Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 26. května 2023 17:17

...už vím, co mi vůně Divin´Enfant Etat Libre d´Orange

připomíná -

Tocade Rochas 1994

(párkrát jsem ji měla)

Offline Vosina
příspěvků moje polička 27. května 2023 19:25

Pár restů... (Omlouvám se za rozhozené fonty, kopíruji sem poznámky a ještě jsem nepřišla na to, jak sjednotit písmo).

S Biely kvet jsem loni na podzim vyměnila odstřik. Mnou vyžádaná Piano Santal od L´Orchestre Parfum na mně nakonec příliš nevoněla, ale mojí sestře sedla dokonale (nádherná teplá vůně s orientálními tóny římského kmínu a mléka, na hřejivě santalovém základu), takže se jí nadšeně ujala a mám vyřídit velké díky. Dostala jsem i vzorek Salute! od Parfum d´Empire a ta se nakonec ukázala jako trefa pro mě.

Parfum d´Empire - Salute!
Nejdřív jsem zkoušela na podzim, vůně mě něčím oslovila, ale zároveň jsem cítila, že to ještě není úplně ono. Letošní jaro ukázalo, že to chce sluníčko a vyšší teplotu.
Na podzim jsem si poznačila: Úplně první dojem je kombinace pepře a vinného kamene. Lehce to šimrá v nose. Teprve po chvíli nastoupí polosuchým šumivým bílým vínem přelitá hodně zralá mandarinka. Víno, už v lehce kyselkavé podobě, posléze přetrvává, přezrálé ovoce ustupuje do pozadí a postupně zmizí. Více vystupuje tříslovinově pižmový základ. Úplně na závěr přijdou nesladké hrozny. V této strohé vínově-dřevité podobě se mi vůně líbí, citrusovým ovocem lízlý začátek (cca úvodní hodina a půl) vnímám pro mě jako zbytný. Na suché a studené kůži drží kolem pěti hodin. Komorní dojezd těsně u kůže však zvládne i dalších pět.
Na jaře už bylo jasněji: V teplém jarním počasí dává citrusový úvod hluboký smysl. Vůně je lehká a svěží. Musí ale opravdu být teplo a slunečno, ve studenějším počasí se chovají citrusy až přezrále.
Shrnutí: Pěkná optimistická vůně do teplejšího jara a pravděpodobně i léta. Neuřvaná, provokativně neotřelá. V teple drží dlouho, zvlášť na oblečení.

Odstřik Salute! na důslednější zkoušení jsem si sehnala od Korsičanky, s ním jsem dostala vzorek Equestrian a Gretel. To byl hodně zajímavý výlet, za šťastný výběr velice děkuji!

Criminal Elements - Gretel
Pro začátek vůně nejsem ideální nositelka. Koření s tonkou jsou řádně nakouřené temným kadidlem, místy skoro až spálené. Jakmile se však parfém rozleží, změní se směrem k balzamicky nasládlým tónům, protkaným vůní sena a tabáku. Přičemž nasládlost je velmi jemná a spíš tušená, žádná cukrárna. V něčem mi tato pokročilejší fáze připomíná Velvetine od Pinewardu (ačkoli složení není příliš podobné, balzamičnost tyto vůně spojuje). Co do výdrže je vůně neskutečný držák s dobrou prostorovostí. Velmi dobře rozpoznatelná je ještě po dvanácti hodinách, po čtrnácti až patnácti slábne, ale stále ji u kůže cítím. Když o tom tak přemýšlím, možná by jí u mě prospělo ještě větší teplo. Wald od Euphorium se choval podobně, v horkém počasí přímo rozkvetl.

Sonoma Scent Studio - Equestrian
Toto je vůně s velmi zajímavým vývojem. Začíná jako poryv svěžího jablečně kafrového větru, který zmizí v hutné zelené houštině, s kožovitou zatuchlostí severského pralesa. Hutnou temnotou pronikají sluneční paprsky jasmínu a zelených fialkových lístků. Celé to dohromady vytváří nezvyklou, delikátní kombinaci s kožovitě-térovým základem a svěžím květinovým vrškem. Postupně se během dvou hodin promění v jemně naovocnělou dřevitou kombinaci (prim hraje labdanum a santal, trochu benzoin). Tohle by pro mě nebyla vůně na ven, ale na domácí rozjímání. Na mně není příliš prostorová a vydrží cca 10 hodin.

Offline Vosina
příspěvků moje polička 27. května 2023 19:38

Siam 1928 z jihoasijského balíčku...

Celkový dojem je ten, že nejsem typ vhodný pro tyto vůně. Ať už tematicky (hodně je květinových), nebo vyzněním (nepotkávají se s chemií mojí kůže, buď je to zuřivá květinová džungle, středoškolská šatna nebo kozí chlívek). V jednotlivých vůních se však často našel úsek kompozice, který se mi líbil, nebo mi přišel zajímavý. Až na dvě výjimky to byly na moje poměry docela slušné držáky (třetina až půlka dne). Nejlépe na mně vyšel Assan, Mhom a Rosen bridge.

Assan
V úvodu trochu ozónové dezinfekce, pak líbezně zatuchlý hořko-sladký tón, vzniklý kombinací nahořklého petitgrainu s bergamotem na mocném podstavci z levandule (tón velmi podařený, jen kdyby mě nenutil kýchat…). Po pár minutách přichází nevtíravé bílokvětinové srdce, které trvá, než převládne sladce nesladký jasmín s ylangem. Je to vůně zdánlivých protikladů. Po rozvonění trochu otravně ylangově nasládlá. Konec voní čistým mořem. Nezvyklá, v něčem zajímavá. Drží přes čtyři hodiny, základ však dá ještě další tři až čtyři hodiny navrch.

Mhom
Heřmánek a muškátová šalvěj. Hutné a jakoby dusné, představuji si den na sluncem rozpálené pláni někde na Středním východě. Po rozvonění vytlačí heřmánek máta v bylinné, nikoli zubnopastovité podobě. Přidávají se prosluněné bílé květy, v tu chvíli horké dusno jemně pročísne teplý větřík. V této podobě je vůně hezká, prosluněně bylinková, trochu až melancholická.

Rosen Bridge
Na papírku zajímavá „perlivá“ vůně, na mně sbírka temných vonných dřev politá sycenou minerálkou. Vůně kostelního nebo „muzejního“ typu (cítím tam nějaké staré truhlářské pryskyřice). Postupně zatuchává a zemití čím dál víc, perlivá minerálka se mění v coca-colu, což je trochu bizár, ale opravdu to není špatné. Tahle se z vyzkoušených vzorků nejvíc blíží mým osobním preferencím.

Offline Korsičanka blogger
13420 příspěvků moje polička 27. května 2023 21:49

Vosina Ty máš velký dar rozebrat vůni na jednotlivé složky! To se mi skoro nikdy nepodaří:) Krásné popisy!

Offline Vosina
příspěvků moje polička 28. května 2023 00:26

Korsičanka Díky, ale ono je to trochu přízemnější  Já se tímhle pitváním učím. Vyzkouším, chvíli přemýšlím, co tam tak může být, pak kouknu na složení... Co neznám, to proženu googlem a zkouším identifikovat podle popisu složky. A tak pořád dokola (a to dobrou půlku buď stejně nepoznám - speciálně u kytek a iso-molekul, nebo se to prostě neukáže).

13420 příspěvků moje polička 28. května 2023 09:36

Vosina Tak to máme stejné:)

Offline alibi blogger
4205 příspěvků moje polička 28. května 2023 13:13

Vosina bezva popisy ... A Salute jsi rozebrala úplně na prvočinitele

Offline Woody
příspěvků moje polička 28. května 2023 14:28

Jul et Mad Ganja oud 

Na střechách Pařìže, když slunce se sklánì nad obzor, Sacré Coeur růžovì...nejeden dj roztáčì vinyly, Eura šustì a mladì se bavì. No a brčko šlechtěné trávy k tomu prostě patřì. Ganja oud rozjíždí nahořkle zelený bylinkový úvod, ten se transformuje do sladce trpkého matroše připraveného k odpálenì dřevěnou sirkou. Vypucovaný želé oud se mazlì s plátky pomela, chvìlemi houbovatì (umì být mìrně erotický jako sebevědomý hejsek, co se sprchoval po italsku) až zjemnì do podoby hladkého světlého dřeva. Potkává se tu Byredo Open Sky a Oud Immortel.

Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 29. května 2023 09:28

After Hours, The Perfumer´s Story

...velmi provzdušněný máslový ylang s vmíchanou fréziovou esencí, jež nadzvedává případnou těžkopádnost tropické rostliny a jež přidává i na jisté ovocnosti.

Vůně je akvarelová, vzdušná, průhledná a

jak ranní vzduch

svěží...

...ale po chvíli začíná houstnou, zpomalovat se, klouzavě krémovatět/krémově klouzat, hutnět, potemnňovat - 

už to není jasná, světlékující sluneční pěna, ale

tmavá, v zapadajícím slunci pableskující hustá, líně se vlnící tekutina.

To se totiž přidaly, téměř černé pačuli, palisandrová dřeva(svěžest, mírná nasládlost, podtóny růží),

slastně ulevně vykouřený cigáro(vetiver/kouřovost naměkčená teplými rty)

a k tomu pár blbejch, jedovatejch keců(rulík zlomocný a durman/delikátní, tlumeně šťavnatá rostlinná nakyslost, velmi příjemná),

co mi v hlavě doznívaj´z našeho posledního smečování...

After Hours je jak černý olej, s vysokým leskem, ultra hladký, a byť je hutný, 

tak současně s tím v sobě má i lehkost, jiskry, těkavost -

to všechno zmákla frézie...

...frézie ne s uječenou fistulí, ale s kultivovaným zvonivým altem povznášející tmu po západu slunce  na přitažlivou dekadenci 

Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 29. května 2023 09:59

Experimentum Crucis Etat Libre d´Orange

...vůně začíná jablkem a liči rozvařenými ve vlahý kompot, pak

pylové zpracování kmínu - jak pichlavá zrnka aromatického koření mnutá v dlaních nad zrajícími obilnými lány za letního slunce -

tlumeně pikantní, pouze mírně nasládlá, vláčná, delikátně medová pylovost a

v tom všem si jen tak, mimoděk, podle svojí hlavy 

kvetou 

růže...

...vůně růží v rozmlženém letním oparu,

s luxusně jemným, máslově mýdlovým, hedvábně hladivým, velmi chladným pižmem a s pačuli, kdy tihle dva vytvářejí neuvěřitelně  lahodnou kombinaci!,

maximálně hladkou, lesklou, průhlednou jak skleněná koule, ale pružnou jak žvýkačkový bonbon.

Experimentum Crucis voní intimně, šeptá z kůže svoji píseň o krásné ženě, o růžích, mýdle a krémovém pohlazení nasládlé pokožky a ženiných myšlenkách, jež se promítají spíše v noci...

Přítomnost kmínu je dokonalá!., totiž - dobře patrný byl pouze chvíli v úvodu, pak se ale v celé kompozici nejspíš rozpustil, kdy z něj ve vůni zůstalo jen něco

nepolapitelného...

Intenzita vůně intimni.

Kompozice lahodná, fetovací...

...tuhle růži bych nosila

Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 29. května 2023 10:13

Jasmin et Cigarette Etat Libre d´Orange

Very simply but beautiful...

...ležím v letní podvečer na dosychajícím seně, pokuřuji svý oblíbený cigáro, nad hlavou mám košatou korunu jasmínového keře a sleduji své myšlenky...

...přivírám oči, Jasmin et Cigarette se ztišuje -

cítím ne tabák, ale pach z vnitřku dýmky, její tělo nasáklé nespočtem druhů tabáků, nyní ale tělo

bez života, bez ohně

...útlum,

vláčná suchost tabákových listů a i odér studeného dýmkového dřeva,

teplo těla a i jeho nasládlost,

deliktání kurkumové drhnutí, jež není sytě žluté, ale díky cedrovým mikropilinkám bledé, delikátně prachově větrové

Tohle není na první dobrou dámská vůně. 

Tohle je na první dobrou

příjemná

melancholie a

vzpomínky,

jež s klidem člověk sleduje a nechává plynout,

v pokoji plynout dál...

...pak hlt prohřívajícího drinku, a 

život jde dál

Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 29. května 2023 10:22

Amber Molecule The Perfumer´s Story

...jooo!

Slast

Vanilka, hedvábňoučkatá, lahodná, delikátně ambrová, jemně pryskyřičnatě balzamická,

hustá a nadýchaná

s

vláčně vlahou pudorovostí,

s

ultra delikátní italským, neuvěřitelně měkkým vintage akcentem,

s

kosatcovými květy přetransformovanými do provzdušněně nadýchaného hedvábného krému,

jenž do sebe právě onu luxusně vytuněnou vanilku

svůdně vtahuje...

Krásné!

Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 29. května 2023 12:23

Morning Muscs Alexandre. J

jemně naovocnělá bíločajovost,

hladce akorát sladká, s rozpouštějícími se fialkovými bonbonky, jež tím, že pozbývají pevný tvar a vonnou tekutinu tak příjemně zahušťují.

Opravdu jsou zde i uváděné mechy(velmi podobný tón, jako je ve vůních Chloé Nomade EdP a Absolu) -

lesně zelenojehličnatě měkká zemitost v kombinaci s nasládle sytou naovocnělou čajovostí se příjemně čichá...

Netrapná sytá a osvěžující ovocenka.

Dobrá

Offline Woody
příspěvků moje polička 30. května 2023 07:53

Miru

...After hours ...čtu a toužím... výborná symfonie slov ...a závěr s frézií ... opravdu z hloubi srdce jsem se zasmál. Děkuju za krásný zážitek.

To hluboké podprahové erotično mě u Tebe nepřestane fascinovat

Offline jerry
11039 příspěvků moje polička 30. května 2023 10:26

Vosina Woody Miru 

Dočítám a děkuji

Offline Miru
16586 příspěvků moje polička 30. května 2023 18:58

Woody jerry 

...kuju...

Offline Fleur blogger
6818 příspěvků moje polička 01. června 2023 19:21

Ris Tanama

Sladký rýžový nákyp s připečeným bílkovým sněhem na povrchu a syntetickým ovocným přelivem, v němž mohou plavat kompotově vybledlé třešně a houbovité broskve. A pod tím zřetelně pulzuje animální tón. V plyšovém kostýmu s leopardím vzorem se skvrnami v barvě višní přitančila skutečná šelma, která se tentokrát převlékla sama za sebe. Je zpocená a její zrychlený dech je horký. A ani náruč jasmínu nezakryje, že je masožravá.

Na papírku intenzivně držela do druhého dne, radši jsem ho vyhodila, protože ten ostrý "šelmí" tón mi velmi vadil.

13420 příspěvků moje polička 01. června 2023 19:55

Fleur Neuvěřitelné, co se může skrývat v tak romantické barvě flakonu/ ve flakonu

Offline Fleur blogger
6818 příspěvků moje polička 01. června 2023 20:11

Korsičanka Na mně je to opravdu neuvěřitelně škaredé. Navoněná panička zabloudila do pavilónu šelem. A jak bylo včera odpoledne hezké počasí, vysloveně se to kazilo přímo pod nosem.

13420 příspěvků moje polička 01. června 2023 20:15

Fleur A jak se ti nosí Robovy vůně?