0zero7 četlo se to skvěle. Šmíd byl učitel češtiny a dějepisu.
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
A zkusila jsem znova Betty MacDonald v originale a proste to nema tu stavu, ceskej preklad je lepsi. Ale smala jsem se, ze ve 12 jsem zrala Vejce a ja a ted se koukam pres vodu na Olympijsky pohori, kam se prestehovala na slepici farmu (zustala pak uz cely zivot okolo Seattle a zemrela na ostrove Vashton), tak to by me vybec nenapadlo, ze skoncim tak blizko mistu deje.
Moje teta rodilá Američanka ji vůbec neznala. Český překlad je dokonalý. A od dětství jsem chtěla na Vashon... Dokud jsem si nepřečetla víc o skutečném Betynčině životě, který vůbec nebyl veselý.
Sweet Potato Diky!
Archivářka Ok super, dekuji.
A jeste jsem se chtela zeptat, vsude na me skace Vondruska, historicky detektivky myslim, uplne to asi neni moje parketa a vypada to, ze to seka jak na bezicim pase, je to dobry?
A koupila jsem si Anglickou zahradu od Klabouchove, na to se tesim a se i teda bojim. U severni zdi mam porad v hlave. Pak dam Prameny Vltavy jeste.
0zero7 Vondruška je grafoman a blb, pardon. První knihy asi dobrý.
0zero7 Vondruška je grafoman a blb, pardon. První knihy asi dobrý.
mezi učiteli historie se říká, že dát si do seznamu přečtené literatury Vondrušku je jako jít do opery v teplákách. Pardon.
Archivářka super, to jsem potrebovala slyset, vubec to neznam a porad to na me nekde skace, ale dobre to nevypada. Diky!
0zero7 Jak zmiňují kolegyně, Vondruška je brak. Máma ty první knížky měla ráda, ale ono jak přečteš jednu, jako bys přečetla všechny. Historicky nesmyslný, jazykove nezajímavý, nic s čím bys musela ztrácet čas. Klidně jednu přečti, ať si uděláš obrázek, jsou to takový jednohubky.
Sweet Potato hahaha, super feedback, dekuji moc, usetrim, me to prave prislo dost podezrely, ale jak jsem psala, vubec nevim vocogo.
Allysa no radsi utratim za jiny knihy, ale dobre ze vim! Budu ty reklamy ignorovat :)
0zero7 Jo, za koupi to nestojí, spíš kdyby se ti náhodou dostal do ruky.
0zero7 zkus radsi Juraje Cervenaka, jestli ti nevadi Carter, trocha muceni te nerozhodi. Vondrusku nee.
https://www.databazeknih.cz/knihy/kapitan-stein-a-notar-barbaric-mrtvy-na-pekelnem-vrchu-193922
Jos oooo, super, mrknu na to a pisu si, dikes! Trochu jsem o ceskych autorech ztratila prehled jak jsem uz pryc dyl, tak to snad napravim
0zero7 To je vtipný s tím Kabrioletem, já jsem měla nedávno takovou debatu, co čtou děcka u nás na High school a že by měli číst nějakou víc klasiku a jako příklad jsem uvedla mimo jiné Kabriolet a taky to nikdo neznal, ani Američani! ![]()
Máš registraci v knihovně? Jestli ne, tak popros maminku, ročně to stojí jen něco málo přes stovku a můžeš si půjčovat knížky online. Zrovna Vondrušky mají hromady.
0zero7 Četla jsem Vondrušku i Červenáka a Červenák je mnohem, mnohem lepší
On teda píše i fantasy, tak pokud by tě zajímaly historické detektivky, je to myslím jenom ta série, jak dávala odkaz Jos
od Vondrušky se mi víc než ty jeho romány líbily povídky, 2-3 v jedné knížce, myslím Letopisy královské koruny, je jich víc dílů. Ale kdyby sis je tam u vás měla nějak složitě shánět, tak za to to podle mě nestojí.
0zero7 Hele, koukla jsem na tu knihovnu a můžeš se přihlásit i zaplatit dokonce online, tak to je super, to taky hned udělám! ![]()
Musím poděkovat tomu, kdo sem dával tip na Surmanovou - Šepot z lesa, právě jsem dočetla...
Garfie na půjčování eknih? Mrknu na to. Dikes. Nemám teda čtečku a tel nebo tablet není úplně ideál někdy.
Jsem v necelé polovině Anglické zahrady od Klabouchove a je to skvěle napsané. Děsím se teda každé další kapitoly, ale nápad vyprávět to jako jeden z chlapců je geniální a autorka výborně vystihla ten dětský pohled a jazyk. I tam zatím bylo pár momentů díky tomu že jsem se zasmála, protože je to napsané úžasně bezprostředně. A celou dobu vám přitom běhá mráz po zádech. A musím se teda krotit abych neguglila ten případ. To až dočtu. Ale jestli je to opravdu hodně blízko pravdy tak je to naprosto otřesný. Fakt silná kniha.
zářím všechno co jsem od ni četla super.
0zero7 Jojo, máš návod v tom odkazu nahoře. Já mám pocit, že to do čtečky ani nejde, musíš číst v telefonu nebo na PC, jako ideál to není, spíš jen tak na občas.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje