tak já mluvim právě o tý první skupině, navrch s oběma rodičema pracujícíma v těch patřičnejch institucích a stejně totální údiv...
jako chápu třeba, když to někdo jde dělat a pak třeba s rodinou zjistí, že se to fakt nedá. Na druhou stranu to je práce, kterou všichni, co znám, dotloukaj právě ještě něčim jiným, překladama, učením a různejma dalšíma bokovkama
Stěžovací vlákno
Bez nohy na tělák klidně můžeš, cit.: Obor "Aplikovaná tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami" na FTVS UK
prehanala som zamerne, lebo mne ta sucasna mantra "rob to, co v zivote chces robit a bavi ta to" pride precenovana a nepochopena a ludia su nasledne sokovani, ze to vsetko nejde podla ich predstav a ziadaju ulavy, vyhody, prip. lutost namiesto toho, aby nejako realne zhodnotili svoje vlastne moznosti a ocakavania - napr. aj spominani absolventi, ktori narazia po VS na tabulkove platy...
Tabulkový plat se týká i mně. I přesto si na něj stěžuju a myslím si, že je opravdu nízký, a měl by se zvednout. To, že je něco nějak, ještě neznamená, že se to nemůže změnit.
tabulkovy plat sa tyka aj mna :-) no to neberiem ako krivdu voci mojej osobe, je to nastavenie systemu (niekedy poriadne odveci, uznavam), o ktorom som predtym vedela.
edit: nemyslim tym, ze vsetci s tab. platmi maju byt teraz ticho a suchat nohami, lebo je to ich chyba, ze do niecoho takeho sli, len mam pocit, ze sucasna generacia je natolko "indivindi" a tak ochudobnena o sudnost a sebaeeflexiu (cest vynimkam), ze ma tendencie vnimat vsetko osobne a az prehnane si veci personalizovat - takze napr. nizky tabulkovy plat je realitou viacerych ludi, ktori su na jednej lodi, nie je to nic osobne a mierene na jedneho cloveka zo sta. snad si rozumieme. osobne si myslim, ze ty to chapes rovnako, len mi robi problem to dostatocne dobre vyjadrit.
Nechápu, jak si někdo, kdo studuje obor jako brrr , já, ty(?), může nevšimnout výše platů v tomto oboru. Já do toho šla s tím, že umím dobře jeden jazyk a slušně pár dalších a že snad nejsem úplně blbá, takže se tedy nějak protluču, nebude-li stačit tabulkový "vědecký" plat.
Ačkoli když si vzpomenu na většinu ze studentů mých občasných kurzů, tak se vlastně už ani nedivím...
Přesně, já jsem věděla, do čeho jdu, ale myslím, že je to mj. i tím, že jsem se v daném prostředí pohybovala už za studií (když jsem se v 19 hlásila na školu jsem plat moc neřešila). Do práce jsem nastupovala s tím, že platy nejsou terno a budu si muset najít bohatého muže (no, je taky státní zaměstnanec s tabulkovým platem).
Spíš mi příjde, že studenti moc nemají zájem o obor a příp. práci v něm, jde jim hlavně o VŠ titul.
To ale nemusí bejt úplně jejich chyba, mám pocit, že pracovní trh je docela deformovanej, fascinujou mě nabídky místa recepční, office managerky=sekretářky s požadavkem na VŠ
no to mi je právě strašně divný, že se někdo přihlásí na takovej poměrně specifickej obor a nemá o to zájem. Nebo si to naopak představuje nějak romanticky a pak je zklamanej? že jako ten VŠ titul jde snad sehnat i nějakým teda příjemnějším způsobem, leda by teda netušili, do čeho lezou?
len ci to nie je tym, ze ked dnes niekto nema VS uz to neznamena, ze je hlupy, skor to, ze je lenivy /osobne si nemyslim, ze ma VS vplyv na inteligenciu a inteligencia na VS, ale ten uzus bol niekedy podobne nastaveny/
To asi nebude nic nového, mámě je letos padesát a vystudovala ekonomku. Přitom matematiku vždy nesnášela, obor ji nepřišel zajímavý, ale prostě po gymplu cítila povinost na uni jít a dodělat ji. Po maturitě ji nevzali na práva, tak celý rok chodila do práce a z těch peněz si platila doučování, aby dala příjmačky na obor, který ji vlastně vůbec nezajímal.
No právě v tom je ale začarovanej kruh, někdo třeba ví, že není studijní typ, nebaví ho to, oprávněně je přesvědčen, že pro práci referenta, asistenta, nižšího/středního úředníka, obchoďáka VŠ nepotřebuje a zároveň na vyšší posty a kariéru nepomýšlí, v lepší variantě se v životě realizuje jinak, ale klidně nijak, přesto je takový člověk "nucen" si nějakou VŠ udělat, nebaví ho to, jedním uchem tam, druhým ven, obor rozplyzlý, nepoužitelný, tohle je pro něj zbytečný, třeba i stresující, není to úplně otázka lenosti.
tomu rozumiem, no nadprodukcia absolventov niektorych odborov (u nas vacsinou filozofickych, humanitnych a pedagogickych) sposobi to, ze aj na poziciu referenta, recepcnej, asistenta atd. sa budu hlasit ludia s VS vzdelanim, pre ktorych to miesto v odbore jednoducho nie je. a viem si predstavit, ze personalista to sam vyhodnoti tak (alebo to dostane nariadene), aby vybral toho uchadzaca, ktory VS ma (ved ked su k dispozicii, preco nie?) a tym sa cely ten kruh podporuje.
Spíš mi příjde, že studenti moc nemají zájem o obor a příp. práci v něm, jde jim hlavně o VŠ titul.
Asi je to tak. U nás dokonce byla osoba, o které zlí jazykové tvrdili, že i doktorát dělá jen proto, aby byla "paní doktorka"
Nás taky bylo do prváku magistra přijatých 7, takže místo bylo jen pro opravdové zájemce.
Naprosto s vámi oběma souhlasím, taky mám pocit, že VŠ titul je už potřebný snad už i pro poakldní v Tescu (omlouvám se pokladním v Tescu). Degraduje to ty tituly docela slušně.
no to mi je právě strašně divný, že se někdo přihlásí na takovej poměrně specifickej obor a nemá o to zájem. Nebo si to naopak představuje nějak romanticky a pak je zklamanej? že jako ten VŠ titul jde snad sehnat i nějakým teda příjemnějším způsobem, leda by teda netušili, do čeho lezou?
Furt jednodušší než medicína, práva nebo ČVUT. Hele, já když slyším od kolegy, jak se dělají zkoušky v Opavě. Vyučující se neukáže za celý semestr, pak pošle test, ať to studenti napíšou a sekretářka zapíše, další předmět "odzkouší" někdo jiný, .... ![]()
Jinak na odlehčenou, až půjdete proti někomu, s kým se nechcete bavit, vidíte ho dostatečně včas, takže telefon k uchu, ráznej krok a etuda "velmi důležitý hovor", prosim vás, vypněte si zvonění, je to maličkost a jak to ten efekt hned pokazí)))
ze?! smejeme sa sukromnym skolam, a pritom na tych verejnych si to platime sami ![]()
no ale ucel to splni tak ci tak: ten dotycny sa s vami uz asi tiez nebude chciet bavit ![]()
Co to je za školu proboha? Veřejná nebo soukromá? V Praze? To je strašný to souhlasím.
Spíš se ptejte, z jakých základních a středních škol tyhle zázraky přicházejí a jak udělali přijímačky.
Počas štúdia na VŠ som učila na základnej škole (z núdze cnosť,v tej dobe ma to bavilo a mohla som študovať i pracovať).A keď si spomeniem na niektorých žiakov,ako so štvorkami preliezali z ročníka do ročníka,a dnes mnohí študujú,resp. doštudovali VŠ,tak proste nechápem.A nie,oni tak zrazu nezmúdreli.Len je zrazu podľa mňa toľko kadejakých odborov a novovzniknutých VŠ,že už študuje hocikto.Človek sa pýta sám seba,aká je potom úroveň niektorých škôl, keď sa tam dostanú a vyštidujú takéto týpky.
Pamätám si na svoju spolužiačku zo ZŠ-riaditeľ jej na hodine fyziky povedal,aby sa doma postavila pred zrkadlo a učila sa artikulovať a hovoriť nahlas (nik jej nikdy nerozumel a nepočul ju).O pár rokov neskôr študovala cudzie jazyky ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí