Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Jos
příspěvků moje polička 13. května 2024 15:14

MPLee My sazime kleče, ale na vysku rostou pomalu . Ano porazis je, jen musis vcas. A mne se ty smrky moc nelibi, desne prosychaji a vypadaji tak nejak nehezky. 

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 13. května 2024 15:14

MPLee souhlasim, smrky nedavat, rostou strasne rychle a pokud je pak chces pokacet mezi domy, je to rizikove kaceni za risice a jeste ti to musi obec povolit, a pod nimi nic neroste

Offline Liesel
1660 příspěvků moje polička 13. května 2024 15:19

Když jsme u té chemie, tak kdyby někoho trápil lalokonosec (je nejvíc na bobkovišních, že ale i rododendronech, blýskavkách a další zeleni), tak mi ve školkách říkali: použít přípravek na mšice (Mospilan) a připravit silnější koncentraci než je v návodu a večer, když ty potvory vylézají, tak keře postříkat a nebát se toho a po pár dnes ještě opakovat. Taky se dají použít hlístice, ale ty jsou jen na larvy v zemi, na dospělé brouky nefungují.

Offline Pinot Noir
29760 příspěvků moje polička 13. května 2024 15:20

MPLee jehličnanů obecně bych se taky vyvarovala. Já ty sousedčiny úplně nenávidím. Chápu, že chalupa je něco jiného než městská zahrada, ale stejně bych ty stromy, co patří do lesů a k rybníkům, nedávala blízko obydlí. 

Offline Tak Betty
6089 příspěvků moje polička 13. května 2024 15:54
Reakce na Pinot Noir:

Tak Betty a čemu v kompostéru vadí? 

​no bojím se,  že mraveniště poroste víc a víc a čemu to prospěje? 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 13. května 2024 16:35

Tak Betty byt muze. A mne se dostali mravenci do skleniku v poctu velkem. No prirovnala bych to k slimakum- prekousou velke sazenice paprik. Otres. Priznam, ze tam je hubim. V kytkach necham i male mraveniste. 

Offline Pinot Noir
29760 příspěvků moje polička 13. května 2024 16:45

Tak Betty tak podle mě lepší v kompostu než v kuchyni, nebo v zeleninovém záhoně. Asi záleží na osobním nastavení - já bych je v kompostu neřešila.

Offline Tak Betty
6089 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:09

Tak mám trochu strach aby se k nám nastěhovali mravenci z celé vesnice.

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:24

baltik Jos Pinot Noir my teď v prosinci káceli 3 asi 30

metrove tesne vedle chalupy a 4 giga brizy. Krnap povoleni vydal bez mrknuti oka... Me se ty smrky sem hodi, tim ze jsme v Krkonosich a maji je tu i okolni chalupy. Ze pod nima nic neroste asi nevadi, je to uzky prouzek zeme mezi zdi a silnici... no letos asi stejen teda budu likvidovat a sazet neco az pristi rok, tak mame cas to promyslet

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:35

MPLee Kridlatka je pohroma stejná jako škumpa a tu jsme zlikvidovali až na poněkolikáté jedem, ale nebylo to nic dostupného. Přijde mi, že ta chemie v obchodech je docela jalová.

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:41

Liesel Kan jestli máte tip na něco osvědčeného, budu za něj vděčná

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:55

MPLee Hele není to nic příjemného pro přírodu, ale jeden starej nádražák, který kontroluje ty šrouby v pražcích, nám donesl co oni používají mezi koleje na trávu. Tak jestli znáš nějakého železničáře, ale je to strašnej sajrajt.

Offline notna
9377 příspěvků moje polička 13. května 2024 20:01

MPLee Kridlatky se určitě zbav. Klidne vám zboří i tu zídku. A přimlouvám se, abyste to zkusili bez chemie. Ona ta běžná na ni stejně nefunguje a budete to stříkat opakovaně s téměř nulovým efektem. Já bych to na svém pozemku nedělala. My jsme to konzultovali se zahradníky a všichni se shodli, ze nejúčinnější je ji likvidovat důsledně fyzicky. S chemii je to prý tak na jednu sezónu. Teď jsem se docetla na Wikipedii, ze existuje nějaká látka, která ji poškodí a zabrání množení. Tak snad jedině to bych zkusila. 

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 13. května 2024 20:39

notna no jenže fyzicky to je na to tu zeď nechat rozebrat a vybagrovat křídlatku komplet. Ona se objevuje v té zídce i uplně dole, to asi nebude stačit jí jen nahoře nějak ukopnout, nasypat na ní trochu zeminy a něco na ní zasadit

zkusím k ní najít víc informací - já se zatím dogooglila k nějakému článku, že nejlepší je jí na konci léta, když je nejrozrostlejší, vydatně nastříkat roundapem, že to nasákne do kořenů a stačí to...

Offline notna
9377 příspěvků moje polička 13. května 2024 22:15

MPLeeDržím palce, at ji přeperete. My jsme nechali odbagrovat záhon a udělali nový. 

Offline Janulik03
20154 příspěvků moje polička 14. května 2024 06:41

Kridlatka, sused ju ma poblíž nás, kupil dom pred dvomi rokmi od chaluparov ktorí ju tu vysadili. Snaží sa ju zlikvidovať, uvidíme či úspešne. Našťastie pre neho je mimo dvora lemuje potok, čo je zázrak že sa zatiaľ drží len tam.

Offline Janulik03
20154 příspěvků moje polička 14. května 2024 06:46

Dnes rano som uz videla prve plamienky

Vodné kosatce

A ruža vraskava pohlcuje plot čo bol zámer. Nádherná vôňa 

Offline Janulik03
20154 příspěvků moje polička 14. května 2024 06:50

Chrpy a kocurniky 

A ked dokvitla drevita pivonka, zacali bylinné.

Škoda ze tie ružové som nevzala

No a kvitne mi pilea 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 14. května 2024 06:56

Janulik03 Oh. Ta Pilea. Krásně ti to kvete!

Offline Janulik03
20154 příspěvků moje polička 14. května 2024 07:00

Kan nemozem s nou pohnut nikam inam. Hneď protestuje, tak je tam dosť na rane, kočky chodia stale okolo a pes ma veeelky chvost. Ale ked jej to nevadí, nech si tam kvitne