Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 19:05

Tak kromě toho, že mám z Louky květ na cestě balíček, ještě jsem dnes dostala dárek od vinařky Zdeny Čačíkové. ????

Kam to dám? A budu to umět vypěstovat?

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 19:07

Pinot Noir Stračku nevím, ale cínie a hledíky rostou samy.

Offline Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 19:11

Sweet Potato a můžu rovnou do záhonu? Nebo předpěstovat?

Offline Mha
příspěvků moje polička 27. ledna 2022 20:02

Pinot Noir

Stračku v únoru předpěstovat, většinou vzejde hezky, pozor, ať se moc nevytahne, pak se při přesazování láme.

Cinie v dubnu rovnou na záhon. Nebo v květnu, jak zrusis piskoviste/parkovište/příjezdovou cestu a budeš mít místo. 

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 20:13

Pinot Noir Hledíky taky předpěstovat. Cinie jsou skoro jako měsíček.

Offline Mha
příspěvků moje polička 27. ledna 2022 20:23

Sweet Potato

Jo, promiň, že jsem ti skočila do řeči, já jsem tak rozrušená, že jsem propasla nějaké jarní sázení...

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 20:27

Mha Prosím tě, za co se omluváš. Já moc se setím letniček zkušenost nemám, na předpěstovávání jsem líná.

Offline Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 20:39

Sweet Potato Mha děkuju! S předpěstováním to vidím ovšem bledě.

Offline brrr
12306 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 10:27

Koupila jsem si pokojovku. Nevíte, co je zač? 

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 10:42

Nemáte prosím někdo víc zkušeností s oxalisem? Dostala jsem loni klasicky hlízy, před zazimováním jsem ještě ostříhala pár listů, které byly v kondici a dala do vody. Úspěšně takto přežívaly. Když jsem je dnes chtěla zlikvidovat, zjistila jsem, že některé listy pustily kořínky. Takže je ještě nechávám. Ale, počkat ještě se zasazením víc na jaro? A bude z toho vůbec něco? Znám jen pěstování z hliz nebo semínek.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 10:55

letolet Hlíza se tvoří až později z těch kořínků, ještě bych nechala ve vodě, aby se ten kořenový systém rozrostl a potom do hlíny.

brrr Mít to kulatější listy, bych řekla pepřenec tupolistý, ale takhle došpičata a ta morfologie listů, nevím. Samolepku s čárkovým kodem to na obalu nemá?

Offline Biely kvet
4145 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 11:00

brrr Nejaký druh peperomie, tipujem.

Offline brrr
12306 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 11:23

Kan

Offline brrr
12306 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 11:27

Kan Biely kvet Pokud je to ten pepřinec, je dobře, že jsem ho koupila do koupelny na sz okno?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 11:41

brrr Haha, no tak z toho nic nezjistím, pepřenců je asi 1500 druhů. Jo koupelna mu myslím bude vyhovovat i to okno.

Offline RoSa
10108 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 11:46

Sweet Potato já jsem pecku z avokáda vždycky nejdřív dala na nějakou dobu do lednice, pak na ty špejle, a vždycky úspěch... rostlina mi vyrostla tak metr vysoká, ale byl to nehezkej čahoun, nevětvilo se to... tak jsem udělala pokus řezem, jakože aby vyrazil do stran, a nepřežil to

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 11:59

Kan děkuji, počkám. 

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 12:09

brrr Je to myslím Clusia rosea princess

Offline brrr
12306 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 12:18

Victoria Dík, to bude ono.

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 29. ledna 2022 12:21

Pinot Noir Všechno je lepší předpěstovat. Nejjednodušší z toho co máte, jsou opravdu cinie, ty jdou vysít rovnou do země. Určitě počkat až na začátek května, jsou citlivé na mráz. Pro větší množství květů a košatější rostlinu je důležité je včas zaštípnout.

Stračka je trvalka, takže nutno předpěstovat, začít teď. Je nutné zajistit dostatek světla a specifickou teplotu. Je to vyšší dívčí.

Fialu určitě předpěstovat, mají rády chladněji, ne horka, takže začít s předpěstováním třeba začátkem března. Je to floristická fiala, tudíž je vyšlechtěna k tomu, aby vytvořila jeden masivní květ, pokud vytvoří další, už jsou menší a není to nic moc, není to květina na dlouhé období kvetení, proto se vysévá postupně, aby byla opakovaná sklizeň. A přestože je na obrázku plnokvětá, třeba i půlka rostlin dá jednoduché květy. Je to opravdu floristický kultivar (pro sklizeň, ve váze vydrží celekm dlouho), není to zahradnická rostlina příliš, třeba jako ty cinie, ty, pokud se odstraňují oodkvetlé květy (nenechá se rozjet tvorba semen), tak kvetou v záhoně celé léto.

Hledíky se rozhodně předpěstovávají, přímý výsev není tak úspěšný, byť se samozřejmě povést může. Podle kultivarů některé jsou pro trochu chladněji, některé víc pro léto.