Kan my tomu rikame vodněna ![]()
Kytičky aneb zelené prsty...
Kan Znám verzi poddénka, lidově voděnka.
A tahle růžová mi taky prosychá.
Kokoska Sweet Potato Kolegyně tuto podě-vodě doporučuje spolu se zelencem a zamiem jako kytky pro začátečníky.
Ty první dvě prý ještě jako bonus čistí vzduch, já teda zelenc mám 2x a vždycky když ho zaleju, tak děsně smrdí.
Kan mne krasne prospivaly ve sklenici s vodou, nez jsem je zasadila, mam 2. Fleky se delaji na obou.
Kan Zelená voděnka a tmavá fialová jsou držá i, růžová je holt slečinka.
MP Meri dik, to zni nadejne.
Takže zalejvat co nejmíň?
Samozřejmě, plastovej květináč - má radši keramickej? Tam se asi nedrží tak dlouho vlhkost, co? Ještě jsem koukala že to teď nesázej do hlíny, ale takový jako sisálový drtě, to nechápu... je to pro kytky lepší?! Nebo jen pro prodejce (že je to lehčí, kvůli manipulaci)?
Jestli teda přežije vánoce, tak ji přesadím do obyč hlíny i květináče. Snad do novýho roku ještě vydrží.
barbucha Jestli zůstala v substrátu z obchodu, tak je to celekem jasný. Ty kytky jsou většinou v mnozirenskym substrátu, kde je hlavní podíl kokosových vláken, nosnejch složek se zivinama je tam minimum, ty se tam dodávaj hnojenim. Je to lehké na přepravu a samozřejmě levné. Ale doma se ten substrát pomerne rychle vyčerpá, obzvlášť pokud člověk neprihnojuje.
Takže po nějaký aklimatizaci je dobrý kytku presadit, ani nemusí bejt do většího, ale do "lepšího".
Jestli terakota nebo plast je takový věčný dilema. Plast lip drží vlhkost, ale když je nekdo zvyklej zalejvat často a dost, snadno v tom ta kytka začne hnít, obzvlášť v zimě. Terakota pomerně rychle vysychá, ale zase se v tom kytka prakticky nedá přelejt, všechno přebytečný prostě proteče do podmisky.
Já osobně mám 90 % v terakotě.
Jinak všem vždycky říkám, že jestli bych se měla primluvit za jednu věc, tak je to perlit. Už jenom tím, ze člověk připraví substrát s perlitem, těm kytkam fakt hodně prospěje. Jinak chápu, ze každej doma nechce skladovat kokosovou drť, piniovou kůru, keramzit, zeolit, mykorhizu, probiotika, vermikompost a další propriety ... jako já ![]()
Substrát s perlitem se myslím prodává už hotovej ![]()
Terakotu mám taky radši, ono to i líp vypadá (i když mám navrch keramickej obal na všech), plastový jsou hnusný...
barbucha no je lepší si koupit malej sáček perlitu a fak to promíchat s kupovaným substrátem tak 1:3 odoka.
Zahrada odpočívá 
Sweet Potato Tak hádám, že do toho Japonska se mák nevozí hlavně z toho důvodu, co je popsán v článku. Z čehoš taky plynou potom ty opiáty a závislost na makových buchtách.
Jinak teda chvála botanikům, ale zapomínají na ptáky, kteří udělají taky hodně, např. Šťavel růžkatý a Líčidlo jedlé je práce hlavně stěhovavých ptáků. Příroda je mocná a svoji cestu si najde.![]()
Kan Mne překvapují výkřiky "nevíme, co to způsobí, ale bude to hrozné!"
Sweet Potato Tak třeba myslí něco jako Lupina na Šumavě?
Sweet Potato zvlastni clanek, proc tam neni neco konkretniho, ktere jsou ty nepuvodni druhy, cemu se vyhnout, ktere smesi jsou ok atd.?
baltik Právě.

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my