Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline moora
8667 příspěvků moje polička 27. února 2017 22:50
Reakce na Sweet Potato:

Jonáš se jmenoval náš první pes (ale nebyl to josefčík, nýbrž slovenský čuvač)

Offline RoSa
10097 příspěvků moje polička 27. února 2017 22:55

Potřebuju radu: máme dvojvilu/dvojdomek s oplocenou zahradou kolem dokola, ale uvnitř mezi sebou oplocení nemáme. U nás v domě bydlí můj Ronýsek (kluk - rhodesian ridgeback) a sousedka má hodně často na hlídání vcelku dominantní fenku štaflinku (staffordshire terrier), kterou Ronýsek miluje, těší se na ni a nádherně si spolu na zahradě hrajou.

Teď si jedni lidé ze sousedního domu pořídili štěňátko border collie - kluka.

Včera přecházeli přes naši půlku pozemku (štěně na volno) a fenka štaflinka na něj prý vyjela (nezranila ho). Fenka naši půlku bere jako svoje teritorium, Ronny tohle neřeší - je pohodář. Ronýsek se ještě se štěnětem nepotkal, ale brzo k tomu dojde...

Jak to udělat, aby vše probíhalo v klidu a míru?

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:04
Reakce na RoSa:

kedze som spominala toho suseda vedla, ktory si zaobstaral mastifa, a psiny po sebe stekaju... konzultovala som to s nasou trenerkou, ako ich zoznamit. odporucila (1) zoznamovat na neutralnej pode - mimo nasej/susedovej zahrady, prip. na zahrade u suseda, nakolko stena by nemalo mat taku snahu chranit svoje teritorium, ako ta moja smecka (+ su to dospele psy, ktore chrania, co im patri, to stena zatial neriesi); (2) zoznamovat postupne, teda najprv jeden moj pes vs. stena, potom druhy pes vs. stena, ak bude vsetko prebiehat ok, tak ich vypustit naraz vsetkych troch, ale sledovat rec tela a signaly - klasika. 

tolko nase riesenie situacie :-) 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:21
Reakce na RoSa:

a este taka poznamka: pokial fenka vyjela na stena (prip. vobec vyjela na akehokolvek psa), tak nemusi byt dominantna, ale moze byt napr. neista (aj ked, samozrejme, tych faktorov v konkretnej situacii bolo vela).

dominancia u psov sa neprejavuje ako dominancia u ludi, ktora je mystifikovana ako nepoddajnost, presadzovanie svojeho, nadradenost ci az agresivita; dominancia u psa znamena, ze ten pes jednoducho neriesi, pretoze nemusi - je si sebou sam tak isty, ze keby chcel nejakeho psa zlozit, tak ho zlozi jednym pohladom

casto sa stretavam s tym, ze nejaky oproti iduci pes vystartuje po mojom a majitel mi vysvetluje, ze ten jeho pes je proste dominantny - no asi nie, skor je neisty; prip. sa ako dominancia ospravedlnuje problemove az agresivne spravanie psov. a potom su tu teorie o tom, ze dominancia vlastne vobec neexistuje :-)

...to som sa rozpisala o dominancii, lebo minule som o tom citala pekny clanok, s Ronyskem ani s jeho kamoskou staflinkou to nesuvisi, len som sa od toho odrazila :-)

Offline Zina
6322 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:24
Reakce na Potrefenáhusa:

a nehráli jste si teď někdy s krátkosrstou kolií? Já jsem včera potkala lidi od kraťandy, co vzpomínali, jak se někdy minulej tejden potkali se dvěma flatama (to jsem zbystřila :-D)

Nehráli, bohužel, ale rádi bysme :-D. Jinak už mě to taky napadlo, kdy nás tu někdo pozná, si říkám, že vy jste s Rufíkem asi taky dost dobře identifikovatelný :-).

Sweet Potato Já jsme potkala i hodný čivavy, pravda je, že ty nepříjemný asi převažujou. Ale i tady si myslím, že bude trochu chyba i na druhým konci lana.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:28
Reakce na Zina:

mne dnes Zunu na stopovacke v lese chytil pan, ktory si myslel, ze je to strateny pes, ktory niekomu usiel. priznam sa, ze mi nikdy nenapadlo, ze ona s tou stopovackou posobi ako nejaky zabehnuty utecenec  ale poriadne som sa vystrasila, ked som ho videla, ako ju vedie. 

Online Dadoo
11626 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:36
Reakce na RoSa:

Přesně jak říká palahniukowa . Seznámit na neutrální půdě, nechat je spolu pohrát. Nechat je tak potkat několikrát. Pak všechny tři dohromady a teprve pak bych se začala potkávat na domácím území.

Možná to bude rychlejší, když si vzájemně sednou, ale šla bych na to hlavne v klidu a pomalu. Kdyby vznikla averze, odstraňuje se pak těžko.

Ale pokud je Rony kliďas, fenka se se štěnětem určitě brzy srovná.

To pude.. 

Offline Zina
6322 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:40
Reakce na RoSa:

Jak píše palahniukowa  - seznamovat nejlépe na neutrální půdě. V ideálním případě by teda podle mě pes neměl bránit pozemek, pokud na něm jsem zároveň já, měl by počkat, jakej na to mám názor já, a ne jednat nějak za sebe. Hodně lidí říká, on si to tu chrání, že je to jeho, ale není to jeho, je to moje. 

Dobrý je, když se seznamuje trochu za pochodu na procházce, ne že se psi vypustí k sobě a pak obě strany trochu napjatě čekají co bude, za chůze se i lidi trochu uvolní, což se přenese i na psy :-)

U tý fenky taky záleží, jak moc na něj vyjela, jestli to bylo jen takový opravný štípnutí, nebo jestli to vypadalo nějak blbě, je v tom docela rozdíl. A určitě bych s ním Ronýska seznamovala co nejvíc, zvlášť jestli je to ještě mladej pes, může pak mít z borderáka kamaráda na život a na smrt, zatímco když se budou vidět jen občas, tak tam může hrozit nějaká pozdější averze. Terkův nejlepší parťák do Cida byl právě mámin ridgeback, i když jinak se psy moc nevycházel, tak jak znal Terka od štěňátka, tak prostě kamarádi navěky :-).

Offline Zina
6322 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:43
Reakce na palahniukowa:

To  s tou dominancí vidím stejně.

A ty pouštíš Zunku na stopce z dohledu? Nám Belisa asi 2x vzala roha i se stopkou a dost jsem se bála, že se někde zamotá a nebdue se umět ozvat. Pak už jsem ty uzle hodně hlídala, moc si z těch procházek teda nepamatuju :-).

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 27. února 2017 23:57
Reakce na Zina:

cely zivot som si myslela, ze Black je taky... ťuťko ... lebo ine psy si nevsimal, neriesil, nestekal; pobil sa dvakrat za zivot. az kym mi raz trenerka na to povedala - ked ho zazila na cvicaku -, ze on "nie je tutko, ale kral!" :-)

nepustam ju vobec z dohladu, ja mam problem pustit ju aj bez stopovacky len tak navolno (mam panicky strach, ze sa niekde zabehne - moj problem, nie jej). ale sli sme dnes s kamaratkou (tiez trenerkou u nas), ona mala vyzlu navolno, ja Zunu navolno (so stopovackou), pan siel oproti so psom - pes navolno. kamaratka radila nechat ju tak, aby sme zistili, ako bude reagovat (pes vyzeral byt v pohode, rozbehol sa k nam, nase psy za nim). vsetko prebehlo ok, psy sa blaznili a jasili, ale pan potom vzal Zunku a priviedol ju k nam, ci ide za nami uz dlho... a kym sme sa vzajomne pochopili, ze ona je moj pes a stopovacku ma na lepsie ovladanie, tak to trvalo snad vecnost a Zunkina stopovacka v cudzich rukach - velmi neprijemne! :-) 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 28. února 2017 01:23

děkuji všem opožděna za psí rady, byla jsem mezitím na služební cestě :)

nakonec to dopadlo jak z humoresky, poté, co jsme do psa nacpali asi půl kila vařeného zelí....(wait for it...) jsem našla zbytek růžové gumové kosti pod almarou  chudák pes, ale aspoň to dobře dopadlo.

Offline RoSa
10097 příspěvků moje polička 28. února 2017 07:56
Reakce na palahniukowa:

+ Dadoo + Zina 

Holky, moc děkuju!

Budu muset promluvit s novopečenou pejskařkou/borderářkou. Ona ho totiž poprvé měla na volno přes náš pozemek, a včera, když jsem ji potkala (bez Ronýska), tak štěňátko přes náš pozemek přenášela v náručí - asi preventivně, aby zpoza rohu nepřiběhla štaflinka... Takže bude třeba její spolupráce.

Zajímavý je ten rozbor dominance: a asi jo, ta fenka je nejistá. Ona byla totiž nejdřív jedináček, a pak jim přišlo do rodiny dítě/holčička... takže asi pořád bojuje o pozornost. Dokonce když hladím svýho Ronýska, ona přiběhne a odežene ho ode mě, abych pohladila ji... Jinak s tou jejich holčičkou problém nemá, hlídá ji, nechá se od ní vést aniž by tahala...

Štěňátko je moc roztomilý, takovej ňuník krásnej černobílej.

Offline Potrefenáhusa
38685 příspěvků moje polička 28. února 2017 08:04
Reakce na RoSa:

no, taky pozor - četla jsem někde, že někdy feny můžou údajně napadat cizí štěňata, prý je to jako vyřízení konkurence případnýho vlastního vrhu, i když zrovna vlastní štěňata nemaj.

Malý borderky jsou fakt k sežrání, já teď viděla jedno štěně prej z pracovní linie a hned jsem si vzpomněla na Zunu palahniukowa , bylo spíš krátkosrstý a fakt nádherný. 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 28. února 2017 10:57
Reakce na Potrefenáhusa:

ano, na cvicaku je tiez vyhodnotili ako pracovnu liniu od borderiek. a to nielen mentalne, ale aj tym vyzorom.

a uz mam asi tiez vnutornu stopku pred cimkolvek, co v sebe obsahuje teriera alebo borderu :-)  napriek tomu, ze Zunku zboznujem najviac na svete, jeden krizenec teriera mi za zivot staci, haha (sice, ked uz ma tato bestia nepriviedla do hrobu... :-))

Offline Potrefenáhusa
38685 příspěvků moje polička 28. února 2017 11:10
Reakce na palahniukowa:

jen neříkejte, já jsem si taky vždycky říkala, že mi jeden špicojezevčík bude stačit až nadosmrti, ale asi to nestačilo

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 28. února 2017 11:41
Reakce na Potrefenáhusa:

Je mozny ze jsem potkala minuly ctvrtek nebo patek dopoledne Ruficka s panickem mezi Libusi a Modranama (kousek za zady mela ta dvojice hasicskou zbrojnici). Meteorologicka ulice (myslim? Teda aspon do ni odbocuju z libuse a pak uz jedu furt rovne)

Offline Potrefenáhusa
38685 příspěvků moje polička 28. února 2017 11:55
Reakce na Solathis:

To ne, to nemohl být Rufíček (doufám teda!)

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 28. února 2017 12:12
Reakce na Potrefenáhusa:

Oba koukali od silnice, tak nevim, jestli meli ctyri oci, nebo jen tri. Ale v tom pripadku byl pejsek Rufickovi napadne podobnej :-D

Offline Sweet Potato
40143 příspěvků moje polička 28. února 2017 12:18
Reakce na Solathis:

A teď bude chudák Husa jak na trní.

Offline Potrefenáhusa
38685 příspěvků moje polička 28. února 2017 12:53
Reakce na Solathis:

tak voni maj Rufíčkové i v atlasu vlastní heslo, že jo :-D