Taky jsem si na CdG vzpomněla & naprosto s Tebou souhlasím. Navíc jejich vůně jsou komplexnější, jejich kompozice mi dávají nějaký smysl, plus jsou vrstevnatější a propracovanější...
Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?
euridike to je fajn, že takový bizarnosti zkoušíš a my tímpádem nemusíme, a ještě se pobavíme u tvého popisu![]()
Mě divnovůně baví dlouhodobě, proto jsem si kdysi tak oblíbila ELdO, CdG a další, teď jsem měla to štěstí, že jsem se neplánovaně dostala k několika vzorkům z butiku Capsule Parfumerie /vlastní ho Linda Sivrican, autorka vůní značky Parallax Olfactory/, zkoušení mě bavilo, což je pro mě vlastně to nejpodstatnější...
A díky... ![]()
jerry jsou pěkné... a vzpomněla jsem si na výtvory slniecko- velmi podobné vibrace :) (https://alibi-notes.webnode.cz/l/april/)
![]()
Jéééj, tak to beriem ako priam povinnosť vyskúšať!!!
ERBE IN FIORE Litoralle Aromatica
"Znáš onu zem?
Květ citronů se skví,
oranže žhnou tam z temna listoví…“
/Viléma Meistera léta učednická, J. W. Goethe/
... slunečním svitem prohřáté kvetoucí byliny...
... vůně chladivá jako jarní rána v krajině probouzející se ze zimní letargie, tam kde se úpatí hor dotýká mořského pobřeží...
... vůně, jež je dítětem lásky větrného středomořského pobřeží a slunečných kalifornských pláží...
Opět jsem si dovolila volně parafrázovat popis doprovázející parfémovanou vodu Erbe in Fiore, tentokrát však mohu s čistým svědomím říci, že v tomto případě vzletná slova celkově korespondují s realitou - citrony ze strmých svahů poblíž Sorrenta, slámově, kdoulově žluté, s kyselou dužinou a hořkou hrubou kůrou, lehká a bezstarostná vůně limoncella, sladká mladá bazalka, decentně mýdlové neroli, rudé muškáty na bílých parapetech mezi větrem a slanou vodou oprýskanými venkovními okenicemi v odstínech milky sands & turquoise, jejich listy voní pikantně temně, jako listy rajčat rozmělněné ledovými bouřnými skleněnkami, tím vším se prolíná pižmový odér plodů moře...
Produkty z portfolia značky Litoralle Aromatica jsou ručně vyráběny v LA, jsou bez ftalátů, parabenů, jsou veganské & cruelty free. Vyzněním mi velmi připomínají vůně z kolekcí Juniper Ridge.
Love Don't Be Shy Extreme (Kilian) - sladkým pudrem poprášený pomerančový květ, včetně několika zapomenutých zelených lístečků. V pudru se postupně zvýraznil pudrový ovocně-marshmallowový tón, nikterak přeslazený, ze kterého po úplném rozvonění vystrčiilo růžky nějaké tropické ovoce. Celé je to sladce zapudrované, hladké a zakulacené.
La Cuvée Secrète (Guerlain) - svěží a osvěžující zelená kolínská s nasládlým pomerančovým květem a kousky citronu zamraženými do kostek ledu. Bohužel výdrž mohu počítat na minuty.
SQUAD Capsule Parfums
... parta rváčů toužících po vzrušení, poflakující se bezesnou nocí po Korejské čtvrti; shot sodžu s citronem, jasmínový likér, černý a růžový pepř, krémová jircha...
/... říká značka.../
... na kožený sedák barové stoličky zvrhnutý shot 소주|燒酒 /sodžu/, oblíbeného korejského rýžového destilátu, který chutná po vodce doslazené cukrovým pylem & jasmínovou medovinou...
/... říkám já.../
//... celkový dojem - hodně sladké saké s květinovými tóny a zatraceně syntetickým feelingem...//
HORDE Capsule Parfums
... benátští starousedlíci, mladé, svěží větvičky, listy pačuli, květy trávy, kadidlo...
/... říká značka.../
... čpavě, jalovcově černozelená vůně, boozy, protože ta černozelenost je napěchována ve sklenici s lékárenským lihem...
/... říkám já.../
VIOLA Fiele Fragrances
... radostné vzpomínky na jarní pikniky...
/... říká značka.../
... neteskná vůně fialek kvetoucích mezi lučním kvítím, nevím proč, ale automaticky se mi propojila s filmem Rozum a cit z roku 1995, vidím Emmu Thompson a Alana Rickmana, dům Dashwoodových, pole a louky, citronové pelargonie v dřevěných vědrech, seno v proutěném koši & polední vítr rozfoukává pyl...
... snadno nositelná vůně, něžná, jednoduchá, vkusná, decentní, austenovská...
/... říkám já.../
BOSWELLIA Fiele Fragrances
... spojení starověké mystiky s moderní spiritualitou...
... vyvážená fúze balzamického koření, čerstvých citrusů, krémového santalu a sladké vanilky...
/... říká značka.../
... příjemná kadidlová /i když z mého úhlu pohledu spíš pryskyřicová/ vůně, sladká, s tóny vanilky a ovocného medu, v základu i s nádechem světlého karamelu, podzimní, decentně hedonistická, s lehkým syntetickým podtónem...
/... říkám já.../
POGOSTEMON Fiele Fragrances
... na hony vzdálené pačuliovým vůním nízké kvality, které evokují 60. léta...
/... říká značka.../
No... Dovoluji si nesouhlasit. Přinejmenším prvotní dojem je přesně ten, že vás přes nos praštilo agresivní, čpavé, jen hrubě a narychlo zpracované pačuli, silné, koncentrované, kalné, až po nějakých patnácti neradostných minutách se pačuli začne rozpadat a rozestupovat, objeví se nepříliš sladký a zemitý kakaový prach s lehkým kořenitým nádechem, někdo ho hranou ruky shrne do útržku papíru, ubalí a vykouří, zatímco mu hlavou líně proplouvá hlas Jima Morrisona & "...take a long holiday, let your children play...".
/... říkám já.../
MLLE NECTAR Musc et Madame
... medové ovoce uzrálé pod zlatým sluncem, meruňková rosa, pyl z divokých květů, mléčné pižmo pomerančových květů...
/... říká značka.../
Možná jediná vůně z produkce Lindy Sivrican, která se mě opravdu dotkla. Připomíná mi atmosféru písně Playground Love /zazněla ve filmu The Virgin Suicides/.
Matt Morris tuto vůni zařadil do kategorie "pastel goth sensibilities", je to výstižné, ten pocit, ta nálada, barvy, pastelově bledé a syté zároveň, meruňkový crème de la crème, dužina bílé broskve v konzistenci i odstínu řepkového pastového medu, narcisové máslo a prašný pyl pomerančových květů, pel nevinnosti i přitažlivost
Lolity.
/... říkám já.../

JONQUILLE THÉ Musc et Madame
... mocná a magnetická vůně, absolut bílého narcisu, hypnotické medové pižmo, zemitý černý čaj, zralá meruňková dužina...
/... říká značka.../
... animálně hřejivá kosatcová vůně s temnými valéry zemitého černého čaje Lady Grey a se stejně intenzivními tóny arabského jasmínu, kořenitého lipového medu & do sametova zbroušené a vyhlazené jirchy...
/... říkám já.../
DESERT LAVENDER Saguara
... včely rojící se okolo jemných fialových květů v chladivém ranním vánku...
/... říká značka.../
... příjemná bylinná kolínská postavená na svěžích tónech sotva dozrálé levandule a verbeny, jejichž zelenost zjemňuje a krotí bíle namedovělé santalové dřevo...
/... říkám já.../
... vůně všech značek, za nimiž stojí Linda Sivrican a její muž Mike, tedy Litoralle Aromatica, Fiele Fragrances, Capsule Parfums, Parallax Olfactory, Saguara Perfumes, Musc et Madame a Aureum Botanica, jsou ručně vyráběné v LA & s vysokým podílem přírodních esenciálních olejů. Musím poznamenat, že u některých mě nemile překvapil výrazný syntetický tón, či v některých případech přinejmenším nádech, stejně jako znatelný akcent alkoholu/lihu, především u "zelených", bylinných vůní. Projekce i výdrž jsou... Takové symbolické, jakože něco se v tomto ohledu děje, ale za mnoho slov to nestojí, což je v některých případech vlastně dobře, čest výjimkám - Viola, Jonquille Thé...
euridike zajímavé.. a čemu ten syntetický tón přikládáš?
No, s ohledem na to, že prakticky u všech produktů je stejná legenda, tj. ručně vyráběné, veganské, bez parabenů, ftalátů, s vysokým podílem rostlinných esenciálních olejů, sediment není na závadu, jelikož se jedná o přírodní produkt - tak podezírám místy opatrně zmíněné "vonné molekuly", protože je fakt, že ten specifický syntetický tón mi připomíná jeden z úhelných rysů produktů zn. Escentric Molecules...
euridike aha, trochu podfuk na lidi
Díky za pěkné čtení...uměla bych si podle tvých postřehů vybrat.
Mně se většinou líbilo to, u čeho je v nabídce nálepka "sold out". ![]()
...ad "Bio vůně"
Moje osobní zkušenost je, že jakmile vidím nějakou novou značku, zaštiťující se řečmi o udržitelnosti, bio rostlinkách sbíraných za svitu luny, esencí získávaných stíráním kapek rosy z mechových polštářů, atp. ..., tak k ní už přistupuji s lehce pobaveným despektem.
Mám pocit, že v dnešní době si téměř každý myslí, že může dělat vůně, kosmetiku. Že si stačí udělat nějaký kurzík, něco přečíst, pohovořit s odborníky, nakoupit pomůcky a
je to.
Skoro pokaždé, když jsem nějakou takovouto rychlokvašku zkoušela, tak většinou výtvor vypadal následovně - začátet příjemný, někdy i velmi, fakt hezký, pak se to rozpadlo do "něčeho"?, do divna a nakonec do nepříjemna nebo to zmizelo, to divno/nepříjemno úplně.
Tvorbu parfémů - pardon - nelze vochcávat.
Prostě MUSÍ být co možno nejkvalitnější ingredience, MUSÍ být na to patřičné zařízení/stroje(nebo jak se to správně nazývá) potřebné ke kvalitní výrobě. Nejde to míchat na koleně v pouze designově vystajlované ordinaci.
Jde to. Thierry Wasser, Maison Francis Kukdjian, Quentin Bisch a další
(to, že i oni občas udělají dílka pro širokou obec, aby se hodně líbila = hodně prodávala, jim na kvalitě jejich tvorby nijak neubírá/holt byznys...).
Mají zmáknutou teorii, desítky let praxe, studia, jejich vůně mají "hlavu a patu"...
Z těch nesvětoznámých tvůrců tvoří parádní vůně třeba Anna Zworikyna, Solstice Scents, z našich, resp. ze zpívajících celebrit je téměř bezkonkurenční
vůně od Dary Rolins L´Aura - osobitost, velmi kvalitní ingredience, vývoj, hustota, výdrž. A nerozplizává se do "ničeho"...
No, i v mainstreamu se pořád najdou kvalitní vůně. Byť je to čím dál náročnější...
Např. třeba takový La Vie Est Belle EdP/původní - přestože má své obdivovatele i odpůrce -
nelze mu upřít originalitu, kvalitu zpracování, výdrž, intenzitu.
Takže dělat dobré vůně
jde.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje