Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Allania
172 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:21

Zhruba před čtrnácti dny jsem si zde stěžovala na celkovou rozladěnost, které nepřidávala ani obava z dovolené. Nyní je po dovolené a mé obavy se potvrdily do puntíku. Měly jsme jet na dovolenou s rodiči manžela, kteří už nejsou nejmladší, což by asi nebyl takový problém, kdyby cílovou destinací nebyl Island. Ale já to manželovi říkala, že třeba Řecko jo, ale Island pro naše důchodce zkrátka není. Naštěstí celý den mi zabralo nadávání, takže jsem se všeho zbavila a nyní zbyly už jen ty příběhy pro zasmání, i když v danou chvíli mi do smíchu nebylo. Bude to dlouhé a předem se omlouvám za své výlevy.

Dali jsme stařečkům instrukce: bude tam pršet, hodně pršet, takže nepromokavé boty, čepice, pláštěnky, bundy, hlavně BOTY. Tchýně vyrazila v semiškách, které měla ihned durch, jen co vylezla z letiště. Její náhradní boty byly plátěnky a crocsy. První zastávkou bylo místo, kde muž ještě nebyl a chtěl ho vidět. Moje zděšení, kam jsem se to dostala následovalo velice rychle, kdy jsme projížděli 70 km měsíční krajinou, kde nebyl jediný strom, stéblo trávy, dům, člověk nebo aspoň ovce....zkrátka nic. Třetí den mi ruplo v koleni, že jsem nechodila. Tchýně měla už mokré naprosto všechno oblečení a vylezlo z ní, že má fobie ze schodů a mostků. Samozřejmě všechny vodopády, výhledy atd byly přes můstek nebo po schodech. Tchán si ustavičně stěžuje na déšt a zimu. Čtvrtý den přestává topit karavan. My s manželem spíme celou dobu ve stanu, který je od prvního až do posledního dne dovolené neustále mokrý, což naštěstí nám dvěma ani nějak nevadí. Přijíždíme k teplým pramenům, kde tchýně oznámí, že se nebude za žádných okolností koupat před lidmi. Karavan stále netopí. Manžel proto shání novou plynovou bombu, kde mu zdatně asistuje otec, který řve česky na obsluhu benzínky, proč jim ji rovnou nevymění v karavanu. Ostudy kopec. Karavan topí, tchán je do večera spokojený. Večer v krámu opět česky nadává na ceny zboží. Tchýně odmítá vycházet ven i na malé procházky. Karavan opět přestává topit. Uprostřed noci v kempu nás budí tchán, že moc fouká a hází jim to s autem a obávají se, že nám spadnou na stan, aby jsme ho postavili jinde. Manžel nakonec popojede s karavanem. Další den mě manžel vyšle se stařečky na pozorování velryb. Je mi z houpání lodě na zvracení a už nedokážu stát na jedné noze. Koleno, ve kterém křuplo neohnu ani nenarovnám. Velryby jsou mi ukradené a jen se modlím, aby už loď otočila zpět do přístavu. Manžel se hádá s rodiči, já jsem vyčerpaná a na všechny řvu ať už sakra zmlknou, že nemám náladu poslouchat jejich věčné hádky. Všichni konečně mlčí a míříme do dalšího kempu. Špatně odpočujeme a z cesty, která měla trvat hodinu a půl je rázem čtyřhodinová cesta, protože jedeme po prašné silnici maximální rychlostí 15 km/hod. Bolí mě noha, je tma a my jsme 100 km od kempu. Naštěstí jsme narazili na jiný, v tu chvíli můj nejoblíbenější kemp. Všichni jsou konečně spokojení, karavan opět na chvíli topí, já usínám nadopovaná léky. Manžel i tchán už se nehádají...konečně dobré vyhlídky. Kemp v Rejkjavíku: nějaký blbec uprostřed noci rozrazí dřevěné zábrany u stanového městečka a najede nám na stan. Manžel naštěstí reaguje pohotově a začal řvát tak nahlas, že se řidič asi lekl. Než jsme vylezli, byl řidič pryč. Nic nám naštěstí není. Hledáme nějaký personál pro zajištění zábran. Nikde nikdo. Ve tři ráno přesouváme stan na jiné místo. Ráno vstáváme, odevzdáváme karavan a čeká nás 24 hodin do odletu bez auta, s důchodci, kteří odmítají chodit po městě, někam si sednout do baru nebo třeba jen sedět ve společenské místnosti v kempu. Odjíždíme na jejich žádost na letiště o 12 hodin dřív než bylo v plánu. Varujeme je, že letiště není místo, kde se dá pohodlně vydržet takovou dobu. Podle nich v klidu dá. S manželem sedíme na zemi, tchán si ze sezení na nepohodlných lavičkách skřípnul záda. Prášky má samozřejmě někde v kufru. Rozbalujeme kufry s mokrým, špinavým a smradlavým prádlem na letišti před lidmi. Už je nám to s manželem jedno. Jsme vyčerpaní, unavení, nevyspalí a snažíme se rozchodit otce, aby vydržel v letadle. Po dvanácti hodinách nás konečně odbavují. Mě a manželovi zabaví pohory kvůli výskytu nebezpečných látek. Vysvětlujeme, kde všude jsme byli, kde jsme pocházeli. Boty nám po hodině vracejí zpět. Tchýně třikrát pípá v rámu, protože do ní otec pokaždé strčí, aniž by byl kdokoliv z nich vyzván k průchodu. Tchánovi zabavují krém z batohu a dožaduje se finační náhrady. Konečně zbývá do odletu jen hodina a půl. Tchán už chodí a je zvědavý, proto otevírá nouzový východ na letišti. Způsobuje poplach a seběhne se značná část ostrahy. Manžel vysvětluje, že se jedná o omyl, že otec netušil, že tam nesmí. Co na tom, že jsou všude cedule jak pro neandrtálce. Naštěstí nás nechávají být, vysvětlení jim zřejmě stačí. Konečně v letadle. Tchýně odmítá sedět u okénka, vyměňujeme si s nimi místa. Manžel dá instrukce, ať si neobjednávají žádné jídlo, že ho objedná sám, zaplatí za všechny a letuška jim pak předá celé menu. Tchán objednává u letušky jídlo, aniž by měl peníze. Letuška pak chudák dohledává účty, aby manžel mohl zaplatit i za ně. Konečně v Praze. Důrazně žádáme naše stařečky, aby si zašli na záchod. Prý si dojdou až doma. K nim domů je to ještě tři hodiny cesty autem. Po třech výzvách jdou konečně na WC. Tchán nastupuje do špatného autobusu, naštěstí ho manžel včas vytáhne. Přijíždíme autobusem k našemu autu. Auto netopí a mlží se zevnitř. Jedeme se staženými okénky, tchýně chce na záchod. Konečně je vyhazujeme u nich doma a jedeme s manželem domů. Celou cestu si nadáváme, jak blbý to byl nápad, nicméně shodli jsme se, že Island je překrásná země a vrátíme se tam určitě znovu. Islanďané jsou neskutečně houževnatí, moc milí a ochotní. Jejich země je nádherná, ale velice drsná a nepoddajná.   

Offline viktorka_od splavu
49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:32
Reakce na Allania:

myslim ze bys to mohla zfleku poslat nekam do casopisu a za honorar si koupit poradnou dovolenou. volila bych o samote na pousti;-) 

obdivuju tvou trpelivost, myslim ze absolvovat ja takovou vypravu tak nekdo z nas by se zivy nevratil, mozna vubec nikdo:-)

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:36

Mutziputzi jestli to bolí, tak je to špatně.

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:39
Reakce na Isca:

No vyjasnit to musíme :-) protože platby, účto, administrativa a výkazy prostě neumím a značně bych se vzdálila svému oboru. A to fakt nechci, chci se rozvíjet v tom co umím, ne se uvařit v něčem, co jsem nikdy dělat nechtěla a nechci. Ono by mě to fakt nebavilo a bylo by to rychle poznat.

Jako jsem si vědoma toho, že v této firmě mě čekají i takové věci jako administrativa, ale ne že oni si udělají klienty a mě předaj papíry. Takto dohodnuti prostě nejsme, nenastupuju jako asistentka, ale člověk v budoucnosti zodpovídající za klienty a akce z jedné větve firmy. Byť je to třímužná firmička :-) ale se slušným záběrem. Práce spousta, ale v oblasti mých koníčků, což fakt chci.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:42
Reakce na Aranel:

To si nemyslim, teda resp. není to chyba provedení masáže, ale mýho provedení, jsem asi přecitlivělá. Já nesnesu ani decentní masáž autosedačkou! Nebo 4DX kino, to byla bolest!! :-D

49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:43
Reakce na andulka01:

co jsem tak pozorovala v muzskych kolektivech je to opravdu tak, cekaji ze se automaticky ujmes "zenskych praci" a neprestanou s tim.. i kdyz vezmou asistentku ve chvili kdy bude nemocna/na dovolene opet automaticky tvoje prace. zalezi jestli s tim jsi ochotna neustale bojovat. 

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:46
Reakce na Allania:

Máte můj neskonalý obdiv. Já bych už druhý den půjčovala druhé auto a pápá, nějak si to tu vyřešte, můj čas na dovolené je drahý.

V podstatě z podobných důvodů jsem odmítala pravidelné jachetní regaty. Posádka okolo manžela mi strašně neseděla a styl plavby také ne. A dát tomu co nechci týden až tři dovolené, to fakt ne.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:48
Reakce na Allania:

Smát se doufám povoleno? To nevymyslíš.

Offline Silvie
98 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:54
Reakce na Allania:

To je tak strašné, že jen zírám. Prosím vás, kolik je tchánům let? 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 04. října 2017 09:55
Reakce na Allania:

Offline Allania
172 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:01
Reakce na Sweet Potato:

Já už se tomu taky teď směju. A to ani není všechno, takové střípky jako když tchán skočil šipku do bazénu hloubky 0,9 m a všude obří cedule, že se to nemá, nebo když tchýně chtěla zkusit, zda ta horká pára, co uvádějí, je skutečně horká a mnoho dalších drobností. Věřím, že kdybychom s sebou měli celou mateřskou školku, bylo by to jednodušší, než uhlídat párek důchodců. Neřeknu, kdyby jsme je nevarovali, ale to oni říkali, jak to zvládnou, že mají pohybu daleko víc, než my s manželem. Tchán se chvástá, jak chodí třikrát týdne na tenis, tchýně chodí každý den na svižné dlouhé procházky s holemi. No jo, ale už neřekli, že po tom tenise pak sedí dvě hodiny v hospodě a dlouhé procházky jsou k Máně na kafe, pak k Růženě na zákusek a zase zpátky. A to původně nechtěli ani ten karavan, ale že prý stačí třeba oktávka a budou spát v autě. Už je vidím.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:04
Reakce na Allania:

Teď jsem se fakt zasmála nahlas!

Offline Potrefenáhusa
38909 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:04
Reakce na Allania:

to je strašný, mně to skoro ani nepřijde vtipný, ale...kolik jim je? Asi ne 90, ne?

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:05

Mám výhodu "mladé, teda oproti nim" krve :-) nových nápadů a přístupů :-)
Naštěstí si je můžu nejdřív otestovat aniž bych opouštěla současnou práci. Příští týden budu s majitelem sama a vím, že s ním můžu mluvit fakt na rovinu, takže tohle s ním proberu. Ostatně on ví přesně za co mi chce platit (a ne málo, není to asistentský plat). Pokud si nesedneme, nic hrozného se nestane.

Můj plán je: 
1/ Naučit se maximum v oboru
2/ Ohromovat energickým přístupem a neotřelými nápady
3/ Naučit se chorvatštinu (to jsem stejně chtěla, aspoň je motivace), angličtinu mám vcelku dobrou, ale tady se osobnější přístup fakt cení
4/ Mít skvělé vztahy s klienty, samozřejmě :-) můj šarm to jistí, hahaha :-)
5/ Stát se nepostradatelnou v první linii a třeba pak najmou někoho na administrativu?
6/ Koš nebudu vynášet jen já a prach v kanclu si chlapci taky občas pořešej sami.
7/ Vydržet to :-)

Offline Allania
172 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:10
Reakce na Silvie:

Oběma je 64 let. Jsou oba zdraví, i když tchýně přišla na Islandu na takové choroby, které dle mého ani lékaři neznají. Jeden je hypochondr a druhého zase k lékaři nedostanete ani heverem. Můžete na ně řvát, prosit, brečet, ale jim je to fuk.

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:11
Reakce na Allania:

Omlouvám se, nechci je nijak dehonestovat, ale prostě mi přijdou jako prototyp "český turista v cizině" se vším všudy - řvaní v češtině na domorodce, ignorování výstražných cedulí, nevhodná výbava, přecenění vlastních sil... 

Já bych za tohle asi po manželovi žádala kompenzaci :-) tedy ještě jednu dovolenou bez důchodců dle svého výběru a pěkně rozmazlovat!

49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:12
Reakce na Allania:

jinak muj muz ma obcas napady podobneho razeni, protoze vubec nebere v potaz schopnosti a moznosti jednotlivych ucastniku. posledni takovy ktery ho jeste neopustil je vystup na gerlachovsky stit. prestoze ja sotva udycham cestu do obycejnyho kopce...a trikrat ne neni argument

49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:15
Reakce na Allania:

pockej takze to vymysleli oni??:-O

Offline Silvie
98 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:15
Reakce na Allania:

Jsou strašní, strašní, strašní. A mladší než já. Jen si říkám kde jsem udělala chybu ve výchově, já takhle hodné děti jako jste vy a váš manžel nemám.Ti mí by mi dali čočku hned na začátku, ou jé 

49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:18
Reakce na Silvie:

srry ale "hodny" se snad nerovna hloupy. deti ktery by si ode me nechaly libit takovy spumprnakle bych smad ani nechtela... jinak teda podle popisu te senility jsem taky cekala ze budou pres 80