Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 18:11

mujrozhlakvorecky-jan-zabrana-vrazda-v-zastoupeni

Mám ráda tuhle trilogii od Škvoreckého/Zábrany, a nejradši tuhle knížku. Zde v audiopodobě, zatím 1. část.

Offline olte
737 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 19:09
Reakce na LadyMary:

Jitka77 Teď čtu Ignis Fatuus od Klabouchové a zatím jsem na startu, ale čte se to dobře. 

​Líbilo se mi to moc

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 21. zaří 2024 21:35

Já čtu konečně Torčíka, Rozložíš paměť, a jsem z toho u vytržení.

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 21. zaří 2024 22:05

Já jsem teď přečetla 'Noc nic nezadrží' a dočítam 'Děti nade vše' a oboje se mi líbilo, ostatně jako všechno od Delphine de Vigan, co jsem četla. 

Offline Jitka77
1906 příspěvků moje polička 21. zaří 2024 22:52

Delphine de Vigan je skvělá.

Nějakou asociací jsem si teď vybavila knihu Pohádka Jonase T. Bengtssona, ta se mi hodně vryla.Svérázný otec zasvěcuje syna do toho, jak to chodí na světě.

Offline Sweet Potato
39965 příspěvků moje polička 24. zaří 2024 20:09

Lenka22 To se povedlo.

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 25. zaří 2024 07:51

Sweet Potato ještě tam teď běží od Škvoreckého Vědecká metoda poručíka Borůvky, je to jednodílné, s Trojanem v hlavní roli.

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 15:24

Já teď čtu zde doporučeného Sběratel snéhu, je to takový hodně syrový, ale už jsem si do košíku hodila eknihu U severní zdi, nad kterou jsem mudrovala, snad to nebude o tolik horší..máte někdo ještě nejaký tip? 

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 15:40

Ounz mi Sberatel prisel spis poeticky, moc se mi libi jak autor pise. Klabouchova uz ma trochu sklony k patosu, presto ji ctu taky rada. Ale drsnejsi nez Sberatel to zkratka je, to ti lhat nebudu. Je tam dost nevysloveneho, coz je asi i horsi, ze si predstavujes... Tip bohuzel asi nemam. Ceske autory jsem uz asi rok dala k ledu a ctu prakticky jen ty nejvetsi oblibence. O valce v Cecensku nebo autoritarich asi cist nechces .Absynt,DenikN...

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 15:55

Joso tom absyntu vím, zatím se mi do toho moc nechce, mam to čtení spíš jako oddechovku.. proto zvažuju i ty drasťárny, svýho času jsem třeba přečetla pár knih od mcCarthyho, ale přišlo mi, že se míra násilí a nespravedlnosti neuměrně zvyšuje, tak už jsem to pak odhodila do knihobudky. Jako já vim, že svět je krutej a život není fér..ale co je moc, to je moc

Offline Malvin
1643 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:27

Ounzjestli chceš pokračovat v depresivní notě českých autorů, zajímala kniha je Fosilie od Michala Kašpárka. Stylisticky to je průměr (tím však nechci říct, že se špatne čte), ale téma je zajímavé a určitě k zamyšlení.

Pro  podzimní večery - skvělý nové český horor je Zatloukání hřebů od Viléma Koubka.

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:55

Ounz Noc nic nezadrží je o tý ženský, jak chce skočit pod metro, nebo o tý početný rodině? Obojí mi leželo v hlavě dlouho.

Jinak výše doporučuju to Rozložíš paměť, jestli jsi nečetla. A zhltla jsem onehdy Pacanku, to je takový svěží, naštvaný, autentický.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:16

Ounz Když zmiňujete McCarthyho... s tou krutostí v jeho knihách jsem měla obrovský problém, nedávala jsem to. Ale ty dvě jeho poslední knihy, které v Americe vyšly skoro současně (buď těsně před jeho smrtí anebo těsně po ní), a postavami a dějem na sobě závisí, i když forma každé z nich je úplně jiná, jsou dobré. Úplně odlišné od předchozích knih, ale nečtou se lehce. On strávil nějaký čas ve stáří na univerzitě, hodně se vzdělával, a vlastně řešil, co my jako lidstvo tady na tý Zemi vlastně pohledáváme a tyto dvě knihy by toho měly být výsledkem... Je to těžší čtení, nelze to číst jako "jedná stránka před usnutím", ale pokud vás jako autor zajímá, stojí za úvahu:-) Jen je možná dobré si předem o nich něco přečíst či poslechnout. Obě jsou z jistého úhlu trochu nestandardní. 

Pasažérovi se věnoval jeden díl podcastu časopisu Host. No, úplně té knize moc nepomohl:-)

https://podcasts.apple.com/cz/podcast/kverulanti-pasa%C5%BE%C3%A9r-cormac-mccarthy/id1549707124?i=1000627877992&l=cs

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:29

Ounz chapu. No ja jedu hodne na vlne tech reportazi. Takze Absyntovky, nejaka literatura faktu. Absyntovky jak ktera, je jodne znat muzsky a zensky pohled na danou problematiku. Zeny maji ty knihy pro me emocionalne mnohem narocnejsi, protoze pisou ty konkretnosti a dokazes se vcitit.
Dlouho se chytam na Snyderovy velke knihy. Naopak jsem treba automaticky ani nezacala S vecerem prichazi tisen, jak tam je vylozene naznak nejakeho nasili na zviratech, tak nemuzu. Knizky nasili pro nasili nectu a nezvladam. 
Od McCarthyho jsem cetla jen Tahle zeme neni pro stary a to mi prislo snesitelne. 

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:35

Aranel noc nic nezadrží je vlastně biografie její matky a celý její rodiny..

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:38

Victoria díky moc za tip :) kouknu na to. Já jsem kdysi dávno, (když ani nebyl tak hip), přečetla Všichni krásní koně a to bylo drsnější, ale vlasně to šlo no a tak jsem zkusila další a to bylo čím dál horší, z Cesty jsem měla těžkou hlavu ( to je to samý, jako nesbo, to už se pak nedalo číst..) 

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:41

Ounz Ale mam od nej jeste Cestu a Krvavy polednik a zatim necim, jestli me to moc neslozi. A zrovna jsem v kosmasu videla slevu na Argo edici, kde jsou dalsi knihy. Ale presne jsem odolala koupi . S tou necchutnosti a nasilim me napada jeste 1793, tam to autor jeste ustal, na druhy dil zatim taky sbiram odvahu. I kdyz u tech detektivek to ma clovek teochu posunute stylem 'je to jen jako'. 
Jo a co se mi treba za posledni rok hodne libilo byla Sila psa. Ten konec me uplne dostal. 

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:43

Jos ježiš zvířata, no to mi vadí hodně! Jako já ani omylem nestihnu přečíst, co všechno bych chtěla, mám i zásobu papírových nepřečtených, ale ta čtečka je taková praktická do kabelky no..i na cesty, teď jsem přes týden drandila po Evropě a měla jsem s sebou jen ji a pohoda

Online brrr
12273 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:43

Jos Síla psa je perfektní, i zfilmovaná. 1792 už má pokračování dvě, jedno šílenější než druhé.

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 19:03

Ounzjo, to jsem četla několikrát.