Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 999
19828 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:00

Garfie Mně vyhovují platby v hospodě přes Qerko, tam ti to nabídne, jestli chceš dá 5,10,15... procent. Prostě to spočítají za mě, platím třeba 582,-, nemusím zaokrouhlovat.

V zahraničí to je taky radost, nejdřív se zeptat, jestli je dýško v ceně, kolik se obvykle dává, v € je už vyšší matematika :-). A někde mi to ještě komplikuje fakt, že třeba majiteli podniku, pokud tě obsluhuje, se dýško nedává. To jsem zažila v Německu a docela by mě zajímalo, jestli to platí plošně.

Offline continuity
43189 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:05

dorota každý bankomat to má jinak, některý se te zepta a někde už jen čumíš na ten dvoulitr, což je fakt velká bankovka. 

Ani v jedné bance to není vždy stejně. 

Offline Alice7
48 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:11
Reakce na continuity:

Evaevajá bych rekla, že si to jen neumí spočítat. Nemám o zdejších restauraterech valné mínění, co se ekonomické gramotnosti týče. Speciálně na těch horských chalupách - dělal tam muže nejlepší kamarád, mám to z první ruky. Pokud to jenom provozují a nevlastní, tak jim často stačí, že nějak preklepou sezónu. 

​V Jizerkách chodíme do restaurace, kde víme, že se nedá platit kartou. (nešla bych tam, kdybych měla jinou možnost, dojíždím tam do nemocnice) Tento rok opět na baru cedule CASH ONLY, ale sražený stůl cca 15 cizinců platil za barem přes terminál potají.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:16

continuity Aha, myslela som, že bankomaty v rámci jednej banky to majú rovnako. Mne neprekáža, keď sa nedá platiť kartou, neviem, ako funguje platba cez QR kód, v 95 % platím v hotovosti, viac mi to vyhovuje, najmä nákupy v potravinách, kávu a pod. (kartou platím väčšie nákupy), zvyknem si vyberať naraz okolo 200 eur, to, že tam mám stoeurovku, mi väčšinou nevadí, rozmením ju pri platbe v potravinách alebo v drogérii. Snažím sa mať vždy poruke aj nejaké mince alebo menšie bankovky. 

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:34

V Chorvátsku sa bez problémov dalo vlani zaplatiť kartou len v potravinách, inak všade hotovosť. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:58

žluťásek

Delaji snidane . Ono nedele a dal uz vecer lidi moc nechodi. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 11. srpna 2025 10:59

dorota ale samozrejme ze navolit se to da. Ale stalo se, ze mi zustala ta dvoutisicovka osamocena

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:09

dorota Většinou se to dá, ale může se stát, že ty dvoustovky už nejsou. Stovky bankomaty nevydávají vůbec a pětistovky jen některé.

žluťásek Jako ten Maliník je sice bufet v boudě, ale zas tam neprodávají mrože a pitíčko za 15 korun, že. Tam jsem ambivalentní. (Na Hřebínku to nějak chápu, není tam elektrika ani signál a dětem dají čaj nebo súšu klidně zadarmo, když rodičům chybí cash)

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:10

Alice7 Terminál potají bože můj.

Offline barbucha blogger
35924 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:36
Reakce na Garfie:

Kokoska Jenomže to není tak jednoduché, já nechci dát a přitom nemít pocit, že jsem škrt.

Když řekneš, když nechceš dát, nedávej, tak to zní, že ho nechceš dát tomu konkrétnímu člověku, ale tak to není. Navíc je tu pořád ten fakt, že se s nimi v platu obsluhy počítá....

​Moje řeč!

Jsem snad zaměstnavatel toho pingla?! Generuje mně snad tou obsluhou nějakej zisk?! (kromě zahnání hladu/žízně )

Taky mi to leze na nervy... to už bych měla platit spropitný i v obchodech, kde mi to zboží prodavačka předvede, donese, podá? To je přece to samý!

Jistě, za nějakej nadstandard klidně a ráda nějaký spropitný dám - ale co je to ten nadstandard? Že nejsou nevrlý? Přinesou objednávku v řádu minut a ne hodin? Že mi utřou politej stůl?

Offline barbucha blogger
35924 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:41
Reakce na letfenixa:

V Chorvátsku sa bez problémov dalo vlani zaplatiť kartou len v potravinách, inak všade hotovosť. 

​Mám opačnou zkušenost. V posledních pár letech jsem všude platila kartou, kromě trhu. Tam "u nás" bylo cca deset hospod, chodili jsme do všech na střídačku... a ty karty se naučili všichni. 

Offline barbucha blogger
35924 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:47

Garfie 

Mimochodem, jak je to v Japonsku? Bych řekla že tam si na spropitný moc nehrajou, co?

Stejně tak ve Švédsku. Jednak tam už dávno berou karty všude, i n WC v obchoďáku, i v trafice kde si koupíš jen sirky... a za druhý tam nějaký peníze navíc nikdo nečeká. Proč taky - mají plat! Samozřejmě, když chceš ocenit nějakou extra dobrou večeři apod., a platíš vyšší sumu, tak jim něco necháš (a oni si to rádi vezmou ), ale chovají se úplně stejně mile ať jim něco dáš nebo ne, není nejmenší rozdíl.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:50

Ještě jsem nevybírala v bankomatu spořky, kde by nešlo navolit, jaké chci bankovky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:53

dorota můžu se zeptat, co tě k tomu vede, že neplatíš kartou? Mám dojem, že jsi mladá holka, tak mně to překvapuje. Protože hledat peněženku, peníze, uklízet drobné zpět, chodit k bankomatu mi v porovnáním pípnout mobilem přijde nekonečně složité. Snad jen, že ten cash se utrácí hůř

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:53

barbucha tak vlani v Starigrade len potraviny. Tento rok ideme do Turanje, uvidíme. 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:56

A mate tuseni proc hotel trva na zaplaceni zalohy v hotovosti a ne kartou? Byla to takova ta vratna zaloha, co se plati pred ubytovanim. Bylo to na Slovensku v hodne navstevovane destinaci (zadna bouda v Tatrach) a dost nas tim zaskocili. S bidou jsme dali dohromady 2 k v hotovosti, tak primhourili oko, protoze puvodne chteli 3

Offline barbucha blogger
35924 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:56

Ještě co se karet týče... tady u nás se donedávna ještě ty menší provozovny dost zdráhaly - všude měli vylepený takový to: karty nebereme... A světe div se, najednou všichni ty cedule sundali. Protože nejen já, ale spousta jinejch k nim prostě nechodili, ergo přicházeli o peníze!

Jediný kdo to pořád nemaj, je přilehlá vietnamská manikura, protože to jsou podvodníci co si stanovujou ceny pohledem na zákazníka, kromě neplacení daní samozřejmě... a brzo budou asi zavírat, anžto tam nikdy nikdo nesedí. Dobře jim tak.

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 11:58

...a pak přišel blackout a všichni byli v p... i se všemi kartami ...

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 11. srpna 2025 12:00

monis No protože to by prošlo terminálem jako příjem, museli by to evidovat, danit...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. srpna 2025 12:02

barbucha jo, u nás už taky i ten stánek s kafem karty bere. Protože v Praze by tam půlka lidí nešla.

Tuhle se servírka v místní hospodě rozčilovala, že všichni platí kartou, že by to zrušila a lidi by si zvykli. Tak super hospoda to fakt není, tak se jí dostalo ujištění, že když by si člověk už šel vybrat, tak si tam to pivo rovnou koupí