Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Janulik03
19990 příspěvků moje polička 19. května 2025 09:45

mooranemyslim, mám ich ale trs je plus mínus stále rovnaký 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 19. května 2025 09:45

Myrtila Magda My jsme dali rajčata a papriky ted o víkendu. Ukázalo se, že z těch sazenic rajčat doma měl sambo alergii:D. Tak snad to není moc brzo, dnes je tady zima jako v psinci, snad 8C, ve školce nějaká maminka nabádala syna, že si ty vrchní kalhoty může dát na procházku na tepláky:D:D. Ale jako přesně, už to kvetlo a všechno vysoké jako blázen, pořád se to kácelo, zamotávalo do sebe...

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 19. května 2025 09:47

Tady bylo hrozné sucho, nepršelo aspoň měsíc. Od čtvrtka naštěstí prší několikrát denně a i přes zimu všechno roste. Hlavně plevel.

Opět mi zmrzla moruše, ktera byla obsypaná. Pak čekám jestli se rajčata a papriky vzpamatují nebo padnou za vlast definitivně. Ale dostala jsem sazenice od sousedky, tak ty ještě na záhonku nejsou. Brambory to lízlo tak lehce, ty se vzpamatovaly rychle.

Offline Liesel
1650 příspěvků moje polička 19. května 2025 09:49

Myrtila rajčata už mám 14 dní na záhonu, kupovala jsem roubovaná, peněz jak želez a zatím žijou. U nás nemrzlo (HK) a snad to tak zůstane. Hrách mi téměř nevzešel, tak jsem tak dala kedluby, salát se tváří, že mu je zima, konečně vylezly fazole a nakladačky mám doma za oknem.

Offline RoSa
10056 příspěvků moje polička 19. května 2025 09:57

tyjo, já už mám rajčata na zahradě tak dva tejdny dávala jsem je tam těsně před tím posledním ochlazením, a vypadaly, že to daly... musim zkontrolovat, tejden jsem je neviděla

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:03

andulka01 Ty moje z permasemínek byly pěkné, ale teď jsou z nich takové hubené vyčáhliny, že se spíš bojím, že mi je venku přeláme vítr, i když budou mít oporu. A jsem zvědavá, jestli pak unesou zátěž plodů. Ty od tety jsou trochu robustnější, ale taky by už potřebovaly ven.  A cukety teda vtipný, budete sklízet v pohodlí domova? Ty jsem teda na drsňáka rovnou zasela ven, jde mi to tu tak líp, a žijou, mají tak 10 cm. 
Magda No, sousedka už dala ven rajčata, ale má je v závětří. Ta moje budou úplně na větru, zástěny tu nemá cenu dělat, to bych musela obmotat celý záhon do dvoj metrů

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:09

Liesel No, hrách mi taky mic nevzešel, tak jestli polovina semen a je maličký. Dala jsem mezi řádky semínka cuket, vloni mi to krásně vyšlo, že jsme sklidili hrách a cukety akorát vylezly, letos mají cukety teď asi 10 cm a hrách asi 15 tak uvidím, co s tím bude, možná ho budu muset vytrhat ještě před květem. 
Karja Chudák sambo jsem zvědavá, kdo pak bude mít lepší úrodu, jestli ti, co se toho nebáli a šoupli to ven (pokud u nich nemrzne), nebo ti, co to piplali doma, podle mě to letos bude mizerný oboje. 

Offline eM
1729 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:12

Myrtila My (jih Moravy u Hustopečí) dali ven teď o víkendu vlastně všechno - rajčata, papriky, cukety, lilek, dýně. Zalito bude kvalitně, páč jsme dvojčatům povolili přístup ke kohoutku u sudu s destovkou :) Sucho hrozny furt, naštěstí máme svedenou vodu z velké plochy střech do nádrže, tak i z krátkých prehanek nasbirame vody dost.

Zmrzla tradičně meruňka a trochu fikovnik.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:12

Myrtila cukety byl takový trochu omyl - otevřeli jsme je spolu se semínky rajčat, neznalí jak rychle to vyrazí. Takže zatímco se rajčata pomalinku klubala, cuketa se už drala z okna. Tak šly tři ven (zmrzly do mrtě i přikryté), dvě do skleníku, akorát teda školního, takže přítel sklízí v pohodlí zaměstnání :-) 

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:17

Myrtila ty vycahliny zasad hluboko nebo klidne nalezato, nech koukat jen horni par listu. 

jednou jsem dostala rajcatove nite, melo to snad 30 cm na vejsku a tloustku tak milimetr, normalne jsem to sazela do spiraly a nechala koukat jen ten vrsek a dobry, vyrostly z toho slusny rajcata

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:20

Liesel Ještě jsem se chtěla zeptat na ta roubovaná rajčata, už jsi je měla i dřív? 
My jsme zkoušeli 2 roky po sobě roubovaný lilek, a byl z toho tak 1 plod na rostlinu. Vloni jsme měli normální, to byly tak 3 lilky na rostlinu. Letos zkouším z permasemínek, ale mám z toho zatím mizerné sazenice nalepené na okně tak by mě zajímalo, jestli rajčata jsou lepší. 

Offline Pinot Noir
29612 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:22

Myrtila já měla jeden rok roubovaná rajčata a byla z nich největší úroda, co jsem zatím zažila. 

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:28

moora Jj, to sázení do spirály jsem taky někde viděla. Obvykle sázím hluboko, ale ty moje potvory už mají asi 50 cm, to už můžu skoro sundat celou plochu záhonu a sázet je vedle sebe v proužcích, a pak to zase v ploše zahrnout

eM To jste kousek jižněji My tu jsme na takovém větrném kopci, všechno je tu zpožděnější i než dole ve vsi. Meruňky a fíky (a jablka a hrušky) možná letos naopak poprvé budeme mít, vloni to zmrzlo všechno a předtím byly stromky ještě moc mladé. 

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 10:29

Pinot Noir Tak to bych mohla příště pro zajímavost zkusit rajčata nám tu celkově jdou, tak jenom ze zvědavosti pár rostlin, jaká by z toho byla úroda. 

Offline Liesel
1650 příspěvků moje polička 19. května 2025 15:04

Myrtila jak píše Pinot Noir  úroda je velká a zaručená, má to jednu vadu, jedna sazenice mě vyšla na Kč 120, ale mám různé druhy a hlavně ty masité mají velké výnosy. Jo a musí se sázet roubem nad zem.

Moje lonska uroda

Offline Mha
příspěvků moje polička 19. května 2025 15:08

Myrtila

Já mám rajčata venku, jen na pár noci jsem na ně dala netkany textil, jsou ze semínek sbiranych z loňska, něco z kupovanych. Všechno zelené a živé, nic nezmrzlo, střední Morava.

Ale dávala jsem je otužovat:) 

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 15:49

Liesel No teda ty jsou! Ta masitá mám právě moc ráda, na těch bych to mohla zkusit A takhle podobně mě stály i ty roubované lilky, celkem 4 asi za pětikilo, pak z nich bylo nejdražší kilo lilků v historii

Mha No, já se bojím hlavně toho větru tady, ale měl by během týdne ustávat, tak se na to už asi taky vykašlu a půjdou ven. Protože v těch květináčcích už taky neprosperují. Kdybych věděla, že je budu sušit doma tak dlouho, ještě jednou bych je přesadila, už je jim ten prostor celkově moc malý. 

Offline Pinot Noir
29612 příspěvků moje polička 19. května 2025 16:12

Myrtila můžu doporučit ty spirály, i ve větru jsou v tom rajčata stabilní, musí se na to ale myslet a rajče pravidelně do té spirály strkat, jakmile by moc vyrostlo mimo ni, tak už by rostlinu pak mohl člověk zlomit.

Spirály z hobby marketů jsou takové drátky pro srandu, třeba ta roubovaná rajčata by je je úplně ohnula. Takže doporučím výrobce Zámečnictví Burda, ty jejich spirály jsou bezkonkurenční. A i ty opory třeba k pivoňkám jsou super.

https://www.spiraly.wz.cz/

Offline Mha
příspěvků moje polička 19. května 2025 16:28

Myrtila

Jak píše Pinot Noir, taky hned spiraluju a namotam, takže jsou napevno. Ale vůbec mi nevadí ani ty hobby spirály, mám různé druhy a nikdy se nevyvrací. 

Offline Myrtila
5183 příspěvků moje polička 19. května 2025 16:29

Pinot Noir Jj, spirály používáme máme nějaké z hobbymarketu i nějaké jiné, každé jsou trochu jinak silné. Akorát teď je tady ten vítr tak strašný, že si myslím, že ta menší rajčata to z těch spirál může i vyvlíknout. Ohýbal nám i rybízy přivázané ke kůlu, muž jel před pár dny kupovat místo nich silné kovové tyče, aby je mohl zarazit pořádně hluboko do země. Takhle větrno, a hlavně tak dlouho v kuse, tu nepamatujeme.