Biely kvet Taky jsem měla možnost vyzkoušet a na mně tedy nedržely vůbec:(
Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?
Biely kvet neviem, každú mám v pôvodnej verzii, musela by som si asi znovuobjednať vzorky.
ad Oud Khol Guerlain
...srdce vůně je nejkouzelnější.!.
Pořád jsem přemýšlela, že "to" odněkud znám - onu navanilkovělou mýdlovost, konzistence měkké bubliny, delikátně mazlavou.
Ve vůni určitě je i jasmín, růze, gardenie, pižmo, možná i konvalinka.
Napřed mě pocitově napadla vůně Dior Forever and Ever, ale pak jsem našla, že Thierry vytvořil mimo jiné i Muguet Guerlain a Addict Fraiché - a tam, v nich ten tón/kus srdce z Oud Khol je také
Paris - Paris (Chanel) - svěží jemná zeleně citrusová kolínská a po rozvonění navíc jemná růže. Vůně je sama o sobě moc pěkná, jenže co je to platné, když intenzita i výdrž jsou minimální.
jerry Tak, tak![]()
Anomalia: Entre-Acte
Tuberóza, bílá, krotká, možná díky teplému kadidlu. Pomerančový květ a růže a pačuli. Zdá se se, že bychom mohli dostat lehkou moderní chypre. A nejen to, kromě tónů chypre tu máme i jemnou kůži kožených rukaviček, na kterých ulpělo trochu pudru.
Guerlain
Shalimar Millésime Iris
Okamžite sa mi vynorili dve iné moje obľúbené vône - Shalimar Parfum Initial a L'Instant de Guerlain Eau de Noël Iris Millésime.
Akoby trochu zoštíhlili opulentnosť prvej, prišpricli trolilinku dymových tónov z pramatky rodu - klasického Shalimaru, a kosatcovú časť prebrali prakticky identicky z L'Instant ...Iris Millésime.
Vzhľadom na to, že po tejto druhej plačem už mnoho rokov, tak je to radostné znovustretnutie. (ale aj tak by som si užila aj ten pôvodný kosatcový L'Instant:) ...určite by sa im na mojej polici páčilo byť spolu).
Ella K
Cri Du Kalahari
Začína veľmi suchým drevitým tónom, tipovala bz som hádam aj trocha šafránu, či šáchoru, vynoria sa bylinné tóny, ľahko pripomínajúce Erawan od Dusity. tu sú ale len tak len tak mimochodom popri tých až na dreň vysušených tónoch....akoby popadali z karavány križujúcej Kalahari...
Ghibli
Trochu korenia a kože na úvod, potom veľmi hebké, teplé orientálne tóny. Ak sa veľmi sústredím, identifikujem aj nieč ľahko gurmánske, ale keby to nebolo uvedené v zložení, nehľadala by som. Pôsobí klasicky, pokojne, luxusne. Skvelá chumlacia vôňa do sychravého počasia.
Reflet Sur L'Okavango
Teplé kvetinové tóny, naozaj vydarený rozkvitnutý agát. K tomu jemné, teplé, skôr suchšie tóny tonky. Teplá, zlatistá vôňa. Tiež chumlacia, ale bez orientálneho podtónu.
Jumpsuit (Yves Saint Laurent) - nasládlé lehké bílé květiny s tóny čerstvě rozkrojené nedozrálé broskve. Po rozvonění sklouzla jak po tobogánu do generické květinovky ovocné obecné.
SWIMMING POOL Demeter
Byla to velká láska. /Přiznávám, použít tato slova je vlastně sentimentálně ironické, protože v hlavě slyším Filipa Topola./ I když jen z jedné strany. Konkrétně z té, která později tvrdila, že to vlastně nikdy nebyla velká láska.
Ti dva se seznámili u plaveckého bazénu, což bylo symbolické a velmi příhodné místo, protože už na počátku vztahu je potřeba vědět, do čeho se jeden pouští a do čeho bude investovat - a to se u plaveckého bazénu ukáže hned, tam nejde nic schovat. /Výše zmíněný dotyčný sám sebe později podezíral, že ho okouzlilo nejen pozadí skorokrásné ještě téměř neznámé, ale především ta představa, že jistojistě prožívá kus příběhu, který vzešel z psacího stroje jím obdivovaného autora, vypadalo to téměř osudově, tehdy, na počátku, kdy duhově barevná, euforická představivost vítězila nad modrošedou realitou./
A příběh samozřejmě pokračoval. Byla svatba. Brzy. Nějaké ty sociální jistoty. Nový byt. Brzy. Zahraniční dovolené. Brzy. /Protože, heuréka, konečně našla někoho, kdo na ně měl./ No a ona byla pořád skorokrásná, účelově /rozto/milá, ale na jeho vkus až příliš často v tónu jejího hlasu četl "more money, we need more money, I need more money, give me your money, you should make more money".
A tak nějak to přestávala být velká láska. I z té strany, která později tvrdila, že to vlastně nikdy velká láska nebyla. Začal vidět chyby. Nedostatky. Což byly pochopitelně ty samé věci, které mu ještě před časem připadaly v podstatě roz-to-mi-lé - třeba její neobratně, téměř nevkusně vytrhané obočí do nepřirozeně tenkých linií, které bohužel nebyly obě stejné, což jeho duši značně zneklidňovalo.
Holý fakt, že se tahle kapitola blíží ke konci, si připustil ve chvíli, kdy si uvědomil, co je ten dlouhý modrý tón, který se vším vine a táhne - a čím dál výrazněji, silněji, pevněji. To nebyl smutek. To byl chlór. Chlór a další bazénová chemie. A voda taky, samozřejmě. Ta bazénová. Modrá. Bez známek života. Lehce sterilní /proto ji ona tolik oblibovala/. Ta voda, z níž občas maličko cítíš sladkoslané calone. /Dříve v tom akordu bývala i vůně mokré pleti skorokrásné, jenže - a to je to - tenhle vzrušující tón už byl pryč, byl draze zaplacen a už mu nepatřil./

L'Atelier Parfum: White Mirage
Hezká krémová bílokvětinovka. Citrusová magnólie, cudný jasmín a decentní tuberóza, později také pomerančový květ. V ranní rose s nádechem zralé hrušky, s troškou zemitého vetiveru a kořenitě krémovým santalem.
blackviolet Jejich Dose of Rose jsi náhodou nezkoušela? Mě vždycky zajímají růže
.
Fleur Mě taky zajímají růže
a chystám se toho vyzkoušet od této značky víc, protože ta bílokvětinovka je dobrá. Dostala jsem vlastně tenhle vzorek omylem, chtěla jsem Leather Black (Knight) a dostala White Mirage. Obě Opus 2.
blackviolet děkuji za recenci...mám na cestě od L'Atelier Cypress shadow...dlouho hledám dřevo zeleno vetiverovku na běžný den...značka nenì moc známá a za super cenu na parfumdreams jsem si řekl, že zkusìm na slepo.
Woody Ty ceny jsou dobré, tak se dá i naslepo. Pak napiš dojmy.
Taky jsem tu značku neznala a narazila jsem na ni náhodou. Pokud se to dá posoudit z prvních dojmů, vypadá to na solidní vůně za slušnou cenu. A to není málo.
Xerjoff
Accento
Ananás s citrusmi, ananás s citrusmi, ananás s citrusmi. Rozmýšľam, či sa to nedá nejako viac rozviesť. No dobre, nezrelý ananás s citrusmi, nech máme aspoň jedno podstatné meno. A je to trikrát, lebo je to fakt intenzívne!
Accento Overdose
S Accentom má spoločné len to, že oboje voňajú po ovocí. vlastne som tú súhru názvov vôbec nepochopila. Tu je to ovocie skôr jemné, taký ten všeobsahujúci tón skôr asi žltého ovocia, do toho trocha kvetín, s jazmínom v popredí. Voči pôvodnému Accentu je to krajšia, prepracovanejšia, ale zas na druhej strane aj menej originálna vôňa.
Alexandria II
Ovocné tóny a k tomu zvláštna kombinácia škorice s konvalinkou. vytvára to spolu dojem nejakých veľmi zvláštnych tvrdých cukríkov, asi aj kvôli veľmi jemnému karamelovému podtónu. K tomu ľahký závan ruže a potom už hladký orientálny základ, teplodrevitý, ale nie mäkko pôsobiaci.
Amabile
Na začiatku je proste kyslá. Nie, nie citrusova, kyslá. Citrusy prídu neskôr, aj so zeleným jablkom, takým tým letným s tenunkou šupkou (rozmýšľam, či to jablko nemá na svedomí ten kyslý začiatok...). Pôsobí veľmi stredomorsky, môže to byť v skutočnosti veľmi príjemná osviežujúca letná vôňa, ln teraaz poča upršaného novembra ma príliš neoslovila.
Erba Pura (2019)
Svieža ovocenka s citrusmi. Vyslovene veselá a optimistická, ako by sa na mňa voňavo veselo smiala. Zatiaľ asi nakrajšia zo sviežich vôní, ktoré som skúšala od tejto značky.
La Capitale
Na úvod hustý domáci jahodový lekvár. Strašne dobrý, z naozaj dozretých jahôd, čerstvo uvarený, priam z neho sála teplo. K tomu trošku karamelovo pôsobiaci podtón, ale nie, nejde z tých jahôd, nič sa nikomu nepripálilo, proste karamel sa robil zvlášť a len troška. No a žiarivo žvičnatý orientálny základ.
Je veľmi zaujímavé, že nielenže tá vôňa nepôsobí ako gurmánka, ale ako mimoriadne vydarená orientálna vôňa klasického strihu, ale tie intenzívne jahody človeku akoby vôbec nedochádzali. Je to proste nádherná, komplexná, teplá, páčivá, hebká orientálna vôňa, ale keď sa zasústredím na tie jahody, vyslovene mi prevalcujú všetko ostatné. Páči sa mi v oboch polohách.
blackviolet Já jsem měla sadu vzorků z té první řady a bohužel mě zklamala.
Fleur Aha, dobré vědět. Tak snad se jim ta řada Opus 2 povedla líp.
Smoking Hot (Kilian) - zakouřená lékořicová melasa, sladká a přesto lehká. Po rozvonění se lékořice vytratila a místo ní nastoupily jablečné slupky pod vrstvou sladkého sena překryté trochu zaolejovaným a zakouřeným kouskem kůže. Ale vše ruší podivný jakožesvěží výrazně syntetický tón. Podle složení jsem čekala něco úplně jiného, zejména pak tabákového...
Bois Mysterieux Guerlain
...krásná...
Vůně má naprosto stejnou konzistenci, rukopis jednoho parfuméra se nezapře,
jako Cuir Intense...
...jakoby skelná bublina, absolutně průhledná a lesklá, ale pružná jak bonbony Nims,
kdy uvnitř se nachází lahodná směs utkaná z jasmínovomyrhového likéru
s delikátní kouřovostí(mohérový oud s vláčně pudrovým šafránovým popraškem, a podle mě i vetiver)
a s ještě delikátnější, luxusně vymazlenou, étericky zelenkavě dřevitou větrovostí(vavřín).
V ústech se vám prolíná hedvábná chuť provzdušněného, jinak hustého kvalitního chlastu,
jenž vás prohřívá, současně však si uvědomujete jemňounce chladivou větrovost, s ultra jemným, líně se kroutícím kouřovým lankem.
Nasládlost přirozená z ingrediencí,
přirozenost nasládlá...
...co chutná sladce.?
Odměna.?
Někdy i
přání,
někdy.
...někdy
i
vesmír
v
protisměru
rozběhne
se
a
tobě
přání(osud?)
naproti
nese...
...pak
zbývá
už
jen
to
celé
dokončit
a
mé
ano
v
sobě
můžeš
mít...
Drhnutí uvnitř lahodnosti...
...jako v životě
(pocitově, náladově něco jako White Suede Tom Ford bez konvalinek a s trochu větším kouřovým drhnutím)

Cherry Oud Guerlain
...třešňové bonpari.
Přesně tak chutí a i sladkostí, jež jemně je mírněna poprahovou prachovostí - kardamon a delikátní dřevitý pudr.
No, a jestli máte těch tvrdejch ovocnejch dropsů plná ústa, tak vám neelegantně kápne cukrová slina na hodobóžovou koženou bundičku, do který jste se napasovala, aby jste byla třeskutě šikézní, když teda máte tu holčičí jízdu...
Vůně pro kikiny, který chtěj říkat, že maj´niché.
Nebo pro ženy žijící s nekomplikovaným chlapem a přejí si, ty ženy, aby byly "sežrány"...
...třešně topený v šampíčku

Ale pozor!
jako zkombinovat Bois Mysterieux a Cherry Oud - tak to je pak topovka, very good, cool!

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje