Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Online Victoria
1380 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 16:21

Anema To je zajímavý pohled. Nikde jsem na to nenatrefila. Ale vlastně mě to nepřekvapuje... Já jsem se před posledními Vánocemi při jedné příležitosti zeptala několika lidí, kdo je ten Ježíšek, co nosí dárky. A několika lidem vůbec neseplo, že je to ten Ježíš z kříže. Já si říkám, jestli ty Letnice nejsou takový Anděl páně v literatuře:-)

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 20:47

Victoria já v tom právě taky v žádném hodnocení nebo recenzi nenašla...

Dokonce jsem si teď poslechla ten podcast TL;DR a tam si myslí, že si v tom musí katolíci rochnit ... No, nevím, potřebovala bych názor nějakého dalšího katolíka, nebo by mi stačil i jiný věřící...

Anděl páně je jiný, jasně, je to pohádka a nebe je tam dost názorně, ale není tam podle mého ani stopa rouhání, nějaký rozpor s křesťanským Bohem nebo nepochopení. Naopak, je vidět, že Strach (byť si o jeho současných politických názorech myslim svoje) je věřící a rozumí tomu.

Offline Sweet Potato
39615 příspěvků moje polička 01. května 2025 20:59

Mám Letnicerozposlouchané, jsem kus za polovinou, baví mne čím dál víc

Offline Gatita
8461 příspěvků moje polička 01. května 2025 21:33

Z nouze ctu povidky 13! od Pavla Tomese a vubec nejsou spatne, vlastne se dost bavim. Jako stand up komika ho neznam, to je mimo muj zaber, ale ty povidky predcily ocekavani. 

Offline Jitka77
1857 příspěvků moje polička 01. května 2025 22:58

Vracím se k Janu Balabánovi, koupila jsem si souborné vydání novel a románů, některé zatím neznám. Přečetla jsem Boží lano (tedy jednu z ranějších próz) a teď čtu Zeptej se táty. Očistně drsná kniha.

Offline 0zero7
11573 příspěvků moje polička 02. května 2025 21:47

Victoria S tem poslechem Letnic a te asijske s hvezdickou to mame nachlup stejne! :)

Offline 0zero7
11573 příspěvků moje polička 02. května 2025 21:51

Docetla jsem tu Anglickou Zahradu od Klabouchove, uz je to dyl a porad mi to lezi v hlave, pokud zvladnete tema, tak doporucuju, je to fantasticky napsany. 

Taky jsem docetla Adu od Jonasove, to bylo fajn, jsem z Olomouce. Koukala jsem teda, o tabore v Hodolanech jsem nevedela zhodla nic a taky je to docela hruza o cem se tam pise. 

Pak jsem jeste od Dahla dala Muj strycek Oswald, to je uplne oddychovka, trochu slabis Dahl, ale dalo se to, docela dobry jak na ty veci vubec prijde.

A mam rozecteny ty Sestry Bluovy (nebojakseto cesky) a cekala jsem asi trochu vic. Nevim jestli to mam docist a nebo se pustit do neceho novyho. 

Offline leona mp
příspěvků moje polička 02. května 2025 22:07

0zero7 Mně se tedy Anglická zahrada líbila od Klabouchové nejmíň. Ignis fatuus i Prameny Vltavy se mi líbily mnohem víc. Strašně mě tam iritoval ten způsob mluvy toho kluka, který tedy absolutně neodpovídal jeho věku. Ty zdrobněliny. Ne, že bych si řekla blbost, ale ty 2 ostatní jsou pro mne top. 

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 02. května 2025 22:16

0zero7Sestry mi taky přišly jako velký průměr. Největší debata nad knihou byla, zda to byla sebevražda nebo nešťastná náhoda. 

Anglickou zahradu jsem nečetla, neb tahle témata nemusím. Ale ctenarky hodně rozporovaly mluvu toho dítěte. Že tak infantilně by tak velký kluk určitě nemluvil. 

Já přečetla Omamný med od Piccoult. A to je hodně slabý průměr. A v české anotaci je prozrazen velky twist knihy, což je úplně wtf. 

Online olte
731 příspěvků moje polička 03. května 2025 06:03

Malvin a četla si od Klabouchové Poslední kubánské pomeranče?

Online Samantha
3192 příspěvků moje polička 03. května 2025 07:50

leona mp ignus fatuus - pro mně velký očekávání a velký zklamání...

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 03. května 2025 08:20

oltemám je v hlídání na Knihobotu, jestli se objeví za nějakou rozumnou cenu. Já poslouchala i Prameny, které se mi od ni celkem líbily. Ale smrti a rozkladu ke konci věnovala až moc času.Nejvíc bylo Useverní zdi.

Online olte
731 příspěvků moje polička 03. května 2025 08:57
Reakce na Malvin:

oltemám je v hlídání na Knihobotu, jestli se objeví za nějakou rozumnou cenu. Já poslouchala i Prameny, které se mi od ni celkem líbily. Ale smrti a rozkladu ke konci věnovala až moc času.Nejvíc bylo Useverní zdi.

​díky, jsem se dívala, že je mají unás v knihovně (pomeranče), tak si je půjčím

Online Victoria
1380 příspěvků moje polička 03. května 2025 12:42
Offline MP Marge
6787 příspěvků moje polička 03. května 2025 15:20
Reakce na Samantha:

leona mp ignus fatuus - pro mně velký očekávání a velký zklamání...

​Ani mi nemluv! Ja se na to tesila jako dite na Vanoce, a nakonec jsem byla uplne otravena

Ale vyvolalo to ve me touhu podivat se zase po letech na Sumavu!

Offline Mha
příspěvků moje polička 03. května 2025 21:35

Anema

Po tvé recenzi si ty Letnice půjdu půjčit do knihovny. Jsem zvědavá. 

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 03. května 2025 21:57

Mha rozhodně! Já jsem taky zvědavá, co na to budeš říkat, když tě zrovna tohle zaujalo

Offline Mha
příspěvků moje polička 04. května 2025 11:56

Anema

Teď koukám, že je přede mnou 5 rezervací, takže parfu má velký dosah:)

Nebo je to jinak

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 04. května 2025 13:10

Mha myslím, že spíš ta Litera má dosah, ale kdo ví . Já zatím ani nemám registraci v dospělé knihovně a už jsem uvažovala, že bych si ji právě kvůli Letnicím udělala, abych se taky zařadila do fronty (mimochodem, pražská knihovna má 60 svazků a byla bych ve frontě 12.) To abych zjistila, jak moc se liší ta rozhlasová verze od originálu. Ale stejně se ukázalo, že za posledních 6 let jsem přečetla asi tak jednu útlou A. Christie, takže na to kašlu.

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 04. května 2025 13:15

Na Rozhlasu je teď Petra Soukupová: Nic nebude jako dřív. Doporučuju, je to hodně zajímavé, jak je to vyprávěné z různých úhlů pohledu jednotlivých postav. Jsem u 4. dílu a jsem teda hodně napnutá, jak to dopadne .

Edit: Tak už jsem to doposlouchala, není to dlouhé. Náladu mi to úplně nezlepšilo, dost depresivní téma. Ale zajímavě napsané to rozhodně je.