Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Online Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 19. ledna 2022 15:53

Ta růžová vrba teda je!

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 19. ledna 2022 16:50

Pinot Noir krasna

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 19. ledna 2022 17:07

Pinot Noir Kouzelná.

Já mám přírůstek do mé pidisbírky voskovek. Hoya kerrii.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 19. ledna 2022 22:23

Vlm Tohle kytky dělají - dlouhou dobu naprosto žádný vývoj, a když je jdeš vyhodit, zjistíš, že se něco děje. Takhle se na poslední chvíli před časem zachránil fíkus.

Dovolím si dotaz - jakého stáří se obvykle dožívají citrusy v interiéru? Nedávno jsem se musela definitivně rozloučit se vzrostlým citronovníkem - opadávaly listy, pak odumíraly větve, zkoušela jsem přesadit - centrální kořen nevypadal nejlépe - jakoby dutý, bez života. Nakonec po cca roce to zabalil definitivně - bylo mu více než třicet let.

Offline Mohučanka
7353 příspěvků moje polička 20. ledna 2022 10:48

Hanka H to mě mrzí...

Já teda nejsem žádnej odborník, ale když mi bylo asi 12, snědla jsem pomeranč a zasadila jednu pecku, a mám ho dodnes, čili...27 let. Přes léto je teda venku, ale v květináči. Občas chytne nějakou nemoc, tak ho ostřihám, jednou to vypadalo hodně bledě, ale bylo zrovna léto, tak to přežil. Je vysoký nějakých 160 cm, manžel vždycky nadává, když mi ho stěhuje dovnitř/ven.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 20. ledna 2022 10:52

Mohučanka Můj citronovník, než začal stonat, byl vysoký více než tři a půl metru - plazil se nám po stropě (a to ho máme sakra vysoký). Právě proto mě zarazilo, že odešel vlastně z úplného zdraví. Mám k domácím kytkám velmi blízký vztah - jeden z vánočních kaktusů mi stál na parapetu už v dětském pokoji - a to už je téměř padesát let!

Offline Mohučanka
7353 příspěvků moje polička 20. ledna 2022 11:01

Hanka H no tééda! To si vůbec neumím představit to přesazování :-D Já jak ho stěhuju ven, tak ho musím střihat, aby se dal vynést, a i tak to zvládne jenom silnej chlap.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 20:07

Sice mela bejt cervena, ale takhle taky dobry

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 20:21

moora Krásnej Amarylis!

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 22:03

moora Jak malovaná. 

Offline barbucha blogger
35655 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 19:39

Mohučanka Hanka H 

Co děláte s těma citrusama, že vám vydržej? Resp. co já dělám špatně - už několikrát jsem si koupila stromek a vždycky mi to rychle zdechlo... Jsem myslela že mám ideální podmínky, slunce mi pere do oken i na balkón celej den... 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:04

barbucha Za svůj (už dost dlouhý) život jsem měla několik citrusů, všechny byly dlouhověké a všechny jsem si vypěstovala z pecky. S obchodními kytkami může být problém ve změně klimatu. Suchý vzduch v bytě, blízkost topení, větrání, málo nebo moc zálivky, škůdci .... Anebo se jí u tebe prostě nelíbí a zabalí to. Kytky lze i reklamovat .

Online Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:13

moora ó, to je krása!

Online Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:15

Já už bych tak šla něco dělat na zahradu! Sice nemám vůbec čas, budu se muset zbavit práce nebo rodiny, ale stejně! Jaro, pojď už!

Offline Mohučanka
7353 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:20

barbucha ja fakt nejsem odborník, ve třinácti jsem zasadila pecku, vyrostl strom a od té doby u mě žije. Nedělám s ním nic - v létě je venku, v poslední době u zdi na západ, ale už byl na zahradě ledaskde, občas na něj vyleju konev vody s kropáčem (kdysi jsem někde vyčetla, že má rád rosení), občas ho neodborně zastřihnu. Zimuje v prádelně, kde je relativně málo světla a cca 18 stupňů. Ale dřív jsem ho na zimu měla normálně v bytě. Dřív jsem ho taky na léto přesazovala do země, to mu myslím svědčilo, teď už jenom občas do květináče přihodím lopatku nebo dvě kompostovky.

Offline barbucha blogger
35655 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:24

Hanka H Mohučanka 

No jo, tak vhodnou dobu pro vypěstování citrusu z pecky, abych se dočkala vzrostlého stromku nebo plodů jsem tak nějak už dávno pros... prošvihla

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:27

Pinot NoirUž maj u vás semena? To zas bude peněz! Letos mám spadeno na Astry, vloni jsem měla bílou a červenou a ve váze vydržely strašně dlouho. No a dyně, tradičně mi deset druhů opyluje jedna včela a bude z toho zase paskvil.

Offline Mohučanka
7353 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:33

Pinot Noir já si přesně říkala, že by bylo super přeskočit únor a rovnou do teplého března. Ovšem někdy předevčírem jsem si vzpomněla, že jsem na podzim úplně zapomněla zapíchat do země tulipány a všechny ostatní cibule tak budu muset spoléhat na to, že vylezou ty loňské.

Offline Stará existence
289 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:01

Mohučanka A ty jsi mi teď připomněla, že jsem na podzim nakoupila kupu tulipánů a na poslední chvíli jsem je nasadila všude možně po zahradě. Teď jsem teda zvědavá co mi kde vyroste.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 21:09

barbucha Doba dožití se prodlužuje, neházej flintu do žita a jdi do toho! Plodů se dočkat nemusíš, ale pořád je lepší ve stáří pozorovat, kdy kytka vypustí další list, než krmit na lavičkách holuby.