Kan to já nevím, byly tu dřív než já :-) poznám to nějak? Ale jsme v lese, tak tipuju lesní doplněné o zdivočelé zahradní kultivary.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
andulka01 Vivat Medard! Jo ten déšť je úplně super, na zahrádce je to hned vidět i když zaléváme konvou, není to ono, příroda to má vychytaný dobře.
jako jsme v radostným vlakne, ale až na ty zasraný slimáky ![]()
Potrefenáhusa tak jistě... kopr mi prostě není souzený, ty tři zdravý sazenice šly do ...kopru ![]()
Aranel doporučím mužovi, ten má Eastwooda rád.![]()
andulka01 Já to taky nepoznám, vzhledem i chuťově se mi zdají stejné, akorát ty lesní budou odolnější na vymrznutí, bych řekla. A to se stalo asi i mámě, možná maj ty měsíční trošku větší úrodu, páč jsou na to vyšlechtěné.
Potrefenáhusa No slimáci. Teď jsem sledovala na zhrádkářským fb pokus hubení Vanishem Slug a nějakým bio granulátem. Bylo to docela zajímavé, měli je ve sklenicích s listím a těma peletkama a pozorovali za jakou dobu bude a zda vůbec nastane úhyn. Jinak moje máma tvrdí, že jednou budem těm slimákům lízat zadky, protože prý v tom slizu je léčivé něco. Vědci říkali z Chille a moje máma. :D
Kan lecive nevim, ale tozhodne je ten sliz mimozemskeho puvodu. Nejde to umejt nicim a vyzralo mi to spinu za nehty.
jinak teda slimaci strasny strasny strasny - stahuju to z kytek jak boruvky hrebenem, zere to i mahonii. Afrikany, kosmatce, janeby ukousany vrsky s poupatama, lewisie, hosty, routa, oregano, bazalka, lupiny, floxy, santa, vsechno, vsechno, vsechno. Z himalajsky lilile jsem je starala klackem, jak byli zavrtany v ty bazi, rostlina za bratru 400 káčé...
Já zahradu nemám, takže slizáky neřeším, zato mám doma jógamatku, na které se mi dnes po dloooooooouhé době povedlo udělat stoj na hlavě! Sice u stěny, ale ta nebyla nakonec vůbec potřeba. Vsadím se, že příště už to zase ale nevyjde ![]()
Já zahradu nemám, takže slizáky neřeším, zato mám doma jógamatku, na které se mi dnes po dloooooooouhé době povedlo udělat stoj na hlavě!
To nemá chybu. Pěkná tečka za debatou.![]()
Přijela jsem celkem brzy domů, Vendelín i Zrzavej na zahradě, všechno poporostlo, v jeteli několik čmeláků, lesní jahody do dvou dnů ke sběru. V ulici jsem nasbírala bezinky a dala sušit do sítě - mám provoněný celý byt, intenzivní a optimistickou vůní bezinek.
Nedělá to nějaký parfumer, to bych si koupila?
A teď tiše zpívají ptáci, všechno zpomalilo, ztichlo, lesní čtvrť ![]()
Potrefenáhusa Už to tu nebudu číst, loni jsem našla jednoho, letos i v mojí japonské minizahrádce čtyři!!! Jsou teda naštěstí hrozně pidi, ale dělá se mi špatně při představě, jak teď vypadá zahrada doma....![]()
Garfie mne ty velký zajety kytky moc nelikvidujou, ale cokoliv novyho koupit je strasnej zmar a vyhozeny prachy
Potrefenáhusa jo a nebo jet něco od semínek, sotva to vystrčí lísteček, je tam kobercovej nálet slimáčí.
Dotaz na zkušené - koupila a zasadila jsem hlízy slézových růží a stále není známka růstu. Mám je odepsat? To samé zvonek klubkatý (na ten jsem se moc těšila
)
Potrefenáhusa jo, a nebo to pracně vypiplat ze semínek a pak to slavnostně zasadit do záhonu... Můžu mít na čele "krmič slimáků" ![]()
andulka01 než jsem to dopsala... ![]()
Slimáci - slizňáci je každoročný mor aj na našej malej záhradke. Vlani mi po presadení z debničiek do dvoch - troch dní k o m p l e t zožrali pekne vzrostlé priesady zínií, starostlivo vypiplané od semienka .Tento rok som bola v strehu, nevysadla som všetko odrazu, denne som cnodila na záhradu tie potvory likvidovať, sypala som okolo rastliniek kávovú sedlinu a dosádzala som nové na miesto tých obžratých a tak mi niečo predsalen prežilo. Ale dostal ma jeden vypasený jedinec, ktorého som našla v truhlíku na balkone! Ako sa ten tam dostal ? Ako dlho trvá, kým takto dorastie, veď pozerám kvety každý deň, včera tam nič nebolo a dnes ..... ?
Letos, poucena lonskym rokem, jsem kolem nasazene petrzele a celeru nasypala modre granule. Ovsem zapomnela jsem, ze ty bestie zerou i kytky. Z nekterych zbylo par pahylu, jsem zvedava, jestli to obroste. Neco jsem dosadila a granule rozhodila, zahon je oslintany, ale zatim kytky dobry. Nasi slimaci jsou obzvlast mazani, ve dne jsem tu zadneho nevidela!
Přijela jsem celkem brzy domů, Vendelín i Zrzavej na zahradě, všechno poporostlo, v jeteli několik čmeláků, lesní jahody do dvou dnů ke sběru. V ulici jsem nasbírala bezinky a dala sušit do sítě - mám provoněný celý byt, intenzivní a optimistickou vůní bezinek.
Nedělá to nějaký parfumer, to bych si koupila?
Celkem detekovatelnej černej bez je v mým oblíbeným 24 Faubourg, jinak: https://www.fragrantica.com/notes/Elderflower-140.html
Taky se chystám na sběr, ale nebudu sušit - bude sirup! ![]()
barbucha Díky! Přítel by chtěl limču, ale asi na ní nemám odvahu ![]()
Kokoska taky jsem nakonec skončila u modrejch granulí, fakt nerada, ale sběr slimáků nepadá v úvahu. O víkendu jsem zasadili papriky a rajčata, uvidíme je za další týden.
Zatím sežrali 80% sazenic okrasných slunečnic, komplet kopr (na všech třech zahradách), půlku hvozdíků. Sasanky olezli, ale asi jim nechutnaj. Jo a Hokkaido, ta jim evidentně chutná dost, ale to jsem snad těma granulema zachytila.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my