Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Myrtila
5275 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:48

999 Mě docela překvapilo, že vyroste pod tou folií, kde je úplná tma a asi i hodně sucho (i když vláhu asi bere v jiném místě, pokud je to tam jím celé prorostlé), tak že i v takovém místě se snaží prodrat ven. A úspěšně. 

Zajímalo by mě, do jaké hloubky prorůstá, jestli třeba podleze i podezdívku pod plotem? Plot teda vypadá festovně, že má nějaké základy. 

Offline Mrs.Robinson
591 příspěvků moje polička 11. května 2025 11:18

A nemáte tip na něco nízkého půdopokryvného, po čem by se dalo občas i chodit? Do celkem suchého a stinného místa.

Offline barbucha blogger
35648 příspěvků moje polička 11. května 2025 12:05
Reakce na Myrtila:

A někde na FB jsem viděla příspěvek s fotkou, že někdo ty výhonky i tady pěstuje a jí, vypadalo to velice podobně jako tyhle, prý se to oloupe jako listy z kukuřice a jí se ten prostředek. Ale k ničemu nenabádám, netuším, které bambusy jsou jedlé.

​No vždyť se normálně prodávaj bambusový výhonky, v konzervách nebo sklenicích, do číny jsou super. To se nedivím že někdo využije i svoje vypěstovaný.

Offline Karja
44473 příspěvků moje polička 11. května 2025 12:13

Pinot NoirMám zatím jeden:D. Nevím, nevím, on asi potřebuje větší oporu ne, jakože žebříček nebo třeba drátěný plot? Já mám plot s klasickýma dlouhýma drevenyma spruslema, tam by asi držel blbě 

Offline Karja
44473 příspěvků moje polička 11. května 2025 12:16

Myrtila Kamarád si ho teď sázel, lokálně a myslela jsem, že si ho vkládal do takové silnostěnné nádoby, co je jen okolo, jakoby jej obalu, ale ona má i dno:DTakže má vlastně ,,květináč,, v zemi, aby se mu to celé nerozjelo. 

Offline luciole
1220 příspěvků moje polička 11. května 2025 13:47

Karja 

A co akébie? Je nenáročná, mrazuvzdorná, odolná vůči chorobám a škůdcům, kvete a krásně voní, plody jsou jedlé (ale aby plodila, musí mít pro opylení v blízkosti další akébii, přitom druhá nemá být vypěstována z první).

Roste celkem rychle, ale je taková jemná a lehká, tolik nezatěžuje oporu, snadno se stříhá, na plotě poroste, žebříček nepotřebuje, nám se pne po sloupu.

Offline Myrtila
5275 příspěvků moje polička 11. května 2025 17:35

Karja Tak když jsem ten bambus viděla na vlastní oči, nebyla bych si jistá, že tu nádobu neproroste

Offline Karja
44473 příspěvků moje polička 11. května 2025 20:39

MyrtilaHahaha, no vidíš, to mu řeknu:D. Ale on je takovej puntičkář, nevěřím, že by to udělal špatně, se schválně podívám, jaké to má stěny. 

luciole Ale to neznam a fakt se mi to líbí, ty jo, už jsem tam dala ptačí zob, že to holt bude do prostoru víc, ale tohle taky ještě někam nacpu :D

Offline Karja
44473 příspěvků moje polička 11. května 2025 20:44

luciole A nezvrhne se ta ale je třeba stejně jako břečťan nebo tak? 

Offline Pinot Noir
29785 příspěvků moje polička 11. května 2025 21:04

Karja akébii mám, jako břečťan se nezvrhne, ale za lehkou, jemnou rostlinu bych ji úplně neoznačila, já jí říkám trifid, na jaře vyhodí neskutečné množství výhonků, které se natahují do dálky a číhají, co by ovinuly. Abych ji udržela v mezích, musím ji hodně stříhat. Ale podle psího vína nebo břečťanu je to pořád čajíček. 

Offline Karja
44473 příspěvků moje polička 11. května 2025 21:13

Pinot NoirHmm, tak mám pro ni dvě místa - jedna je poměrně hladká stěna, ale břečťan by se tam pnul v pohodě, ale ona asi tak šikovná není ne? A nebo bych ji dala za vysoké hortenzie latnate. Ty se sice na jaře stříhaji ale pak by měly vyrůst přes metr, jak jí vadí stínění? 

Offline Pinot Noir
29785 příspěvků moje polička 11. května 2025 21:51

Karja je ovíjivá, potřebuje se kolem něčeho motat. Laťkový plot, nějaká mřížka, lanka, dráty. Na hladké zdi se nebude mít čeho chytit. Stínění jí asi nevadí, ale bude se zamotávat do těch hortenzií, si myslím. 

Offline Myrtila
5275 příspěvků moje polička 11. května 2025 22:18

Karja Taky máme akébii, poradili nám ji zahradníci a pak jsem ji okoukla na fotkách ze zahrady Pinot Noir Ona má právě tu výhodu, že se nepne po zdi, takže ji neponičí, v podstatě bude se ti pnout tam, kde jí dáš k tomu vhodné podmínky, což je nějaká tenčí konstrukce, jak psala Pinot, lanka, nebo tenčí laťky. Roste opravdu dost bujně, kdybys chtěla, můžu zítra ty naše (dali jsme 3 rostliny) vyfotit a poslat ti to. Máme je od loňska. Letos už krásně kvetly, na těch květech bylo vidět, že 2 rostliny byly zřejmě stejné, a jedna trošku jiná (asi z jiného řízku, či jak se to množí), tak snad budeme mít i plody - jsem na to sama dost zvědavá. Udělali jsme jim konstrukci z lanek a výhony do nich zaplétáme, bude nám tu tvořit takovou zelenou stěnu, která má stínit a trochu zakrýt terasu. 

Online berush
462 příspěvků moje polička 11. května 2025 22:26

Karja akebia ... a vidím, že už to tu šlo. My z ní máme udělanou zelenou stěnu na pergole - máme napnuté vodorovně dráty, po kterých se ovíjí, pře jarem ji notně zřežeme. Máme troj i pětilistou, a jako zrelená stěna se fakt osvědčila. A u bambusu potvrzuji, co psala Pinot Noir - fargesiu máme asi 8 let, nevýběžkuje, jen mohutní trs. Jednou jsme jej museli notně proklestit, tak jsem ze stonků vyrobila mřížky na hrášek.

Offline luciole
1220 příspěvků moje polička 12. května 2025 12:54

Karja 

Akébii máme asi 10 let a zatím se nezvrhla, celkem snadno se ovládá, máme 2 rostliny z různých zahradnictví zasazené vedle sebe, takže i plodí.

Máme taky třeba popínavý neopadavý zimolez Henryův, taky dost jede, ale tvoří mohutné převisy a časem je rostlina velmi těžká. Nebo trubač, je nádherný, ale furt leze kam nemá, takže ty dva moc nedoporučuju. Oproti nim je ta akébie úplně milá rostlinka.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 12. května 2025 20:47

Karja prosim te, trubaci se vyhni, ten silene expanduje, kazdy jaro na chalupe vyrejpavam miliony odnozi v okruhu 5 metru

Offline Zu
2768 příspěvků moje polička 13. května 2025 17:20

Tak zásilkovnu žluťucha přežila v pohodě, sice kytky ležely na boku, ale jak to bylo v krabici natěsno, tak se jim moc nemělo co stát. O víkendu jsem zasadila. Ráno tam ještě byla a teď jsou tam 3 cm nad zemí

měla jsem ptáčky ráda, ale začínaj mě štvát. Zrovna se nám ve vyzobanym zateplení nad obývákovým oknem vylíhly sýkorky, brabčáci mi žerou osetej trávník a všichni mě ráno budí o 3 hodiny dřív

Offline Karja
44473 příspěvků moje polička 13. května 2025 20:56

ZuJj, to byl nějaký dotaz, co mám dělat, když mi doma zahnízdily jiřičky. Odpověď ,,být rád, že mám takové štěstí,,. Jednou jsem to slyšela i v souvislosti ,,když potkám zmiji,,:D...Mně ty moje rostliny taky ležely na ležato a myslím, že schválně, krabice ve které to přivezly byla dlouhá dva metry a byly tam za sebou, asi je to nejjistějsi;-)

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 14. května 2025 08:51

Když se vedle v dětském vlákně probírají ty popelnice na bio odpad, vzpomněla jsem si, že tuším tady? se jednou řešily kompostovatelne pytlíky. Ač je na nich napsané, ze nepatří do domácího kompostu, protože se nerozloží, zkusils jsem to. Par pytlíků na pečivo od rohlíku.cz jsem do našeho kompostu dala a po roce nejsou. Muž dělal nový kompost, ten starý cely přeházel a nebyly tam. Kdyby to někoho zajímalo

Offline Janulik03
20161 příspěvků moje polička 16. května 2025 13:44