Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Online viktorka_od splavu
48891 příspěvků moje polička 04. května 2025 17:31

Letnice za me super parodie. jestli to katoliky urazi tak to me mrzi, ale napsano je to hezky a nasmala jsem se

Offline Anema
1270 příspěvků moje polička 04. května 2025 18:46

viktorka_od splavu Nechci úplně spoilerovat těm, co teprve čekají na přečtení. Takže podrobnosti radši skrytě.

Já jsem usoudila, že to evidentně psal člověk bez vhledu do křesťanské víry, protože by jinak kněz sloužící na "Bohem nezapomenutém nebo možná Bohem pořád ještě obývaném místě" (jak tu lokaci sám autor charakterizuje) nemohl pronášet následující výroky:

"Takové učení obvykle dobře nekončívá, víš, jak dopadl Ježíš."

A pak, později:

Kněz: "já vím, že Bůh nabízí různá pokušení"

Julie: " (...) vzdorovat Bohu je těžké"

Kněz: "Je. Ale zrovna vy dva to umíte"

Pro vysvětlení: Křesťané věří, že Ježíš dopadl výborně, Bůh rozhodně nikoho nepokouší, naopak pomáhá pokušení odolávat a není cílem vzdorovat Bohu, ale následovat ho a co nejvíc se mu podobat (ale teda ne chozením po vodě a pod., ale láskou a milosrdenstvím).

Proto tam vidím spíš stereotypní pohled ateisty, který mě neuráží, protože se nemůže tím celým zbytkem dopouštět rouhání, když nerozumí základním věcem. Ale mohl tam radši použít Matku přírodu nebo tak něco. Vlastně potom by mě to jako parodie taky celkem bavilo .

Online viktorka_od splavu
48891 příspěvků moje polička 04. května 2025 21:08

Anema chapu, mas pravdu, ze pro kvalitni parodii je treba dobre znat to z ceho si utahuju. takze ne moc dobra prace, ale ateisti to nepoznaji:-)

Offline 0zero7
11573 příspěvků moje polička 05. května 2025 18:33

Anema Tu Soukupovou jsem poslechla predminulej tyden, dobry to bylo!

Offline Mulen
4922 příspěvků moje polička 06. května 2025 17:56

Historky z Tideru od Lucie Macháčkové. Nevím kde jsem na to narazila, jestli tady nebo jinde, ale je to boží. Přesně tohle teď potřebuju

Offline leona mp
příspěvků moje polička 06. května 2025 22:43
Reakce na Mha:

Anema

Teď koukám, že je přede mnou 5 rezervací, takže parfu má velký dosah:)

Nebo je to jinak

​No já si Letnice koupila na základě ML. Ne parfu. :-)

Offline Sweet Potato
39615 příspěvků moje polička 09. května 2025 10:35

V knihovně jsem natrefila na dvě Surmanové, díky za doporučení. Tři sekery a Šepot z lesa. 

Žánru se normálně pečlivě vyhýbám, takže vůbec nemám s čím srovnávat. Ale moc se mi líbil jazyk, ten je opravdu krásný. 
Tři sekyry vycházejí z míst a historické události (bitva u Chlumu), které mne jeden čas hodně zajímaly. Šepot z lesa se odehrává v mých milovaných Orlických horách - toho jsem se trochu bála, ale naštěstí mi je vlastně vůbec neevokovaly.

Jo a edit: knihy na sebe nenavazují, ale vlastně malinko jo. Takže kdo nechce ani pidispojler (já za něj byla naopak ráda), bacha na pořadí.

Offline olte
731 příspěvků moje polička 09. května 2025 13:48
Reakce na Sweet Potato:

V knihovně jsem natrefila na dvě Surmanové, díky za doporučení. Tři sekery a Šepot z lesa. 

Žánru se normálně pečlivě vyhýbám, takže vůbec nemám s čím srovnávat. Ale moc se mi líbil jazyk, ten je opravdu krásný. 
Tři sekyry vycházejí z míst a historické události (bitva u Chlumu), které mne jeden čas hodně zajímaly. Šepot z lesa se odehrává v mých milovaných Orlických horách - toho jsem se trochu bála, ale naštěstí mi je vlastně vůbec neevokovaly.

Jo a edit: knihy na sebe nenavazují, ale vlastně malinko jo. Takže kdo nechce ani pidispojler (já za něj byla naopak ráda), bacha na pořadí.

​jejda, Šepot z lesa už jsem četla a Tři sekery jsem si teď donesla z knihovny. Tak snad mám pořadí dobré

Offline Sweet Potato
39615 příspěvků moje polička 09. května 2025 15:37

olte Máš.

Já ještě potřebuju sehnat ten horor z Hodonína, co zmínila dzizisketa

Offline olte
731 příspěvků moje polička 09. května 2025 16:17
Reakce na Sweet Potato:

olte Máš.

Já ještě potřebuju sehnat ten horor z Hodonína, co zmínila dzizisketa

ten jsem četla (jako druhý)a přišel mi trochu slabší

Offline brrr
12122 příspěvků moje polička 14. května 2025 20:39

Dneska jsem si všimla, že vyšel poslední díl o Gereonu Rathovi

https://www.kosmas.cz/knihy/549436/rath/

Offline olte
731 příspěvků moje polička 23. května 2025 18:14

Dočetla jsem od Štiftera Paví hody a líbilo se mi to moc. Už dříve jsem od něho četla Sběratelé sněhu a taky pěkné.

Online Jitka77
1857 příspěvků moje polička 23. května 2025 19:48

Zopakovala jsem si Martina C. Putnu - Kniha Kraft. První knížka, kterou jsem si koupila a četla, když jsem nastoupila na VŠ, deník zrání pokrývající cca deset let. Oslovuje pořád, pokaždé něčím jiným.

Offline leona mp
příspěvků moje polička 25. května 2025 22:32

Kdo už četl Čas vos od Mornštajnové? Četla jsem na knihu nějaké negativní recenze, že zklamání. Já tedy musím říct, že mě nezklamala. Líbila se mi, mám ráda takové to poklidné vyprávění ze života. A byly mi sympatické hlavní postavy, což u mě je dost důležité. 

Offline leona mp
příspěvků moje polička 25. května 2025 22:34

A pro ty, které si získala Surmanová. Vyšla další kniha- Slepé cesty. Vypadá lákoavě, ale ještě jsem nečetla. 

Offline olte
731 příspěvků moje polička 26. května 2025 11:47
Reakce na leona mp:

A pro ty, které si získala Surmanová. Vyšla další kniha- Slepé cesty. Vypadá lákoavě, ale ještě jsem nečetla. 

​těším se na ni moc, i na Čas vos

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 26. května 2025 12:34

leona mp Mně Čas vos přišel stejně průměrný jako všechny její knihy. Nuda to však nebyla. 

Teď poslouchám novou knihu Jakuby Katalpy. Podle anotace to vypadá na příběh o přátelství tři dívek za druhé světové, ale je to surové a postupem času temnější a temnější. Rozhodně se to vymyká obvyklým příběhům z tohoto období. Dějem i stylem psaní. 

Offline leona mp
příspěvků moje polička 26. května 2025 19:19

Malvin Ulice? 

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 26. května 2025 20:43

leona mp jojo. Namluvila Jitka Ježková. Jeji sladký hlas vyrovnává tu čerň děje. 

Offline leona mp
příspěvků moje polička 26. května 2025 22:33

Malvin To mám v knihovně na čekačce. :-)