Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 15:33
Reakce na Anema:

Victoria ty pryskyřníky máte nádherný . Taky je miluju, já si letos jeden koupila do truhlíku.

A teď přemýšlím, co pak s ním. Když jsou to takový fajnovky, asi tu hlízu pak nemůžu jen tak píchnout ven do záhonu jako jiný jarní kytky, co?

​Díky moc. Určitě mu nechte po odkvětu zežloutnout listy a zatáhnout. Pak bych spíš vyndala hlízku a v suchu a chladu ji uskladnila do příští pěstitelské sezóny, což může být už pozdní podzim nebo konec příští zimy.

Já s tím nemám osobní zkušenost. Pěstuji floristické pryskyřníky od italské firmy Biancheri Creazioni (řekla bych že ten váš je od nich také) a to jsou tak přešlechtěné citlivky, že pokud chci mít jistotu květů, tak kupuji každý rok v létě novou várku hlízek. Největší výběr v Česku má Prima farma, která má na stránkách i popis, jak je pěstovat. Je to tedy doslovný překlad popisu od Floret Flower. Dle mě to není ideální popis, i jsem si o tom s panem Primou psala. Po namočení je předpěstovávám v sadbovačích, naopak na světle a ne ve tmě. No je to docela voser

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 16:00
Reakce na Anema:

letolet hmhm, u mě nějakou zvláštní péči očekávat nemůže... Nejradši bych ho poslala Victoria jako do lázní . Ale vyrostl aspoň? Já ještě teď asi před měsícem koupila 3 hlízy v takový akci, který prostě nešlo odolat, píchla je do záhonu a jeden už leze, tak jsem napnutá, co z toho bude.

​Ale to vypadá nadějně. Pokud nebudou horka, mohl by vykvést. Velká horka jim nesvědčí, proto se pěstují už na konci podzimu anebo na začátku roku, aby stihly vykvést na jaře.

Offline RoSa
10098 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 17:48

chjo, prošvihla jsem tulipány! dva tejdny jsem nebyla doma, přijedu a všechny odkvetlý

ale kvete šeřík!

Offline barbucha blogger
35637 příspěvků moje polička 26. dubna 2025 19:21

Victoria 

Ty pryskyřníky jsou krásný. A ty pastelový barvy

Pěstovat bych to asi nechtěla, i kdybych měla kde... ale řezaný si kupuju často (jsou-li). Ve skleníku se dají celoročně?

Offline Karja
44471 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 18:19

V sobotu u Starkla, v neděli v zákopu:D. Dělám 50 m mixu živého plotu. Zatím to tam sázím jako ne úplně načisto, prostě by mě nedohnal teplý květen a už to rostlo. Ale furt premejslim, jak to pak udělám aby to bylo hezky. Sambo nechce ty kůry a ten plastík, to budu respektovat, ty plastovy obrubníky se mi takž nelíbí. Ale nevím, buď se na to teda vykašlu a prostě jednou za čas, než to zaroste těmi keřy to prorejpnu a nebo nebo tam udělám nějaký obrubnicek z něčeho jiného...já nemám ráda tu nedosekanou trávu u kraju, což teda samba absolutně netrápí, a všude jsou ty vohlody vysoký trávy. 

Offline RoSa
10098 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 19:49

Karja dej je od sebe tak, abys tam zajela sekačkou mezi ty keře, a s rezervou, rozrostou se!

Offline Pinot Noir
29781 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 19:59

Karja kam něco nezasadí člověk, tam dřív nebo později něco zasadí příroda. A žádná kůra, štěrk, textílie ani obrubník tomu nezabrání. Zasaďte tam něco vy, pokud nechcete řešit plevel. Skalkové floxy, pupkovec, škornice, zběhovec, rozchodníky, kakosty, plicníky, hosty, dlužichy, cibuloviny, výběr je bohatý.

Edit: jo aha, ty chceš, aby keře rostly přímo z trávy? To nevím, no. Nezdá se to, ale zrovna trávník je jedna z nejnáročnějších kultur v zahradě. Jak keře vyrostou a zastíní zem, trávník půjde do kopru a nahradí ho různý plevel, si myslím.

Offline Makara
3614 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 20:53

Karja

pod keře mi přijde nejlepší barvínek. Není ti sice moc oblíben, že Pinot Noir ?

Je to takový plevel, ale celoročně pohledný a dá se udržet na určeném místě, když se podel bude sekat tráva. A když se sekačkou omylem zajede dál, tak se záhy vzpamatuje.

edit: jo a listí z pod keřů nevyhrabávám. Kam padne, tam padne. Napřed je to přirozený mulč a časem hnojivo . Co padne na trávník, to "shrabu" při posledním sečení. 

Offline Karja
44471 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 21:11

Pinot Noir

Nene, z trávy ne. Jen tam nechci kůru a jakoby vysokou přerostlou trávu, která se tam rozšíří, to by bylo takové nevzhledne (jinak ty plevele mi nevadí, ale obávám se té vycahle travy) Teď asi budu ráda, když to zasadím a na podzim to doresim, teď to mám normálně zryty jako záhon, žádná tráva nic. Když to budu pak podsazovat, tak tam musím udělat nějaký obrubnicek co, aby mi do toho ta tráva neprorustala, co? Nebo myslíš, že to můžu kolem podsadit teď už bez obrubníku? Ty vado já fakt nevím, kolem mě všichni kurujou, reju a co 20 minut nějaká nevyžádaná rada typu, proč nemáš textilii:D

MakaraDíky za další z typů, ten barvínek dokonce už mám, ale neznala jsem i tyhle jeho předností. mně se líbí dost, já mám ráda takovýhle neúhledné rostlinstvo:

RoSaJá ti nevím, všude píšou 50-70 cm od sebe, ale ještě budu načítat večer nějaký typy, abych to nějak nepodelala. Já se furt směju sambovi, za tyhlety hurá akce bez rozmyslu, a pak kdoví co vyvedu já úplně stejným stylem:D

Offline Pinot Noir
29781 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 21:42

Makara barvínek pod keře klidně, já si ho dala pod keře, kde jsem ale chtěla i trvalky, a to bylo zlo. Takže jsem ho vyhostila za plot a jsme v míru. Nebo teda takovým křehkým příměří.

Offline Pinot Noir
29781 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 21:59

Karja já obrubníky nemám. Tak třikrát za sezónu objedu ty lemy trávníku rýčem na okraje a zastřihnu akumulátorovým zastřiháčem trávy. Když je to hotové, tak to vypadá krásně, po týdnu už je to zas střapaté. Ale rozhodla jsem se, že přírodní vzhled mi vyhovuje, líbí se mi, když trvalky rovnou navazují na trávník. Ale je třeba přiznat, že zahrada je prostě můj koníček a hodiny, co tam strávím, nejdou ani spočítat, takže v sezóně vlastně pořád brázdím zahradu a s něčím se crcám. Takže leccos nehezkého řeším operativně a neustále. Ale myslím, že ty půdokryvné rostliny můžeš zasadit i bez obrubníků, ten trávník se zas nerozrůstá okamžitě. A taky myslím, že ty nenáročné podrostovky by se klidně mohly nechat prorůst s trávníkem a všechno to srovnat sekačkou (ten barvínek, rozchodníky, zběhovec). 

Snad se k tomu vyjádří i někdo s dalšími zkušenostmi, zas nechci rozdávat nějaké rozumy, mám zkušenost jen s tím svým.

Offline amalfi
49 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 22:16

Zběhovec ne, my už máme místo trávníku jen zběhovec,letos trávník musím dát dopořádku, nevadí mi plevel v trávníku,ale toto je zlo.

Offline Pinot Noir
29781 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 23:03

amalfity jo, já ho mám v záhonech roky a drží se v mezích. 

Offline Karja
44471 příspěvků moje polička 27. dubna 2025 23:26

Pinot Noir Ne, já jsem hrozně ráda za tvé postřehy, protože prostě spousta lidí to dělá jinak, a jako sice na netu vygooglíš kde co, ale spousta jsou taky kraviny že jo a není to moc konkrétní.....jedině že bych zkusila GPT, že bych napsala "co dát pod ptačí zob", jestli by to fungovalo:D:D Já na nějaký detail nejsem, mám právě i docela radši, když je to všechno takové zarostlejší, volnější, třeba zahrada našich se mi začala líbit, až když na ni přestali mít čas. Takže jako nějaký střapání mi nevadí, ale pak když tam máš třeba trávu pomalu pul metru, tak to mi vadí... Dobře no, takže takhle to zkusíme:-D. Ježiši, já už se zase vidim, že pojedu do toho Starkla, že si jako řeknu, že na podzim, ale já to vim, že nejdýl za 14 dní tam budu kupovat tyhlety pičičuriny, sambo říkal, že se to vymkne, že se to vymkne stejně jako s těma hadrama!

Offline Janulik03
20160 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 07:53

Karja som zvedavá čo všetko si posadila ako živý plot. Obrubníky robím ako Pinot Noir ,alebo tiež sme položili staré tehly a tie už sú davno prekryté pakostami, udržuje sa to výborne .

A áno, vymkne sa to .

Ad barvinek, ten mam len pri skleníku a musím veľa korigovať, moja teticka ho ma v sade na brehu pri ceste a to je teraz celé modré pole, pol kilometra dlhé chodiacsi to fotiť zástupy ľudí, ona to navyše ešte aj udržiava, čo mi pripomenulo, že ju musím ísť navštíviť

Offline Karja
44471 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 08:43

Janulik03 No, upřímně o polovině nevím co je:D. To jsme dostali ruzné odnože, něco z toho je už i vzrostlého z podzima, ted mám zase další várku odnoží. A jako říkali tomu třeba "ptačí zob" ale myslím, že jsou to nějaké odrudy hlohyní spíš, protože to už mělo nějaké oranžové kuličky. A pak mám takové opadavé s miniaturním fialovým květenstvím, z toho jsem pár živých plotů viděla. A pak ještě jeden druh, co vypadal jako klacky a ted to má listy jako rybíz, tak to bude napínavé ještě:D:D. Já jsem dokoupila blýskavku, šeříkový živý plot, hlošinu. Možná koupím ještě ten skutečný ptačí zob. Snažila jsem se o tom něco načíst, ale většinou to bylo ve smyslu, fakt všechno vedle všeho...tak to buď pujde nebo nepujde:D.

Ty cihlové obrubníčky jsem viděla, to mám právě vyhlídnuté jakože top ale na to ted fakt není čas a prostor:D. A když píšeš, že by to zarostlo, tak to asi nemá cenu:D. A ty to máš v zemi nebo ti to vyčnívá? já jsem myslela, že kdybych to náhodou dělala, dala bych to do země, max cestak dva nad zem abych přes to přejela sekačkou a nezbývaly mi ty "ohlody" na to ruční dosekávání.

Offline Janulik03
20160 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 08:58

Karja tehly mam urobenú širokú ryhu, trochu štrku a položené tak skoro rovno so zemou, dobre sa po tom ide kosačkou. No zarastené, on ten pakost je trochu divoký, ale to je vec vkusu ako sa ti to bude páčiť, môžeš to mať tak abyvtie tehly bolo stále vidieť.

Hlohyna má tak veľké a silne trny, že to spoznas, to proste nejde prehliadnuť a nechceš stupit na taky ulomeny kolárik s tŕňom, prejde to botou ako maslom, vlastná skúsenosť

Ten pakost je teraz takto

O mesiac bude už takto

Offline Karja
44471 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 09:15

Janulik03No tak to je hlohyně:D, Zatím je to malinkaté, takže ty trny jsou takové malé. No tak to nevim, to možná kvuli dětem už nebudu vysazovat nové a jedu pro ty ptačí zoby..... Ale tchyně to normálně má a nic mi o tom neříkala, takže asi nebezpečí hrozí hlavně při udržbě co?:D

Offline viktorka_od splavu
49195 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 09:18

Karja ja bych si teda do zahrady nedavala nic, co ma trny (tez po vlastni zkusenosti

Offline Janulik03
20160 příspěvků moje polička 28. dubna 2025 09:27

Karja tak údržba je hrozná, ja ich teraz dávam preč, fakt to už nechcem.

Ale sú krásne, má ich aj Kokoska ale neviem, či im to neupravuje firma?