Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline viktorka_od splavu
48891 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 20:42

Malvin ja mam Letnice teprve rozectene (samozrejme na zaklade tipu odsud) ale libi se mi moc

Offline Lenka22
2537 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 11:14
Reakce na notna:

​A já je ani nedoposlouchala na ČRo. Vůbec mě to nechytlo.

​Já taky ne, přitom jsem se po doporučeních na to těšila.

Ale dám tomu ještě šanci v papírové podobě.

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 16:51

notna Lenka22 já to taky předtím nedoposlouchala, vlastně se mi celkem ulevilo, když jsem prošvihla už asi 5. díl . Teď tomu dávám znovu šanci (je to zase dostupné, asi v souvislosti s tou Literou), protože chci vědět, jestli na tom přece jen něco nebude. To, co mi na tom vadí, s formou nesouvisí, takže to by mi u klasické knížky vadilo taky.

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 17:15

Lenka22já si dnes na procházce část pustila. A ten interpret mi vůbec nesedí. To se nedalo. A vrátila jsem se k poslechu Nocturno pro Erika. Tam čte jednu postavu naprosto fenomenálně Daniel Krejčík. Kdo by si pomyslel, že se mi po čtyřicítce bude líbit gay teen romance .

Offline Lenka22
2537 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 19:06

Anema Malvin notna 

Mě nesedlo to čtení nejspíš...i když mam audioknihy ráda, stává se mi, že mi interpretace/interpret nesedí.

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 20:14

Lenka22 Tak to je fajn, že překáží jen ta forma.

Mně na tom vadí významná část obsahu. Ale nejsem ještě ani v půlce, tak pořád čekám, že se to třeba nějak vysvětlí, než to odsoudím .

Offline Lenka22
2537 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 20:38

Anema

To ještě uvidím, chci si to teprve půjčit v knihovně (kde to jistě nebudou mít soudě podle mé poslední zkušenosti se seznamem knih, ktere jsem si chtěla půjčit). Vidím to tak za rok, že se na mě dostane.

Offline notna
9095 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 07:29

Malvin Archivářka Paní jsem potkala v knihovně ve městě poblíž, chodím tam jednou za dva měsíce asi. Tak uvidíme, možná se potkáme. Jen doufám, že paní bude hovorná jako teď a pozdraví mě první. Já ji asi nepoznám, jestli ji uvidím. Obličeje se mi někdy pletou.

Lenka22 Anema MalvinLetnice jsem neměla v plánu číst, ale když byly jako audio na čro, pustila jsem si je. Díky anotacím jsem čekala poetickou atmosféru starých časů a tajemno, ale vůbec to na mne nedýchlo. Taky jsem to připisovala zkrácení pro audio verzi.

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 08:57

notna Lenka22 Mně na tom vadí, že se to prezentuje jako boží idylka a přitom to nabízí tu úplně nejhorší karikaturu Boha. To bohužel zkrácením nebude. Ale třeba se nakonec ukáže, že ten kněz je falešnej .

Offline Lenka22
2537 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 09:15

Anema aha, tak na takovéhle posouzení jsem slyšela jen málo, sotva do konce prvního dílu.

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 09:45

Lenka22 jasně, třeba se o tom pobavíme za ten rok.

Já se soudy radši počkám až na konec, třeba přijde obrácení všech přítomných a kněze zvlášť a budu čučet .

Offline Victoria
1383 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 10:02

Anema Neukáže:-) 

Letnice jsem poslouchala při pletí na zahradě, takže k této činnosti to bylo celkem fajn. Knihu bych nečetla, ale jak se o tom mluvilo, tak poslech jsem nakonec uvítala, abych si udělala představu. Přednes mi k tématu seděl, líbil se mi moc. Začátek poslechu se mi celkem líbil, ale vnímala jsem to jako karikaturu nějaké idylky, byť to záměr autora nejspíš nebyl

Druhá půlka mi už přišla k nesnesení a byla jsem ráda, že to skončilo. Literu nechápu, ale myslím, že to o lecčems vypovídá, chceme pohádky a mentální pokojíčky... nám je tady přece dobře, my víme, jak to máme rádi, to ošklivé přichází ze světa a ten malý český hobitín nám ničí...

K dalšímu pletí jsem si pustila jakousi četbu s hvězdičkou z Japonska, vysloveně to mělo být o sexu - že jako nahradím sladkou lovestory z Letnic nějakým fyzičnem - a to jsem nedoposlouchala také, protože tam nic nebylo

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 10:29

Victoria popravdě, kdyby to nezískalo tu Literu, už to dávno neposlouchám, takže aspoň k tomu ta cena byla . Jsem zatím v 3/4, ale souhlasím s posouzením a zvrat už teda neočekávám.

Do těch českých mentálních pokojíčků navíc přesně zapadá i autorova představa Boha jako někoho pokoušejícího, kterému je třeba vzdorovat a jehož Syn dopadl špatně. Proto to asi nikomu nevadí. Mně hodně, resp. vadí mi, že je to tu prezentováno jako ta opravdová víra, kterou už všichni ostatní zapomněli a nebo ještě nevynalezli. Zajímalo by mě, jestli jste někdo náhodou nenarazil v nějaké recenzi na tuhle zmínku?

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 11:53

Anema Victoria Letnice jsou pro mě humoristický román, který je napsán s lehkostí a ta hra s jazykem mě na něm baví nejvíc. Druhá půle je vyloženě komediální fraška jak z Bulgakova.

Vtipný nápad s městečkem, kde to, co je jinde přijímáno jako pokrok, tady vnímají jako tragédii. Musejí se odnaučit dělat "zázraky".  Pokrok nezastaviš a je třeba se na něj připravit. V dnešní době to platí stejně jako v roce 1903. 

pri četbě mě nejvíc stvalo to detektivni sledování, kolik roků má vlastně Julie a Odysseus. Ale nakonec se ukázalo, že to mělo důvod a proč to nesedělo. Ale už jsem měla cukání napsat redaktorovi, co to má být.

Hlaučo byl prý sám nešťastný z toho, jak se kniha pro rozhlas musela pokratit.

Offline Marbuša
1377 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 12:25
Reakce na Archivářka:

notna onehdy na exkurzi v Knihovně města Plzně nám průvodkyně říkala, jak se knihovny postupně mění na komunitní centra a "mediatéky". Určitě na sebe s paní ještě narazíte. 

A držím palce všem knihovnicím a knihovníkům.

​Mě by hrozně bavilo pracovat v knihovně! Tady v té kancelářské práci mám naštěstí na starosti malou knihovnu pro zaměstnance, kde jsem jednu hodinu v týdně a je to nejoblíbenější část mých pracovních povinností.

Offline Marbuša
1377 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 12:31

Asi odsud mám tip na Její bratr? Kdo jste to četl, jak jste se sžily s tou chybějící interpunkcí a spojenými slovy? Mě to nutilo ten text přelítnout co nejrychleji. Zároveň nemůžu říct, že se nepustím do dalšího dílu.

Offline viktorka_od splavu
48891 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 13:35

Marbuša me ne. furt by mi tam lezli lidi a vyrusovali by me od cteni!

Offline Marbuša
1377 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 14:07
Offline žluťásek
8789 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 14:31

viktorka_od splavu jj, knihovníci si totiž celej den můžou číst, učitelky v MŠ hrát s vláčkama a cukráři neomezeně mlsat

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 28. dubna 2025 15:13
Reakce na žluťásek:

viktorka_od splavu jj, knihovníci si totiž celej den můžou číst, učitelky v MŠ hrát s vláčkama a cukráři neomezeně mlsat

​A archiváři prej celý dny bádají