Zase blbe :D Rodice se proste nezavdeci ![]()
Stěžovací vlákno
Jojo :-) není nad šestnáctiletou puberťačku, která ti s úsměvem vysvětluje, jak ses pří její výchově dopustila závažné chyby, neboť jsi jí nestanovila hranice.
poklady jj:-) u nas presne stejny:P
Setare nemuzu prece maly (myslim opravdu maly skolkovy) dite stavet pred moznosti volby veci za ktery jsem odpovedna ja jako rodic! samozrejme kdyz jdeme po obede ven, muze si vybrat jestli na hriste nebo do lesa apod- ale nemuze rozhodovat jestli se mu chce jit ven nebo zustat doma, napriklad. me pripadaji nekteri dnesni rodice proste bezradni a/nebo lini a zodpovednost prehazuji na batole, neuveritelny
:D bože, úplně to vidím před sebou
velký boss před chvílí odjel a protože jsme se míjeli v bráně, říká ať to venku posklízím, že je za chvíli zpět. Vzhledem k tomu že uvnitř to za mě určitě nepouklízí jsem posbírala akorát mašiny co by mohly dostat nožičky a zbytek pěkně čeká...ať si taky trhne ploutví :D
Ale dyt ja s tebou souhlasim, psala jsem, ze jenom ve specifickych pripadech. Ja jsem se na toto tema onehda dost nepohodla se svoji kamaradkou, ktera mi furt nutila Respektovat a byt respektovan, ze bez toho jsem jako matka uplnej lempl a chudak moje dite....a mozna jim to fungovalo a to je naprosto ok, ale docela jsem zirala, jak militantni mela nazor na ty, co vychovavaji jinak.
Já teda dítěti vybrat dávala.. A to hlavně v situacích, kdy bylo jasné, že to po dobrém nepůjde. ![]()
Typicky (např.dítě nesnášelo oblíkání punčoch): "a chceš si vzít tyhle růžový, nebo raději ty se obrázkama medvídků..?" Nebo: "budeš raději špenát, nebo si místo něj dáš zeleninový salát (oboje vřele nesnášeno)..?"
V krátkém batolecím období tohle matení nepřítele bezvadně fungovalo.
Osoba mě velmi blízká se svého času tázala svého dítěte, zda chce být dítě (předškolní) očkováno. No co, mě se to netýká, ale zatím mi tenhle koncept nevýchovy přijde trochu mimo.
"Jak taková nevýchova vypadá? V první řadě žádné moralizovaní dítěte. Slova jako špatný, zlobivý, ošklivý jsou zapovězena. Dále je to akceptování faktu, že dítě nejlépe ví, co potřebuje, a v tu chvíli si o to řekne. Základem nevýchovy je pak kvalitní komunikace na partnerské úrovni. Podle Kateřiny Králové je dítě schopné pochopit a vymyslet vlastní řešení, pouze se musíme dostatečně snažit mu vysvětlit, co se děje a proč. "Máme na to takovou pomůcku. Řekla bys tohle kamarádce? Chovala by ses k ní takhle? Pokud ne, tak to tak neříkej ani dítěti. Je jenom menší, ne hloupější," dodává."
Už jsem to tu říkala, v mém okolí je tenhle koncept tak prudce moderní, že je to považováno v podstatě za standard. Já fakt nevím, ale podle mě je prostě díte jaksi z podstaty věci hloupější. Chybí mu totiž zkušenost a širší souvislosti, na základě kterých se může rozhodnout, což je podle mě součást "inteligence". Jen jsem s tímhle názorem dost osamocená ![]()
Tak jestli ma za kamaradku male dite, treba to fungovat bude.
Vybrat teda davam ve vecech jako pohadka o auticku nebo ovecce, rohlik se syrem nebo jogurt s musli, ale ze se bude pohadka poustet az po veceri a po ni se hned jde do koupelny a spat, to je kazdemu jasne. Jen teda obcas ukecaji ty pohadky dve i tri, ale to uz je takova hra, se kterou se pocita.
My to mame Tvoje a Moje vnoucata, ale rozdily mezi nima nedelame, jen s ohledem na vek jsou jine pozadavky a jiny zpusob vysvetleni a komunikace. S petiletym se clovek domluvi jinak nez s dvouletym, to jejasne.
ctyrlety dite je pry inteligentni zhruba jako nemecky ovcak:-)
Jo, no, tak nejakej takovej pristup razila ta moje kamaradka - coz mne teda celkem nevadi, at si svoje deti vychovava, jak uzna za vhodny - me vadil hlavne ten aspekt toho, ze naznala, ze ja jsem uplne spatna matka, moje dite chudak a jala se me kritizovat, s naslednym pokusem o konverzi. :D
Ono taky dost zalezi na povaze ditete, protoze clovek si stokrat maluje, jak bude delat to a to a nekdy to proste nefunguje.
to není žádný potlačování osobnosti. mně to připadá uplně úchylný, ptát se dítěte jestli chce obědvat nebo jestli chce jít do školky a podobně.. to je fakt demence
Ja jsem v Anglii i v Americe zazila rodiny, kde to presne takhle fungovalo: Deti jeste ani neumely poradne mluvit, ale rozhodovaly kdy a co se bude jist, kdy se bude chodit spat, co se nakoupi v samoobsluze - kdybych nevidela na vlastni oci, neverila bych. A rodice se nechaji tyranizovat, jen any nahodou nepotlacili svobodny vyvoj osobnosti! A pak se divi, ze jejich dite ma "obdobi prvniho vzdoru" az do osmnacti ![]()
jo, omlouvam se, ja mela na mysli spis to co pise mp marge
Jojo :-) není nad šestnáctiletou puberťačku, která ti s úsměvem vysvětluje, jak ses pří její výchově dopustila závažné chyby, neboť jsi jí nestanovila hranice.
![]()
Ja bych chtela videt, no mozna vedet, videt je asi moc prisny, jak to vypada prakticky. Jakoze maly dite zacne rvat, chci sendvic a matka rekne samozrejme zlaticko budeme obedvat sendvic, pak si to ditko rozmysli a ona se mu omluvi, ze bohuzel kure nema doma, ale napravi to a daji si to vecer, tak jestli ji muze prominout?:)))
Ano, tak nejak. Treba jednou u obeda, mala se zacala kvuli nejake blbosti vztekat a obratila talir s jidlem vzhuru nohama, takze se vsechno jidlo vyklopilo na podlahu. A maminka pribehla a servilne se OMLUVILA, ze to jidlo tedy asi nebylo dobre, a ze sorry, a ze at si mala rekne, co by chtela jineho! Nebo, a to bylo jeste v Anglii, se maminka omlouvala chlapeckovi, ktery dostal zachvat zurivosti kvuli tomu, ze si pri vyklizeni mycky zpivala. Kdyz jsem se ptala, co to jako ma znamenat, tak mi rodice vysvetlili, ze chlapecek ma od malicka zazite, ze zpiva tatinek (amatersky muzikant), a proste nema rad, kdyz zpiva i maminka. A ne, nebyl to maly autista, bylo to uplne normalni dite, jen rozmazlene az na pudu...
O - muj - bože
Stěhuju se.

Pučte mi někdo kanystr benzínu. Sirky mám vlastní.
Ja bych se snad radsi stehovala. Kdyz malujete celej barak najednou, akorat se ty kramy prehazujou z mista na misto, vsude krabice s necim, do uklizene komory muz iniciativne nanosil zaprasene veci z garaze... benzin bych mela, ale nemuzu najit sirky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.