Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:23
Reakce na Allania:

64? Já čekala 80+... Mrkněte do zrcadla, nemáte náhodou svatozář?

Hele, pokud bych se v tomto věku měla takhle chovat, zabte mě prosím už teď, jo?

Naštěstí žiju v bublině, kde mí starší přátelé v klidu cestují sami, jsou schopni se chovat dle pravidel, jsou schopni normálně řešit cestovní zádrhele a zároveň umí odhadnout co by už na ně mohlo být příliš. A rozumí výstražným cedulím!

Offline Allania
172 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:25
Reakce na andulka01:

Termín "český turista v cizině" vše naprosto vystihuje, přesně tak jsem totiž naši výpravu nazvala. A to tchán ještě přidal tu typickou balíkovskou prupovídku, že on jim tam jede dát své peníze, tak ať se starají. Jako by někdo na něj byl zvědavý.

Celá ta výprava vznikla vlastně náhodou. My jsme s manželem chtěli někam na dovolenou, já chtěla sice do tepla, ale manžel pořád básnil o Islandu. Koupili jsme letenky pro nás dva a manžel se pochlubil otci, který prohlásil, že by chtěl na Island taky a že i mámě by se to tam určitě líbilo, protože nesnáší teplo. Inu manžel přikoupil další dvě letenky a začal hledat karavan aspoň pro ně, aby měli pohodlí.

Manžel je dostatečně poučen a už nikdy v životě neudělá takovou blbost. Přitom ho to mohlo napadnout, protože už rodiče na nějakou dovolenou vzal, ale to bylo vždy k moři s full servisem.   

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:26
Reakce na Allania:

Teda kdyby se ta vaše dovolená zfilmovala, budou lidi nadávat, co si to kdo zase vymyslel, že takhle se nikdo chovat nemůže 

Byli jsme letos v Skotsku a Anglii, také předem avizována možnost špatného počasí a procházek volnou krajinou. Dva lidé z naší skupiny byli vybaveni jako do města, protože "tahle bunda mi v Praze nikdy nepromokla" (paní) a "v polobotkách normálně po městě chodím a nekloužou mi"(pán). Nakonec jsem paní půjčovala moji pláštěnku, stačila mi nepromokavá bunda. Ten blb v polobotkách, oválený od bláta, jak sebou několikrát švihl na mokrém kamení, jí zakázal cestou si pláštěnku koupit. 

Offline Silvie
98 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:30

jj, já vím jak to myslíš. Jeden můj zeť má rodiče stejného ražení , ten návrh spaní v oktávce úplně slyším. 

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:32
Reakce na Allania:

Ještě mi teda vrtá hlavou následná otázka... Jak se tcháni chovají normálně? Jaký asi vliv budou mít na případná vnoučata? Ale odpovídat nemusíte, nechci se v tom moc hňahňat.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:35
Reakce na Kokoska:

Promiň, ale trochu mi to připomnělo "do louží nepotřebuju gumáky, namočená kožená bota mi neprotekla" 

Offline viktorka_od splavu
49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:37
Reakce na Sweet Potato:

Promiň, ale trochu mi to připomnělo "do louží nepotřebuju gumáky, namočená kožená bota mi neprotekla" 

Offline Allania
172 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:43
Reakce na :

Já bych tak strašně chtěla nějakou normální dovolenou, ale tahle nás finančně vyšťavila natolik, že si ledatak postavím stan před panelákem. O tom, že poletím sama domu dřív a všechny je tam nechám, jsem uvažovala celou noc, kdy jsem bolestí nemohla spát.

Přesně ten argument o výbavě, že jim v ČR stačí použili i naši důchodci, ale manžel jim říkal, že déšť a vítr jako je tam ještě nezažili. Dokonce jsme jim naposílali odkazy, co si mají nakoupit, jaké boty, oblečení, pláštěnky atd v nějaké rozumné cenové relaci. Navíc víme, že nouzí rozhodně netrpí. A co myslíte, že koupili? Semišky a promokavou bundu.

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:45
Reakce na Allania:

No, aspoň Ti ten Island nebudeme závidět.

Mojí rodiče jsou stejně staří jako Tví důchodci a teď jsou na 14 dní v Iránu. Ale na stará kolena vyměkli a jsou s cestovkou (zařízená doprava a ubytování, program přes den každý na vlastní triko). Původně se rozhodovali mezi Iránem a Grónskem, takže není důchodce jako důchodce.

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:56

A to jsou lidé třeba 50+, s minimálníma zkušenostma z treků a podobně. Mě tohle teď předvedla kamaraádova přítelkyně, velká lezkyně, bikerka apod (ehm, uznávám jsem proti ní zaujatá ale to byste musely zažít) na dovolené, naplánovala jsem si výlet po hřebenech, s tím, že až kluci dojedou na ubytko, tak mě a psa vyzvednou na konci trasy autem. Počásí bylo tak akorát, okolo 15 °C, mírně pofukovalo. A prý jestli se může přidat. tak jsem si říkala že nebudu potvora, tak že jo. Já sbalený batoh, dlouhé kalhoty a nepromokavou bundu, 1,5 l flašku pro psa a camelback pro sebe, svačinu na celý den, peníze, mobil s navigací, doklady a pohory, na sobě kraťasy a triko + vesta. Ona vylezla ze dveří jak primadona, na sobě kraťasy, tílečko a v ruce 0,7 vody a boty na kolo (prý se speciální podrážkou, no jako klouzaly fakt speciálně :D ). Bez baťohu, protože jí bolí rameno. Na kamarádův opatrný dotaz, jestli to myslí vážně, se podivila, co že mu jako vadí. Tak ji donutil vzít aspoň mikinu, peníze a sušenku do kapsy. Samo že na prvním kopci se zatáhlo, začalo fučet, to už brblala že je jí zima, nechala jsem ji v tom vykoupat aspoň 10 minut a pak jsem ji půjčila bundu. Vodu dopila během první hodiny, kupodivu nás ještě minimálně 3 hodiny čekaly, a vodu nebylo kde doplnit, naštěstí jsem s tím počítala a vody jsem měla dost pro obě + psa. V lesich bylo vlhko až bahýnko, já za pohory přes kotník byla fakt vděčná, stejně jako za navigaci, jinak bychom došly kdoví kam (kdo zná značení tras v cizině, ví) no prostě ideální parťačka na takový výlet. Hlavně tam ty turistické trasy vedou částečně přes biketrasy, takže každou chvíli hodnotila jak by jela takový a makový úsek, jen kdyby ji tak nebolelo to rameno no měla jsem jí plné brejle. Druhý výlet na který se chtěla ke mně přidat jsem jen řekla že tentokrát chci jít sama. Pochopila.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 04. října 2017 10:58
Reakce na Allania:

ja bych k tomu dodala, ze v urcitm veku se role rodicu a deti trochu promeni a deti uz se nemuzou spolihat na to, ze maj rodice dobrej odhad.

mela jsem s jednim blizkym pribuznym podobnou dovolenou, bylo to hrozne narocny a dost jsem to orvala. nakonec mi doslo, ze brecim spis nad tim, ze uz se nemuzu spolehnout na usudek toho cloveka, ze uz budu muset castecne rozhodovat za nej, protoze zcela ocividne precenuje svy sily a me pak dostava do slozitych situaci. 

zejmena u autoritaivnich rodicu ta zmena roli fakt zaskoci a chvili to trva, nez se s ni clovek vyrovna a zaridi se podle toho.

Offline Allania
172 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:00
Reakce na andulka01:

Do té doby mi přišlo, že se chovají normálně. Pravda kadý z nich si tak nějak jede na své triko podle svého režimu a moc věcí spolu nepodnikají, ale přišli mi třeba proti mým rodičům normální. Žádné projevy senility jsem u nich neobjevila, ono ani teď to není senilita jako spíš absolutní ignorování všeho, co jim kdo řekne, protože oni to vědí vždycky nejlíp. Vnoučata už mají od manželova bratra a přijde mi, že se k nim chovají normálně, dokonce je i tchán učí, že se do vody neskáče tam, kde neví, jaká je hloubka.

S manželem děti ještě nemáme, ale dohodli jsme se, že se budeme snažit dětem co nejvíce věnovat sami, pochválit je za dobře odvedenou práci, ale zase z nich nevychovat rozmazlené spratky. Jak se nám to povede, to jsem sama zvědavá. Moje mamka by vnouče rozmazlovala, táta by ho zase vesele ignoroval a u tchánovců nikdy neuslyší, že je šikovné nebo že by mu za něco poděkovali.

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:05
Reakce na Sweet Potato:

Ale něco jiného jsou boty do přírody a něco jiného městské polobotky, v těch bych do mokrýho kapradí nešla. Já jsem srovnávala gumáky a vysoké kožené boty určené do lesa, ne na Václavák.

Offline viktorka_od splavu
49375 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:08
Reakce na Lilly_Ku:

ja bych k tomu dodala, ze v urcitm veku se role rodicu a deti trochu promeni a deti uz se nemuzou spolihat na to, ze maj rodice dobrej odhad.

mela jsem s jednim blizkym pribuznym podobnou dovolenou, bylo to hrozne narocny a dost jsem to orvala. nakonec mi doslo, ze brecim spis nad tim, ze uz se nemuzu spolehnout na usudek toho cloveka, ze uz budu muset castecne rozhodovat za nej, protoze zcela ocividne precenuje svy sily a me pak dostava do slozitych situaci. 

zejmena u autoritaivnich rodicu ta zmena roli fakt zaskoci a chvili to trva, nez se s ni clovek vyrovna a zaridi se podle toho.

to je vybornej poznatek, ja to ted zazivam u maminky, vzdy rozumne a schopne zeny.. po par letech v duchodu se to pomalu zacalo menit a ted ji bude 70 a proste... se za chvili budu bat ze podepise nejaky nakup matraci za 50tis nebo jeco... o vikendu jsem se ji snazila vysvetlit ze "vyzivova poradkyne" a "balicky pro ketodietu" jsou nesmyslny vyhazovani penez a v jejim veku i potencialne nebezpecny.. ale kdeze uz to ma doma

proste jak pises musim si to nejak prehodit v hlave a nespolihat ze ona je ta rozumna..

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:19
Reakce na Allania:

Tak to jo :-) už jsem se bála, že jsou takoví balíci v normálním životě :-)

(viz můj tchán - byl schopný před pár lety svým mladším dětem prstem ukazovat na černocha a hlasitě říkat Hele, jak je černej, bubák je to!)

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:21
Reakce na Allania:

Myslím, že keby niekto sfilmoval tvoju dovolenku, bola by z toho celkom dobrá komédia, ale nikto by neveril, že sa to skutočne stalo

Offline Potrefenáhusa
38909 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:24
Reakce na carries:

já to vidím spíš na nějakou severskou depresi, kde profukuje vítr pustinou a lidi se topí ve svých depresích a složitých mezilidských vztazích

Offline andulka01
12859 příspěvků moje polička 04. října 2017 11:27

Ano, to obracení rolí mám teď také v přímém přenosu. Ale až na pár blbých situací je to takové v pohodě, pozvolné. Nemusím nic kontrolovat, máma si o pomoc řekne sama, třeba právě v případě nákupu vybavení nebo nábytku.  I u cestování už ví, že nadivoko nikam nepojede, ale s rozumnou cestovkou na poznávací zájezd klidně. Ostatně, třeba vybavení na trekking má daleko, daleko lepší než já :-)

Ovšem už jsem to já, kdo se za ní častěji staví, napíše sms abych se ujistila že je v pořádku.