Karjajá mám taky dvě hlohyně, zatím malé. Vůbec jsem neřešila, jestli kvůli dětem ano, nebo ne, do živého plotu nemají důvod lézt. Mám přímo vražedné růže, při jejich údržbě vždycky teče krev a mají na svědomí i několik roztržených oděvů těch, kdo se zbytečně přibližovali.
Kytičky aneb zelené prsty...
U nás zběhovce trpí na plíseň
Pinot Noir Jj děkuju. Nechám ty co mám zakořeněné, ono to fakt roste jako blázen, to už by byla škoda ale nové už dávat nebudu;). Ono spíš ta udržba no, pak to necháš ležet že...(ehm v mém případě), navíc moje děti jsou dost asistenti, furt se motají okolo. Tchán to tedy udržuje normálně obyčejnými zahradnickými nužkami nemá ani elektrické, a mají to docela v pruchodáku a nikdo se nic nezmínil, tak to asi nebude tak strašné)
Chtěla bych si koupit ráčnové nůžky. Nemáte tip na nějaké vyzkoušené, které dobře fungují?
Karja vtáčí zob je super, rychlo sa zahusti, dobre udržuje a ked ho chvíľu necháš, tak aj krásne kvitne.
Hlohyna ked kvitne (klame telom)

A vtáčí zob pred strihom

Janulik03 No a to další neidentifikovatelné jsem dostala od tchýně a je to bud tavola nebo meruzalka:D To jí musim bud napsat, jak to kvete nebo čekat zda to už bude mít nějaký kvítek;). Ale ono je to jedno asi, ta tavola tedy vypadá, že by byla do objemu, ale obojí píšou že dorusta do 150 cm...
Karja asi pozde uz, ale hlohyni bych se vyhla. A vsemu, co ma trny. Je hroznej voser to udrzovat. Hlohyne sice hezky kvete a ma pak hezky oranzovy kulicky, pokud ti to teda nenapadne nejaka choroba a nejsou pak potazeny zelenou "plisni". A postupne, jak prerostou, tak se rozkrapnou, musi se to zastrihavat.
tavola je prima, nektera behem sezony meni barvu listu od zeleny, pres zlutou do cerveny, je to hezky
moora Jojo, není pozdě, už jsem řekla zahradníkovi, že to necháváme jen na tom jednom místě a ty nové odnože už nedáme, vyměním místo toho ten skutečný ptačí zob a blýskavku, ta se mi hrozně líbí, ale upřímně, tu znám jen z obrázku:D. Jako tchánovci to mají pěkné ty hlohyně, ale nebydlim s nima, nevím co s tím dělají:D:D
Victoria
Ty pryskyřníky jsou krásný. A ty pastelový barvy
Pěstovat bych to asi nechtěla, i kdybych měla kde... ale řezaný si kupuju často (jsou-li). Ve skleníku se dají celoročně?
Díky. Myslím, že ne, je to spíš sezónní záležitost. Muselo by to stát dost energie - někdy hodně chladit, někdy zas topit, svítit a tak. Nemám s tím zkušenost a jak sleduji pár pěstitelů z Holandska, tak ti to nedělají.
moora A jak vysoko ti ta tavola dorusta?Já si myslim, že je to tavola, ale kdo ví a sambo říkal, že to mají vysoké snad ke třem metru, na květy si vubec nemužu vzpomenout.
Janulik03 pamatuješ si to dobře. Jednu máme na místě, kam se moc nemusí chodit, sice jsem z toho každý rok vystříhávala krmítko, ale leto s jsem pořídila dvě závěsná na strom a do toho původního už nesypu. Druhá potvora je na opačné straně zahrady a nechali jsme ji vloni zjara úplně podříznout, zůstal jen pařez. Který zdatně obrůstá, ale zase to zahradník zaříznul do snesitelného tvaru.
My ty keře už máme dost velké, nemáme na to ani pořádné nářadí, všechno to má už dost silné větve. Jeden rok jsem si na forsýtii málem zničila záda a stejně to k ničemu nebylo, tak nám to ta firma sjede najednou - zvertikutujou trávník a objedou křoví motorovou pilou, za dvě hodiny hotovo. A hlavně odvezou všechen odpad, s těma trnitýma větvěma to bylo vždycky protivný.
Kokoska jo som rada, že mi pamäť ešte slúži.
Viem že si dávala fotku a bolo to veľké a krásne
Karja blýskavu mám a roste ve všem (u nás je jíl) a snese i velký střih a tvarování, ptačí zob mám taky, ale variantu co nekvete, ten kvetoucí mi strasně smrdí![]()
Liesel tak to jí musim dát víc, mně se hrozně líbí ta barevnost
Karjatavolu mam sazenou vloni, takze je jeste mala. Ale ty kere pripadne snadno zastrihnes
Karja Nevím, zda by to nevadilo kvůli vzhledu, ale mně se osvědčilo mulčování slámou nebo posekanou trávou. Zabrání to nejen růstu plevele, ale zároveň udržuje vlhko a hnojí, jak se to rozkládá. Jenže my máme starou vesnikou zahradu u starého domu. K nám se to seno/sláma hodí :-) Některým keřům dělá dobře mulčování štěpkou z větví. To je taky fajn recyklace v zahradě.
Kromě barvínku doporučuji jako půdokryvné rostliny mateřídoušku, saturejku nebo dobromysl. Taky jim nevadí zásah sekačkou a ještě krásně voní. Těm se narozdíl od barvínku nebude dařit, až se keře rozrostou a bude pod keři stín, ale to už se tam nebude dařit ani tomu plevelu.
U těch okrajů trávníku souhlasím s Pinot Noir Stačí to 2x ročně zařezat. Na dvou místech mám ten plastový obrubník, ale jen dočasně a spíš kvůli muži, aby věděl, kam sekačkou ano a kam ne :-)
notna Dobromysl je docela vysoká kytka, nebo jsou i nějaké nízké? Já ji mám tak ke kolenům.
Sweet Potato já bych mou dobromysl popsala jako půdokryvnou rostlinu s dlouhými stonky.
. Na zemi je hustý půdokryvný porost a z něj rostou ty olistěné stonky s květy. Ty kdyby se přejely sekačkou, tak pořád zbyde ta půdokryvná část.
Sweet Potato Ale až když kvete, ne? Pravda, mám po zahradě různé druhy a nerozlišuju, co je oregáno a dobromysl. Normálně mají tak 10cm max. Až květy jdou do výšky. Pod keři nebo kolem keřů než se rozrostou by mi to nevadilo. Když se přejede tou sekačkou, ani do květu nedoroste.
notna To mulčování trávou dělal ted muž u těch ovocných stromku.Jako zvykla jsem si na to.Určitě by se to na části dalo dělat;)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my