Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 26. února 2022 22:15

Pinot Noir barvinek jsem ti chtela navrhnout. Jeste by sel skalnik, ale ten se bude rozrustat mozna moc rychle. Ja po nem chodim, prorostl nam do travniku a sekacka ho vyskolila k uplne plochemu rustu.

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 26. února 2022 22:21

Pinot Noir jeste me napadl zeleny chodnicek. Ma ho treba Planta Naturalis.

Dalsi inspirace na kykty co snesou sekani a seslap a neni to trava zde: http://www.ekozahrady.com/jedly_travnik.htm

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 27. února 2022 00:00

Ginger toho skalníku se právě trochu bojím. Děkuju za odkaz, mrknu na to. 

Edge ty jahody nejsou špatný nápad, na část bych je použít mohla, zbytek bude hodně ve stínu, tam to vidím na ten barvínek. 

Offline Edge
1739 příspěvků moje polička 27. února 2022 07:06

Pinot Noirze skalníku mám vytvarovany asi 3 koule, ale neumím si představit, že by se po něm dalo chodit, má takový tužší větvičky. A pořád ho stříhám, min 1x za měsíc. 

Lesní jahody máme za zahradním domkem ve stínu a daří se jim tam. A jejich redukce není takovej oser.

A ještě mě napadla mateřídouška a tymián 

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 27. února 2022 08:00

Edge těch skalníků je hromada, něco je plazivá potvora, něco normální keř do výšky...

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 27. února 2022 08:19

Edge mateří douška i tymián jsou boží, ale během kvetení na to sedají včely a to na trávniku, kam chodí bosky třeba děti, úplně nechceš. 

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 27. února 2022 08:50

continuity to by nám nevadilo, bude to takový prostor kolem zahradního domku, kompostu a biopopelnice, tam bývají i vosy, sršni, všelijaká havěť, tam se bos nejspíš nikdo pouštět nebude.

Offline Vlm
897 příspěvků moje polička 27. února 2022 16:34

@Pinot Noir Kotula kostrbatá, mechovec, zběhovec plazivý

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 27. února 2022 17:30

Nevíte prosím někdo, jak se tohle jmenuje? A jestli se to dá snadno pěstovat?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. února 2022 17:36

MaeGandal Hledík? Asi pěstovat tady ano, ale nemám zkušenost. Jednou jsem vyzkoušela fialu- mathiolu a byl to propadák, těch květů bylo málo a řídce.

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 27. února 2022 17:44

MaeGandal Je to hledík, je to letnička, pěstování výlučně ze semen, je to trochu náročnější, musí se předpěstovat v sadbovači, pokud to má být jistější, že z toho něco bude. Každopádně je to velmi oblíbená floristická květina, semena lze zakoupit třeba zde, mají výběr:

https://www.loukykvet.cz/obchod/semena/hledik

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 27. února 2022 17:49

MaeGandal semínka hledíku zrovna z Loukykvět jsem letos dostala. Je to pro mě tak trochu nevyžádaná výzva, ze svého rozhodnutí bych do toho nešla.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 27. února 2022 17:52

MaeGandal hledík se pěstuje snadno. Dá se na jaře koupit sazenice nebo vyset semena. Já je sypu normálně na záhon a vždycky něco vyroste. Je to letnicka, ale pákrát mi přežil i zimu a dařilo se mu dobře. A několikrát se mi i vysemenil sám, protože to mám na chalupě a moc se nedostanu k tomu, odstraňovat odkvetlý květy.

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 27. února 2022 18:36
Reakce na crazydaisy:

MaeGandal hledík se pěstuje snadno. Dá se na jaře koupit sazenice nebo vyset semena. Já je sypu normálně na záhon a vždycky něco vyroste. Je to letnicka, ale pákrát mi přežil i zimu a dařilo se mu dobře. A několikrát se mi i vysemenil sám, protože to mám na chalupě a moc se nedostanu k tomu, odstraňovat odkvetlý květy.

​to potvrzuji. Nekolik let se mi hledik sam vyseval v zahonu.

Offline Sweet Potato
40135 příspěvků moje polička 27. února 2022 18:57

MaeGandal Hledíky kupuju sazeničky. Ty rostou dobře. Jeden trs krásně přežil zimu a vypadá, že by i kvést už chtěl. 

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 27. února 2022 19:11

Pinot Noir pak do toho choď, je to boží, strašně krásné to voní. Ale chce to dost sluníčka. Měla to babicka kdysi na chatě, kde bylo písečné podloží, doteď si tu vůni vybavím.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 27. února 2022 19:44

Kan Victoria Pinot Noir crazydaisy Ginger Sweet Potato continuity Tak vám všem děkuji, budu to muset zkusit. Sluníčko máme. Tak to by bylo, aby to nevyšlo, že? 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 27. února 2022 19:46

Victoria floristy oblíbená bude, mám ji ve skoro každé kytici, ale tady mě taky fascinuje ta barevnost a to zrovna žluto-oranžovou kombinaci normálně nemusím 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. února 2022 22:08

MaeGandal Já teda raději tu Mathiolu. Krásně voní, má pevnější stonek, takže ji zapíchnout do aranž. Hmoty, nebo ježka není problém. Nevýhoda je teda cena, menší vzrůst a není v tolika barvách, jak hledík. Haha, ale já tedy nejsem florista, ale květinářka.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 27. února 2022 22:23

Kan několikrát jsem zkoušela fialu pěstovat, ale něco nám to žere - tipuju slimáky. Zato kamarádka je má krásný a úžasně voní.