Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 12. března 2024 12:59

Kan To jo, s tím souhlasím! 

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 12. března 2024 13:20

Kan kolem a kolem, já platím státnímu úřadu za to, že mi vystavi potvrzení, které požaduje jiný státní úřad, aby mi vystavil jiné potvrzení, já základě kterého mi ten první státní úřad vrátí přeplatek na dani.

Naštěstí ta smyčka konci hned poté, co uzavře první kolečko. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 12. března 2024 21:41

continuity O co žádáš, o propustku A38?

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 12. března 2024 22:55

Len

Jen o vrácení přeplatku na dani. Nemůžu to ani nechat být (ač letos je to hodně peněz), protože nejpozději v srpnu úřednice znervózní a začne to aktivně vymáhat. 

Za covidu to bylo bozi, dělala jsem to poprvé poštou, takže blbě zaškrtla, že potřebuji apostilu, pročež to skončilo na ministerstvu.  pPoprve to pošta vrátila (o peripetiích s adresou jsem tu psala minulý týden), takže jsem na ministerstvo naklusala osobně. Pak jsem to poslala na Slovensko s žádostí o další potvrzení, to se mi vrátilo, že je nový formulář A23. Takže znova. Pak to nějak v červenci konečně dorazilo (řešila jsem od ledna), ale byla jsem už tak zmatená, že jsem to zazdila. Úřednice se ozvala v srpnu, že to nemůže uzavřít.

Prosím vás, pokud tady zas vznikne dotaz proč ještě nemám občanství, tak preventivně hlásím, že až do prázdnin jsou termíny na zkoušky z jazyka (na úroveň B1) a českých reálií beznadějně plné. Další přihlašování na podzimní terminy  je možné někdy v květnu nebo tak. Což zas určitě zazdim. 

Je to prý pro Slováky mého typu šílená fraška, v podstatě zabita sobota a 5000 Kč v kanálu, ale pořádek musí být.

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 12. března 2024 22:59

Ale zjistila jsem, že pokud mi do banky donesu doklady, které jsem tam už donesla před šesti lety, zprovozní mi bankovní identitu.

Pravda musela jsem už na operátorku na lince trochu řvát, protože ještě při přihlašování dcery (takže měsíc zpět) mi tvrdili, že u obyvatelů druhé kategorie bez strojově čitelného českého dokladu to nejde. Akorát jsem mezitím zjistila, že kámoš Slovák u Fio banky normálně identitu má. Tento argument zabral I na ČSOB.

Takže možná podám daně přes DiS, jestli se tam dokopu dost rychle. 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 13. března 2024 02:58

continuity Trvalý pobyt ti na vyřešení problémů nestačí? 

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 13. března 2024 07:28

Garfie

Ten už mám. Nepomůže teda ani občanství (to byla jen reakce na jeden minulý flame na tohle téma), protože je to dáno daňovým domicilem a ten souvisí s pobytem jen volně. Sice by se podle mezinárodních smluv mělo postupovat podle těch kritérií zhora dolů, ale český finančák testuje vždy všechno, včetně toho, jesli tady děti chodí do školy. A slovenský chce české potvrzení, že tu ten domicil opravdu mám. 

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:14

continuity lol..nicemu se nedivim, pobocky jsou desivy ...casto nam prichazi doklady nekolik let stare..s kolegou spradame fantasmagoricke teorie, co s nimi ty roky na pobocce delali

a o procesech kolikrat nema prehled procesak, natoz helpdesk.

jinak nedelam si iluze, ze by to v jinych bankach bylo obecne lepsi.

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:14

continuity 

Proč jsou zkoušky z jazyka fraška? Ty nemáš problém, vo to nic... ale určitě nejsou všichni na tom tak dobře jako ty. To se nedělá písemně (obtížnější, bych řekla), jenom ústně?

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 13. března 2024 08:52

barbucha Dělá se písemně i ústně, je tam poslech, čtení, psaní a potom rozhovor při ústní....dělala to moje spřátelená Japonka.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:02

continuity Strašný úřední tanečky. Teď jsem někde četla, že může FÚ pokutovat, jestliže zjistí, že měl podnikatel datovou schránku třeba dva roky a poprvé ji použil až letos, jako jestli je to pravda tak kdo to vymyslel, měl by viset.

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:18

barbucha dělá se písemně, poslech a pak rozhovor s nějakým dalším nebožákem. Nemůžu to udělat v jazykovce, jenom v tom jediném správném certifikovaném ústavu. 

Já chápu, že je to nějaká bariéra před návalem žádostí na další stupně řízení, ale celkem bych řekla, že je těch admimistratovnich překážek až dost. 

Navíc ani v situaci, že se za zkoušku, která trvá pár hodin platí něco přes 5 litrů, to ten ústav není schopen dělat tak, aby na to nepotřeboval příspěvek z rozpočtu.

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 13. března 2024 09:34

continuity 

Tak občerstvení pro komisi taky nějakou kačku stojí Ale stejně, mně to nepřipadá jako nějaká fraška... myslíš, že projde úplně každej? Čeština je záludná...

(haha, to mi připomnělo, jak o češtině psal Jerome Klapka Jerome, mimo jiný: Čeština užívá 42 písmen, takže cizinci připomíná čínštinu )

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 13. března 2024 11:33

barbucha

každý asi neprojde, čeština je zaludna, ale bavíme se o úrovni B1. Slováci, co tady žijou 10+ let, což je podmínka žádosti o občanství, už určitě jo. Protože ty ústní a poslechové testy dají všichni a když tam alespoň něco sesmoli na písemném testu (je tam odpověď na dotazník a napsat dopis). 

Je to úzké hrdlo ne kvůli schopnostem, co se testují, ale kvůli kapacitám systému a to je za mě to špatně. 

Offline Janulik03
20277 příspěvků moje polička 13. března 2024 12:03

LIstky pre muža na koncert ACDC. Pojdu s nim decká aj otec dcerinho partnera. A ja premýšľam, čo podniknem medzitým.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. března 2024 12:11

Janulik03 To je ale super nákup! Šla bych na tvém místě taky.

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 13. března 2024 12:59

continuity 

Tomu rozumím. Já teda nevím, jaký jsme měli kapacity předtím, ale tak za posledních pár let se u nás ta imigrace o tolik zvedla, že prostě asi fakt nejsou lidi I když nevím proč s tím dělají takový cavyky, když by to přezkoušení jazyka mohli dělat v rámci každý školy, kde se vyskytuje nějakej češtinář (tj. v úplně každý)

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 13. března 2024 13:15

barbuchaSkúšky zo štátneho jazyka na získanie občianstva nemôže robiť hocijaká škola a akýkoľvek češtinár. Tam ide o češtinu ako cudzí jazyk, nie materinský, nie každý češtinár sa orientuje vo výčbe češtiny ako cudzieho jazyka, nemusí ovládať, čo je potrebné vedieť na úrovni B1, B2, C1 či C2, tie testy by mali byť štandardizované podľa týchto úrovní a jazykových a komunikačných kompetencií.

Offline Janulik03
20277 příspěvků moje polička 13. března 2024 14:36

Kan ani omylom, mbe hluk robi veľký problém, a koncert by som nedala. A nie som fanúšik.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 13. března 2024 14:53

Janulik03 byla jsem s muzem na koncerte Parov Stelar a byl to tak priserny ramus, ze jsme oba jeste druhy den meli lehce zalehle usi. Pak jsme jeste meli listky na neco do O2 areny, ja jsem nesla, protoze jsem byla hrozne nastydla, a pry to bylo jeste hlasitejsi. Ja to nechapu, to fakt maji lidi radi takhle nahlas? Daleko vic si uziju vecer, kdyz jdem na jazz do kulturaku v Ricanech. Holt uz jsme fakt starici.