Nečakala som, že trtáč bude robiť problém Slovenke
ale teda neviem, je to vôbec spisovné? u nás v rodine to používame odkedy si pamätám (najmä ako vyhrážku pri nedeľnom obede a pečenom kurati/kačke - Drow, ak nebudeš poslúchať, dostaneš trtáč...na to som sa obvykle rozrevala ja, ktorá ho neznášam a aj sestra, ktorá to má rada
)
Na cvičák už nechodíme - zase. Bohužiaľ, cvičiteľka nejak nevie pochopiť, že Riki je teriér, porovnáva ho so psami typu vlčiak, retríver alebo iné pracovné plemená + na poslednom tréningu na seba vrčali s iným (väčším) psom, ktorý si na Rikiho začal dovoľovať prvý, kázala mi Rikiho prevaliť na chrbát, to že sa ma začal báť odbúravam ešte teraz (miesto too, aby nám ukázala, ako máme psi zoznámiť a prípadne skamarátiť, môj má 13 mesiacov, hento bolo 8 mesačné, ale veľké šteňa). + ja mám problém, že on za kus žvanca spraví väčšinou v kľude hocčo, ale žrádlo ho vonku pri psoch nemotivuje. Reakcia cvičiteľky bola - nekŕmte ho v deň, keď idete na cvičák aby bol hladnejší (+odporučenie, že ho prežieram a mám mu ubrať na strave, nepomohlo, keď som jej vravela, že o má len takú srsť, keď je mokrý, vidno mu normálne rebrá, len tá srsť je veľmi, veľmi huňatá).
Takže trénujeme doma len tak na zabavenie mozgu a unavenie, vonku s ním chodím na dlhej stopovačke a trénujeme privolanie (celkom nám to ide, aj keď mám podozrenie, že je to tým, že vie, že je na stopovačke) a v lese chodíme stále navoľno, tam je dobrý ako med, až na tie chvíle, ekdy sa nám váľa v kravincoch (včera - od hlavy po päty, kvapkalo to z neho, museli sme ho oprať v potoku, aby vôbec mohol ísť do auta...).
Ale máme super pani chovateľku, momentálne nám vybavuje ridgebacka na zoznámenie sa (práve RR Rikiho kedysi napadol a spustil ten jeho strac z veľkých psov), aby mi pomohla odbúrať Rikiho strach a moje nevhodné správanie sa o ktorom ja zjavne neviem ale niečo podvedome robím, keď pes skočí alebo vrčí na veľké psi.