Teď si nevybavuji, ty máš velkého psa? My přidáváme k masu akorát vločky občas a přílohy minimálně. Hlavně zeleninu, trochu ovoce a výživové doplňky. Vlci si taky nevarili kolínka a rýži. Podle mě je tam ta příloha spíš na zvětšení porce. Nic extra rýže psovi nedá. Mrkev není špatná, ale je hůře stravitelná i pro lidi, je nutné ji nastrouhat nebo tuto opravdu povarit. Jinak bez užitku projde.ze zeleniny jinak hlavně listovou zeleninu a pak prostě trochu toho,co je doma.
Chlpáči a iné
Naše jorkšírka jedla Eukanubu celý život, několikrát v týdnu zpestřenou hovězím nebo kuřecím masem. Na veterinu jsme ji chodili jen očkovat. Dožila 17ti let mimo jiné s kompletním běloskvoucím chrupem. To píšu hlavně proto, že mě všichni varovali, jak je tato rasa pořád nemocná a často brzo bez zubů. Bohužel v tom vysokém věku dostala zánět dělohy a to se jí stalo osudným.
Mám právě RR - takže mě potěšil i ten Tvůj odkaz na barf
edit: jo a koukám teď na tu fotku... odrazovou BESIP-ruličku nenosím já na kabelce, ale Ronny na obojku ![]()

Já nevim jestli Eukanuba nebo co jinýho, s granulema jsme se prostě nechytli a tak je neznám. Ale jak píše Berta , s přílohou jde spíš o zvětšení porce - já bych ještě dodala, že trochu i o dodání dalších živin (co nejsou v mase). Třeba zasypat to ovesnejma vločkama... a jo, rozhodně tu zeleninu strouhat na co nejmenší kousky, typicky mrkev na nejjemnějším struhadle, jinak to projde bez efektu...
Psí balení příloh seženeš, buď to bude mít ten tvůj prodejce, nebo máš vlastně kousek ten náš barf obchod - dodávaj objednávky domů.
Hlavně je důležité říct, že nemůže být jen na mase jako čisté svalovině. Potřebuje kosti ( ze začátku postupně a opatrně) , chrupavky, vnitřnosti! Neprané dršťky ( puch!), krůtí krky, kuřecí skelety atd. Fakt je potřeba si o tom něco načíst. Ale zase se neleknout. Není to tak složité. I když uznávám, že barfovat jorkovi je trochu jednodušší. Děti také vyrostly na pestré stravě a neřešili jsme dávkování na gramy . pejsek je krasavec, zaslouží si pořádný žvanec.
nechci se nijak zastavat granuli, jen bych chtela reagovat na tvrzeni, ze jsou levne, muj kolega nepejskar vypocital, ze jsou drazsi nez sunka (kdyz mi prisel balik objednanych granuli do prace a videl, kolik stoji)
Pokud byste chtěla zkušenosti BARFování někoho s většími psy, tak se krom retrívrů hlásím s vlkodavem. Vlkodavku jsem převedla na barf v jejích dvou letech a dalších 8 nám tu ještě dělala společnost, což je na tohle plemeno hodně dobrý výsledek.
Pokud jde o přílohy, tak já těstoviny a rýži a spol dospělým psům moc nedávám, jedeme hlavně v kombinaci syrové masité kosti, mleté maso a zelenina, sem tam nějaké ovoce.
A jinak autorka českých knih o barfu chová právě rhodéské ridgebacky, tak máte informace šité v podstatě přímo na Ronýska :-).
Díky taky!
Ronýskovi je pět let, tak uvidíme, zda a jak lze ten přechod zvládnout... (z jeho i z mé strany) ![]()
Na začátek bych měla dotaz ohledně skladování: máš na to maso, zeleninu, kosti atd. nějaký speciální mrazák/lednici? Nebo se to dá kapacitně zvládnout s lednicí a mrazákem pro lidi? Nechtěla bych totiž každý den vařit, takže bych to asi předpřipravovala na více dní...
![]()
Ja tiež psa barfujem, je to veľký jedák a bolo mi ľúto dávať mu len granule - výhody sú, že ke´d človek vychytá dávky a správny pomer kostí a mäsa. významne sa zmenšia exkrementy (sú to fakt malé bobky), pes nesmrdí a neupchávajú sa mu tie mazové žliazky pod chvostom (keď jedáva kosti, vylučovaním sa mu tieto čistia samé) a biele zuby - keďže pes žuje veľa kostí, sám si ich čistí od zubného kameňa.
Základ BARFU je mäso + kosti, kým bol šteňúch malý, kŕmila som 3x denne s tým, že ráno mal kosti, na obed mliečnu porciu alebo zeleninovo ovocnú, na večeru bolo mäso. Teraz už mladý pán dostáva žrať 2x denne, ráno kosti, večer mäso, občas mu kvôli zmene raňajky alebo večeru zamením za kefír (ten má rád).
V BARF shopoch sa dajú kúpiť aj hotové balíčky, v ktorých už je pridaná zelenina a teda nie ej treba nič ďalšie strúhať, ja kupujem momentálne tie, lebo Riki si začal vyberať a nie všetka zelenina mu chutí (občas mu vadí konzistencia, zelenina musí byť najlepšie rozmixovaná).
Nepridávam väčšinou žiadne ďalšie prílohy, veľmi výnimočne ak zabudnem rozmraziť mäso pes dostane napr. vločky s treščou pečeňou, zeleninou a napr. survým vajíčkom.
K jedlu pridávam max. vitamín C (občas) a pravidelňejšie hydrolyzovaný kolagén, keďže pes ešte rastie, do chudého mäsa občas pridávam trochu oleja, ale keďže momentálne pes má rybacie obdobie a jedáva ryby min. 4x týždenne, olej moc nepridávam.
Ak máte veľkého psa, hlavne si rozmyslite, či budete mať kde mäso skladovať, náš má 10kg a denne zbaští skoro 300g mäsa a kostí, čiže u Vás budete potrebovať väčší mraziak ![]()
Tiež odporúčam vyskúšať, ktoré mäso bude chutiť, náš absolútne odmieta králičie mäso a kosti (a to som si myslela, že ako si an tom pochutí
), istotou sú neprané kravské držky (tu upozorňujem na neskutočný smrad, ale pes sa za nimi môže utĺcť).
Prechod na BARF odporúčajú rôzne - niekto nárazovo, jednoducho seknúť s granulami a začať s BARFOM, iný dať napr. ráno granule, večer už BARF, malo by sa ale dodržiavať nekombinovanie mliečnych výrobkov a mäsa (kvasí to v žalúdku), nekombinovanie ovocia a mliečnych výrobkov (banán je bezpečný, z ostatných by mohlo nadúvať) a nekombinovanie granúl a BARFU kvôli dobe trávenia (granule sa trávia myslím až 3 dni, mäso a kosti odchádzajú do 48 hodín.)
Ja si inak BARF neviem vynachváliť, problém je len ak zabudnem vybrať mäso, to pes potom sedí aj hodinu pri linke a hypnotizuje aby sa rýchlejšie rozmrazovalo (nemáme mikrovlnku).
Taky děkuji za názor a za rady!
Ano, ty hotové balíčky-menu tam pán taky má. Dva ty "buřtíky" stojí stovku... což by prý byla pro Ronnyho (37kg) denní dávka...
no a pak taky ta skladovací kapacita, to vidím docela jako problém (už teď mám mrazák narvaný svým jídlem)... ![]()
PS: jo a mikrovlnku ten pán důrazně nedoporučuje! (já ji teda nemám, takže by mě to ani nenapadlo); prý stačí to zabalené maso ponořit do nádoby s teplou vodou
Ještě jednou děkuji všem za názory a rady.
No, možná je to myšleno obrazně, ale u barfu toho moc nenavaříte, to R ve zkratce znamená Raw :-).
S tím mrazákem záleží, kolik budete krmit. Já jsem to s jedním psem to zvládala s jedním mrazákem (integrovaným) pro lidi, po adopci vlkodava jsme koupili mrazák jen na maso pry psy a objednala jsem vždycky 60 kilo a měla na měsíc klid.
Zeleninu nemrazím, dávám čerstvou, většinou jedu stylem, že ráno mají nějaké maso s kostmi (kuřecí hřbety, stehna, čtvrtku kuřete) atp. a večer dávám něco mletého (kachnu, hovězí s droby, tresku, slepici) a k tomu dávám tu zeleninu, občas přidám tvaroh, vejce, co mi přijde pod ruku. Tu zeleninu dávám k tomu mletému, protože starší ji dřív nezamíchanou moc nežral, mlaďoch sežere snad úplně všechno.
Můžete koupit už hotové balíčky, kde to budete mít namíchané, ale to samozřejmě zaplatíte a ne málo. Já beru mražené, prokrmíme v mase cca 1300 - 1400 za měsíc (za dva psy 31 a 33 kg), zeleninu kupuju lidem i psům dohromady, tak moc přehled nemám, ale žádná závratná částka tam kvůli ní nenaskočí.
Samozřejmě by se dalo tratit i víc, už se dá koupit i namíchaný barf v biokvalitě, směrem nahoru se meze nekladou :-).
To je super, tolik nás stojí granule pro jednoho psa necelých 30 kg ![]()
Podle mě v té mikrovlnce se to už trochu dělá, což by mohl být u kostí problém. Já nechávám rozmrazit přes noc při pokojové teplotě nebo i v ledničce, jak stíhám, když zapomeneme, tak ta teplá voda to jistí.
Jinak ještě k tomu barfu, někteří lidé jsou uhodně striktní a berou s sebou barf i na dovolenou, takhle přísně to nedržím. Teď jsme pár dní u tchýně a ta psům vaří, tak se cpou vařenou stravou, na dovolenou, kde vím, že nebdue mrazák, beru kvalitní masové konzervy, někam jsem koupila i granule.
To mě neudivuje, u nás tak taky bylo, než jsem se odhodlala k barfování - a že to byl vnitřní boj :-D.
Abych trochu odškodnila těma kecma o barfu kočkaře, tak sestra balí na výlet do Čech a vetřelci (pořád neví, komu patří), zdatně asistují.

V Londýně je ovšem ještě zima, v Orlických horách už je to na koupání.

Rufíček má klíště!!!!![]()
Už? Není na klíšťata brzo?![]()
Cococo? Já jsem si naplánovala, že tuhá zima zahubí klíšťata a komáry, jo a taky hryzce. Tak co to má znamenat? Všechna havěť budr hladová?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my