Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. června 2025 21:12

barbucha No máš ten důkaz, jinak nevím. Naštěstí jsem to nikdy nemusela řešit.

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 10. června 2025 22:50
Reakce na Monulinecenka:

Vari Myrtila Ahoj, tady Monika, nesháněl mě někdo?

Pardon, nemohla jsem si pomoct

​tak z toho sem se malem

pocurala smichy

Offline Pinot Noir
29930 příspěvků moje polička 11. června 2025 00:38

andulka01 mám mezi klienty několik firem vlastnících veterány. Vůz je v majetku firmy, tj. nikoli v nákladech , odepisovat se nemůže. Jediný důsledek nákupu veterána pro firmu je úbytek peněz. Na zisk nebo daně to nemá žádný vliv.

Offline DruI
5590 příspěvků moje polička 11. června 2025 07:09

Pinot Noir A můžu se zeptat, proč si ho teda majitel firmy nekoupí na sebe? Nebo k čemu teda může být firmě takovej veterán?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. června 2025 07:24

DruI Třeba reklamní poutač? Potom náklady na údržbu je věc firmy. Problém je, že s historickým autem se nesmí podnikat, tudiš nemá značku, ale asi to nikdo nehledá. Táta je v klubu veteránů a nákup, renovaci na firmu to řeší hodně majitelů. U někoho láska a u někoho investice.

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 11. června 2025 07:33

DruInapadá mě, že náklady na údržbu, pojištění mohou být uznatelné jako náklady firmy. Dále držení veterána navyšuje obchodní majetek firmy. Ale Pinot Noir bude určitě vědět vic

Offline Pinot Noir
29930 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:15

DruI investice, jako třeba do umění. 

Offline DruI
5590 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:50

Kan Malvin Pinot Noir Díky za to, že jste mi rozšířily obzory! Já nikoho s firmou a veteránem osobně neznám, tak mě nic z toho nenapadalo :o)

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:08

DruI 15% úspora

Offline Monulinecenka
409 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:25
Reakce na 711990:

​tak z toho sem se malem

pocurala smichy

​Tak doufám, že opravdu jen málem, to by mě pak mrzelo ale jsem ráda, že nejen mě pobavil takový fousatý vtip, ale fakt jsem to nemohla nechat jen tak

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:55
Reakce na Samara:

notna to je neuveritelny. Takze poctvrte, ne Kokoska nemela pravdu, resp. ani ona ani ty nerikate celou pravdu - osvc si do tech kouzelnych vydaju, ktere si mohou odecist, muzou na rozdil od zamestnance vykazat vsechno mozne, co pak uziji pro osobni spotrebu svoji a sve rodiny a maji tak vzdycky cela rodina nizsi naklady na zivot nez zamestnanec. To je proste fakt. Hypoteka u osvc - ano, kdyz optimalizujou dane, na hypo nedosahnou. Takze kdyz osvc si stezuje, ze nema nemocenskou a ma malej duchod - tak ne,nemuze mit zaroven vyhody osvc a vyhody zamestnance. O tom to cele je. Tak se proboha nechte zamestnat a muzete byt ve vate :-)

​Máš pravdu, je to neuvěřitelný, že nechápeš, že ten, kdo si nacpe do nákladů všechno možné, porušuje zákon. Jak už ti psala @Isca OSVČ jsou lidi jako všichni ostatní, takže se mezi nimi vyskytují lidi poctivý i zloději. A solidní účetní se s obcházeči zákona pachtovat nebude, protože má ze zákona oznamovací povinnost a ještě ke všemu v případě trestného činu vyšší sazbu. Ale i účetní jsou lidé různí.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:10
Reakce na Aranel:

notna To onehdy zmiňoval Dan Prokop někde na ČRo Plus? Že kdyby chtěl stát vydělávat, tak v paušálních výdajích OSVČ je značný prostor. Já nemám 40 % výdajů ani zdaleka a takovejch, co potřebujou akorát židli a počítač s internetem, bude víc než dost.

​To jsem neslyšela. Zkusím vygooglit, jestli to bylo zajímavé.

Paušál je dost zajímavý téma. Vznikl mimo jiné proto, aby právě u těch drobných podnikatelů bylo možné si dostat do nákladů částku, kterou ve skutečnosti vynakládají, ale je obtížné ji vyčíslit a hlavně zdokladovat dle legislativy. Protože ač potřebuješ jen židli, pc a net a paušál se může jevit jako vysoký, tak jak píše @Jitka77 , pokud pracuješ z domu, spotřebováváš tam el. energii, vodu, teplo a to do nákladů nedostaneš, pokud je to soukromý byt a bydlíš v něm. A obdobných variant je hodně. Je to těžko prokazatelné, přitom ty náklady skutečně máš a platíš. 

A taky je určitá hranice, kdy je člověk ochotný platit daň, když s tím nemá moc práce a odpustí si nějaké ty tady zmiňované nezákonné krácení daně, takže na tom vydělá i stát :-)

Offline DruI
5590 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:19

notna Jo, ono se to s těma nákladama nezdá, ale když manžel přestal pracovat z domova, tak nám třeba strašně klesla roční platba za elektřinu.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:25

A ještě si neodpustím jedno. Něco zaplatit z firemních peněz neznamená, krátit tím daň.

Pokud si někdo nechá vystavit doklad na kde co, neznamená to, že mu to účetní/daňař do těch daňových nákladů dá. Třeba tady zmiňovaná květinová výzdoba za 100tis. Jako je hezká představa si to dát do nákladů jako dekoraci firmy. Ale prosím vás, na kontrolním na finančáků nejsou žádní chudí duchem, takže při takovém dokladu budou požadovat dokumentaci a prokázání, že to skutečně byla dekorace a byla úmístěná v prostorách firmy či jinak souvisela s činností firmy a sloužila za účelem dosažení zisku. Důkazní břemeno vždy leží na tom daňovém subjektu! A účetní i daňový poradci to samozřejmě ví.

Nebo drahé obleky, obědy apod. Firma je může zaplatit, může je mít zaevidované v účetnictví, ale to neznamená, že si tím snížila daně. Je mnoho výdajů, které firmy platí ze svých prostředků, ale nejsou to zároveň náklady, které sníží základ pro výpočet daně. 

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:26

notna tyhle náklady má i zaměstnanec na Home-Office a nikdo ho žádným vyčíslováním nezatěžuje. Prostě je má a platí. Co jsou HO běžnější jsem ve třetí firmě a ani v jedné se ty náhrady neplatily hlavně kvůli administrativní náročnosti. 

Aktuálně jsme ve stavu,že na 27 lidí máme 12 židli, ale HO je pořád benefit.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:27

Kdo mi stále nevěří, může si dohledat judikáty k neoprávněnému krácení daně, nedaňovým nákladům apod. Je to toho hodně ke čtení. Samozřejmě je pravda, na každý povod se nepřijde. Tak jako i v jiných sférách života.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:53

continuity Ale zákon uznává ty výdaje zaměstnance na HO a stanovuje pravidla pro ně. Jestli je není možné v praxi se zaměstnavatelem sjednat, je už věc jiná. A přijde mi administrativní zátěž teda jako pěkně blbá výmluva. S cesťákem je třeba práce mnohem víc. Navíc ze zákona musíš evidovat pracovní dobu/docházku, takže ta evidence je skoro hotová jen tímto.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:59
Reakce na DruI:

notna Jo, ono se to s těma nákladama nezdá, ale když manžel přestal pracovat z domova, tak nám třeba strašně klesla roční platba za elektřinu.

​Je to tak. A někteří si doma zřídí třeba truhlářskou dílnu nebo něco jiného z drobného podnikání náročnějšího na energii než jen jeden pc a nejde tam z nějakých důvodů ze strany poskytovatele energií zřídit dvoje hodiny pro měření. Podle mě paušální výdaje mají svoje opodstatnění. K diskuzi je ta výše.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. června 2025 13:40
Reakce na notna:

Kdo mi stále nevěří, může si dohledat judikáty k neoprávněnému krácení daně, nedaňovým nákladům apod. Je to toho hodně ke čtení. Samozřejmě je pravda, na každý povod se nepřijde. Tak jako i v jiných sférách života.

​Přesně tak, na každého nepřijdou. A jestli to bylo myšleno na mě, tak  stačí mi už pouze ten úmysl, že to chce někdo vystavit  na dekorace a né svatební výzdoba. :P

Online Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 11. června 2025 13:48

continuity ale tak pak je na samotnem zamestnanci, aby si u zamestnavatele vyjednal takove podminky, aby mel skoleni nebo HO nejak zapocitane. Jinak muze delat na sebe jako osvc a naklady si pocitat. Proste zmenit status, jak vetsinou zamestnanci tem, co delaji na sebe a treba si postezuji, ze nemaji nemocenskou nebo placenou dovolenou, doporucuji

notna diky za prispevky, je to fakt zajimave