notna Toho s těmi baly jsem si taky všimla, a to jsem fakt na zahradničení skoro blbeček. Bavila jsem se o tom s paní, která provozuje s mužem zahradnictví, jestli se na ten pořad kouká a říkala, že oni navrhují zahrady na celý život a ne na 10 let. Takže to beru s rezervou, že je to trochu na efekt, ale inspirativní to je.
Kytičky aneb zelené prsty...
Na chalupě nám v novém záhonu vyrostly dva smrže! Že to jsou smrže a že jsou jedlé a dokonce prý výborné, muž vygůglil až teď. Já houby nejím, nechala bych je mezi kytkama na okrasu. Uvidíme v pátek, jestli tam ještě budou. Baví mě, že moje maminka byla za svobodna Smržová ![]()
Mě to vzdy kvete nejlépe na jaře

Nevíte někdo prosím náhodou, co je tohle?

Anema mně to připadá jako nějaká třapatka. A nebo možná takový ten příkopový turan.
AnemaSpíš ten turan. Malinks květenství podobná sedmikráskám, jen menší.
Pinot Noir Sweet Potato děkuju moc, místem výskytu je turan asi pravděpodobnější, ten je u nás víc zplanělej jako plevel ne? Uvidím, jak to pokvete, to už bude jasné
.
Victoria ty pryskyřníky máte nádherný
. Taky je miluju, já si letos jeden koupila do truhlíku.

A teď přemýšlím, co pak s ním. Když jsou to takový fajnovky, asi tu hlízu pak nemůžu jen tak píchnout ven do záhonu jako jiný jarní kytky, co?
A ještě mám jeden začátečnickej dotaz. Nevíte prosím někdo, proč se jedné begónii kroutí listy? A co případně s tím?

Anema po odkvětu by se měl nechat zavadnout a pak hlizu vytáhnout a zazimovat, na jaře znovu vysadit. Mě už ale druhý rok nevykvetly. Ale když jsem tady četla, co všechno vyžadují, tak už se nedivím:)
Anema Nejsou tam mšice? Koupila jsem si hlízy begónií letos poprvé, tak nemám zkušenost, ale četla jsem, že mají rády nižší teplotu a vzdušnou vlhkost, tak třeba tohle by mohl být problém?
Pinot Noir díky moc! Prohlídla jsem ji a žádný potvory nevidím. Vlhko je tu dost, ale zkusila jsem ji orosit. Ale možná moc teplo (teď už přes 20 °C). Její kámoška stejné barvy (na té skupinové fotce vlevo nahoře) k tomu má lehce taky náběh, ostatní vypadají jinak, tak možná přirozená selekce a tenhle typ mi není souzený
. Ale vlastně pořád roste, tak se možná vzpamatuje, až půjde za 2-3 týdny ven...
Anema ony nesnesou mráz, ale ven klidně už můžou. Teda teď má být o víkendu zima, ale pak bych je už klidně dala ven. Samozřejmě tak, aby šly případně zase vzít domů. Mně se teprve klubou, ale jak je přesadím do většího, půjdou se otužovat. Dávám ven předpěstované kytky, i choulostivé papriky, už tak 10 dní. Včera byly venku i přes noc, teď jsem to všechno uklidila domů, protože ochlazuje, ale jinak už otužuju. To jenom k tomu za 2-3 týdny - než se řídit kalendářem je lepší řídit se předpovědí.
Pinot Noir já vím, ony už chvíli venku byly, stáhla jsem je zpět teď před tím deštěm, loni mi v téhle fázi dost shnily, aspoň na přelévání už jsem snad opatrná
. Myslela jsem definitivní přesazení do truhlíků, to už je domu stěhovat nebudu.
Anema jasně, nechtěla jsem poučovat, jenom mám z FB skupin zkušenost, že někdo bere "po zmrzlých" za úplné dogma a trápí doma metr vysoká kvetoucí rajčata, i když je ve výhledu 20 stupňů, protože babička říkávala "po zmrzlých"! ![]()
Anema ano, listí jsem měla hromadu :)
Zato ty begonie mám už asi pět let ty stejné v květináči, pestuji jen na balkoně, jsou tam dost ve stínu a neprší na ne. Přes zimu bývají ve sklepě v bytovce, většinou na ně zapomenu a najdu je pak docela vyčáhlé. Letos jsem jednu musela ustrihnout, ale už podrustá znovu. A jsou vždy dlouho krásné. To kroucení listu by mohlo být i z přmokřeni. Já znám jen nezalité a ty jsou jednoduše zvadlé.
Pinot Noir jasný, chápu, ono se takhle do neznáma těžko radí. A já začátečník jsem, begónie mám teprve druhou sezónu.
A největší radost mám z toho, že ta jediná, co moji péči loni přežila, tak zvládla i ne úplně optimální teplotu v bytovkovém "sklepě". Takže je šance, že zrovna begónie by mohly být kytky pro moje podmínky ideální
.
letolet ty jo, přemokřená by být mohla, je pravda, že tahle jediná nějakou dobu stála ve vodě, než jsem si toho všimla
. Uáá, fakt s tímhle mám problém, jsem povahou děsně netrpělivá a je to pro mě teda slušnej trénink!
. Zkoumat, jestli nepotřebujou zalít, chodím několikrát denně a držím se jen proto, že loni to bylo velký fiasko.
letolet jo a aspoň bylo vidět, že ti ty pryskyřníky nezdechly ![]()
Anema no i ten první rok jsem jich čekala trochu víc, ale byly krásné. 
Oproti tomu jsou begonky nezmari. V podstatě na ně už nemám místo, ale zatím si každý rok své místo vydobydou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my