeno spíš na ně, než na tebe, nějakej šmejd zaklepe na ubytko a ,, dobrý den pane Václavík, posílá mě za vámi váš šéf..

Offline amalfi
49 příspěvků moje polička 09. června 2025 20:57

@notna píšeš to srozumitelně

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. června 2025 21:02

Kokoska já bych tomu verila, jsou manželé lini tak, že si najdou milenku vedlejsi ulici

MP Meri pokud máš ty papíry v pořádku, tak bych se s babou vubec nevybavovala, pro tebe z toho nic dobrého nekouká. Informace o hostech neposkytujeme, nashle.