Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2026 16:16

Zuzuli před těmi deseti lety to tak ještě nebylo, ale dneska je ke všemu přirážka je za to "svatební". Ségra mi teď říkala, kolik je budou stát kytky (pro ní a dvě malinké pro maminky) a docela jsem koukala. A to je spíš pankový typ, žádnou princeznovskou svatbu neplánuje. Bride business je stejný jako ten baby.

Offline Zuzuli
3721 příspěvků moje polička 24. června 2026 16:27

Evaeva prirazka za svatebni byla uz tenkrat. Ale jak jsem psala, ja mela kytku z domacich zdroju a saty nesvatebni, takze jsem se tomu vyhla

jen teda byl svatebni dort, coz je ta jedina vec, kterou bych klidne ozelela,vdavat se podruhe. Jedna z nejdrazsich polozek a vlastne uplne zbytecne, nikdo na nej nemel moc chut 

Offline letfenixa
10839 příspěvků moje polička 24. června 2026 16:32

Moja vysnena svadba - na úrade, len úplne najbližší príbuzní, následne presun do obľúbenej reštaurácie. Ale zatiaľ sa nechystá, som kľudná.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2026 16:36

Zuzuli no tak já jsem takovou přirážku neměla. Kytka stála stejně jako jiná kytka takové velikosti, stejně jako dort, který byl teda chutný (o to mi hodně šlo i na úkor vzhledu). Šaty jsem měla půjčené za pár tisíc, ona má teda z vinted, tak to ušetřila oproti mněKdybych to chtěla stejně jako tehdy, určitě bych platila minimálně třikrát tolik.

Offline Zuzuli
3721 příspěvků moje polička 24. června 2026 16:37

Evaeva v nasem okoli tehdy frcely ty svatby, kde se mas v deset dopoledne dostavit na nejaky zamek nebo do kostela v nejakem totalnim zapadakove sto kilometru od domova, kam se bez auta nedostanes, na obrad. Po nem se novomanzele tri hodiny nekde fotili s fotografem a dalsi sraz byl treba ve tri nekde v jinem zapadakove desitky kilometru od toho prvniho, kde byla jen hospoda zamluvena na svatbu, kam nas bez novomanzelu ani nechteli pustit. A spalo se pak v nejakem penzionu zas nekde kus vedle, treba po sesti lidech na pokoji, ve spacacich na zemi, kde kazdy za sebe jeste to ubytovani platil, protoze snoubenci nemaji na to platit ubytovani pro vsech 80 az 100 hostu. Plus na te oslave si kazdy za sebe platil piti, jen nejaky raut byl od toho paru. Ale vzdycky tam byly svatebni saty za dvacitku, fotograf a kamaraman s dronem, velka svatebni vyzdoba, kytice pro vsechny druzicky, pronajem obradniho mista a te hospody, vizazistka a kadernice, darecky pro svatebcany, tombola, fotokoutky... jsme pokazde valili oci, kdyz si stezovali, kolik je ta svatba stoji a jak je to vsechno strasne drahe. Ten rok takove svatby byly tri. Tak jsme se rozhodli na vsechno vykaslat, udelat to jednoduse a proste jen vsechny pozvat na oslavu na nas ucet

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2026 16:42

Zuzuli jo, tak takové jsem to taky neměla. My měli všechno v Praze, sice na více místech, ale tenkrát to bylo normální, nás tím se nikdo nepozastavil. To je asi jediný rozdíl, ségra to bude mít nejspíš někde za Prahou s přespáním. Ale tahle jediná položka mi přijde relativně nízká, mají to jako celek i s tou nocí. A samozřejmě jim to zaplatíme.

Offline continuity
42692 příspěvků moje polička 24. června 2026 21:31

Nevím co hulí na dopravním odboru magistrátu, ale zvažují, že si to pořídím taky. 

Před měsícem jsme tam byli.se starší pro řidičák a zapsat mě a muže jako mentory. Nemám český řidičak, ale měla jsem potvrzení od Slováků, které na to potřebuji, takze nakonec to zapsali. Mám na to potvrzení. Dnes tam bylo dítě dopsat svého skautského vedoucího. Řekli ji, že já tam nejsem zapsaná, protože jsem nedodala ten výpis. Nicméně vydali potvrzení o zapsání dalšího mentora. Tomu za dvě hodiny volali, že ho nezapsali, protože na žádosti chybí jeho údaje a podpis (které tam obojí je).

Online Karja
44437 příspěvků moje polička 24. června 2026 22:04
Reakce na continuity:

Evaeva no já jsem zkraje, kde v každé vesnici někdo pekl, a pekarka upekla, co jsi zadala, ale vysloveně zákusky, různé řezy a tak) vozilo se to pak v takových plochých velkých krabicích. 

Tady jsem to v tom rozsahu nikde na svatbě nezažila, jsou tu běžnější spíš ty svátební koláčky?

​ja teda na všech svatbách, co jsem byla, zažila ten obří ,,sweet bar,, jakože přehršel zákusků chlazenych. Před 14 dny jsem jich 6 dojidala po dětech.....:D Koláčky se dávají spíš k pozvánkám před svatbou. 

Offline continuity
42692 příspěvků moje polička 24. června 2026 22:45

Karja u nás je to fakt zcela běžné, ale tady jsem to nikde nezažila. Dělá se to teda tak, že se rozloží různé druhy na talirkach po stolech. 

Jinak pro ty přebytky byl vynalezen institut výslužky, měli jsme pár krabic nachystaných, pro ty, co odcházeli opravdu brzo, ale normálně později to nandávala obsluha, dle toho jak se situace vyvinula. Zbytek jsme odnesli do práce a tam se to normálně snědlo. 

Jako dítě jsem to milovala, když někdo tu obří krabici plnou různých zákusků přitáhl. I jako velkou mě to teda nikterak neurazelo.  

Online Karja
44437 příspěvků moje polička 24. června 2026 23:04

continuity Ja to teda měla za bezne, ale byla jsem na samých větších svatbách,, jakože ne nějak nacancanych se svatebni koordinatorkou, ale prostě takových ve větším měřítku, než treba posezení v restauraci. Kamarádka naopak neměla svatební dort, že prej to stejně nikomu nechutná:D

Offline continuity
42692 příspěvků moje polička 24. června 2026 23:06

Karja s těmi dorty mám taky trochu problém, mě většina nechutna. Nakonec jsem přesvědčila cukráře, aby mi udělal každé patro jiné, ale byl to teda boj. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. června 2026 23:40

continuity já měla taky každé patro jiné. Ta naše cukrářka šla hodně po chuti, s tou jsem byla hodně spokojená. Výslužku z přebytku jsme nedostali na žádné svatbě, to už spíš takové ty "dárečky". Což mně osobně přijde jako úplně zbytečný výdaj. 

Offline continuity
42692 příspěvků moje polička 24. června 2026 23:55

Evaevajá jsem posílala dodatečně ty fotky. to teda bylo v čase, kdy se nedaly vyvolat na každém rohu a rozumné je nasdilet digitálně se starsimi příbuznými moc nešlo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. června 2026 08:01

continuity to jsem neměla úplně na mysli. Ale takové to minimedovina, bublifuk a ozdobný kamínek v krabičce s iniciály svatebčanů a podobně.

Offline Pinot Noir
29755 příspěvků moje polička 25. června 2026 08:14

Talíře s cukrovím, koláčky a zákusky na všech stolech jsou na moravských svatbách běžné, kam moje paměť sahá. Byla jsem na mnoha svatbách a nepamatuju si ani jedinou, kde by nebyly stoly plné sladkého. A výslužky se určitě nedělají z přebytků, ty jsou předem pečlivě připravené a nakrabicované, po okolí se roznášejí ještě před svatbou, hostům z větší vzdálenosti se dávají při odjezdu domů.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. června 2026 08:21

Pinot Noir předem znám akorát koláčky spolu s pozváním. Nicméně osobně jsem to nikdy nezažila Na naší svatbě jsme se všem těmhle věcem chtěli vyhnout, takže jsme neplánovali ani ty připravené výslužky, co dostaneš na odchodu. Přišlo nám to zbytečné.

Online Makara
3610 příspěvků moje polička 25. června 2026 08:23

Pinot Noir potvrzuju! Běžná moravská svatba. Na pražské jsem byla překvapena, že ze sladkého byly jen koláčky. A jako výslužku jsme dostali plácačku  slivovice, což u červnové svatby považuju za dobrou volbu.

Chápu, že se už omezují ty výslužky, když se hosté stahují málem z celého  světa. Nahrazovat to dárečky typu pi*ovinek považuju za zbytečnost. Na svatbu jdu přece kvůli lidem. 

Online viktorka_od splavu
49180 příspěvků moje polička 25. června 2026 08:26
Reakce na Pinot Noir:

Talíře s cukrovím, koláčky a zákusky na všech stolech jsou na moravských svatbách běžné, kam moje paměť sahá. Byla jsem na mnoha svatbách a nepamatuju si ani jedinou, kde by nebyly stoly plné sladkého. A výslužky se určitě nedělají z přebytků, ty jsou předem pečlivě připravené a nakrabicované, po okolí se roznášejí ještě před svatbou, hostům z větší vzdálenosti se dávají při odjezdu domů.