To je právě ono - ekonomické věci ok, podnikatelské věci ok, vzdělávání moderní, jasně, ok....a pak plác - zrušíme policii a hasiče, to zařídíme soukromě. Nebo buch - zprivatizujeme televizi, zrušíme povinné očkování....
Bohužel to je ta slabina - oni to myslí dobře (cesta do pekel je dlážděna....), ale vůbec jim nedochází důsledky u většiny lidí. Abych to přiblížila - tam u hodně lidí vládne přesvědčení, že lidé jsou všichni zodpovědní a inteligentní a nepotřebují vést za ruku státem. Že není třeba nutné povinné očkování, protože člověk přijde k dr, dr. vysvětlí a on se rozhodne. Jenže to je ten kámen úrazu - hodně lidí se neumí rozhodnout a ani nechce, potřebují pokyn. Když jim ho nedá stát a jeho prodloužená ruka (lékař, policista, úředník...), dá jim tu pomocnou ruku prostě šarlatán, hoax, libovolný podvodník. Oni tohle nechápou, často jsou ze vzdělaných rodin, mají představu, že každý touží po vzdělání a je schopen pochopit princip imunity (například). To ale není pravda, oni jen takové lidi prostě neznají. Já už jsem to někam psala (možná na MP, možná tady), já jsem z rodiny, kde je v té široké bázi hodně nevzdělaných lidí a věřte mi, že jejich myšlenkové pochody jdou uplně jinama, ale uplně.
Není to myšleno ve zlém, jen mám zkušenost, že chytří a vzdělaní lidé fakt nemají ponětí, jak přemýšlí člověk, který má jen základní školu (v dnešní době, nemyslím dnešní starší lidi, kteří z pochopitelných důvodů nemohli studovat).