monis s těmi zálohami je to složité, jak píše Aranel to i v Čechách budou chtít hotově. Taky jsme na to teď zapomněli a horko těžko dali dohromady pětistovku ![]()
Stěžovací vlákno
monis jestli je to vratna zaloha, tak to možná chtěli mít mimo účetnictví? To už mi přijde jako dost starý systém. Ale potkala jsem se s tím kdysi na lyžování v It a Fr. Na konci týdne jsme čekali na kontrolu apartmánu, jestli je řádně uklizen. Dostali lejstro a potom zpět peníze, jako na kolejích :D
bublifuk někde to tak pořád funguje. Ale čekala bych to spíš u soukromníka než v hotelu
monis no jakmile to projde bankou, tak to budeš muset nějak účetně vést.
bublifukV hoteli neviem, ale v dreveniciach na Slovensku, čo sme mali po minulé roky prenajaté, sme platili vratnú zálohu cca 100 eur v hotovosti.
monis No protože to by prošlo terminálem jako příjem, museli by to evidovat, danit...
Manžel mi to vysvětloval, že je to zhruba tak, že provozovatel využívá jen informaci z karty, aby si z ní mohl případně strhnout danou sumu. Případně se ta suma zablokuje a pak buď strhne nebo uvolní. Tímto způsobem jsme si půjčovali auto v cizině už nejméně před 10 lety; chtít zálohu hotově určitě není nutné.
a teda když už o tom diskutujeme: nevíte, proč papírovou jízdenku pražský MHD nejde v žádný trafice zaplatit kartou? vždycky platim extra cigarety kartou a pak šátrám drobný na jízdenku... kdysi byla nějaká kauza, že z každý jízdenky jde nějakýmu mafiánovi z dopravního podniku nějakej halíř, tak jestli proto? ![]()
barbuchaNeříkej mi, že když ti pikolík v Monte Carlu před Casínem přistaví Labo a podrží ti dveře, že mu nějakej kováč nevtiskneš s oslňujícím úsměvem do dlaně. :D
RoSa Já nemůžu eurojackpot u nás v trafice taky zaplatit kartou, jen ty cigarety. Na Korsice v trafice chtěli jen hotovost za cigára. A v Německu na trzích jenom peníze a byli jsme v takové výrobně s malou prodejničkou a taky nebrali karty. Třeba můj zubař chce taky jen hotovost, na Matrice za ověření podpisu chtěli taky jen hotovost. Já jsem ráda, že je v tomto svoboda, prostě s tím počítám. Je ještě spousta výstav a akcí, kde je vstupné dobrovolné a pokladnička.
barbucha Říká se, že v Japonsku je to dokonce faux pas, dát dýško. Já jsem to tam teda radši ani nezkoušela
ale strašně se mi to líbí, nemuset nad tím vůbec přemýšlet a mít jako hotovou věc, že dýško se nedává. To bych chtěla i u nás
Dávám ho jen proto, abych nevypadala jako škrt
Mohučanka to ale umí asi jen hotel, soukromník ne. V hotelu by mně teda záloha překvapila
Mulenpřitom přeskočis čáru a všude ti kartu vezmou.
ja reagovala na tohle. My tak ruzne prejizdeli. Bydleli jsme v Dolni Oldrisi.
Evaeva no ano. Na WC jsem proste nesla![]()
Evaeva to byly takový ty mega apartmánový domy u sjezdovek, žádnej soukromník. ALe už je to fakt historie.
Mulen my měli eura, ale ne padesátníky teda. O mém složitém nákupu v drogerii a jednou taky v automatu, který zahrnoval výpočet vrácených peněz, už jsem tu psala
V tomhle kraji ten 50 byl potřeba i na wc na radnici uprostřed města.
Vzhledem k tomu, že jsem pronajímala byt, kde byla kauce: jak jsem ji dostala, tak se k daňovému základu pripocetla a když se vrátila, tak se zas odecetla. Nula k nule.
Mulen jj, no já myslela, že přeskočis do Polska. Německo a ještě bývalé východní to je úplně jiná kapitola i co se týče služeb než Poláci.
continuity podle toho, kam tu čáru přeskočíš. Loni (možná už předloni) jsme byli v Lindau u Bodamskyho jezera a většina restaurací kartu nebrala. Koukali jsme jak z jara. Od Covidu u nas ve městě berou karty i pekařství, takže housku za 70 centů koupíš kartou v pohodě. O víkendu jsem byla na zápase Bundesligy, u pojízdnýho stánku s párkama tam šlo platit kartou.
Samozřejmě se vratné zálohy nedaní, jedině v případě, kdyby si ji nechali jako náhrady za něco zničeného.
...a pak přišel blackout a všichni byli v p... i se všemi kartami ...
Barvite vidím jak to v naši deBille účtují na papírek. ![]()
Pokud je blackout argument, prvně bych si koupila nějakou vodu do zásoby, pokračovala rádiem na baterky a plynovým vařičem. Az pak řešila hotovost (kterou můžu mít doma v trezoru, i když běžně platím kartou). To jsou nesouvisející věci.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí