Garfie To je pech tohleto.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
EDITH4B Gratuluju!
I všem ostatním!
Garfie a jeje, to mi je líto.
Jinak mi to říkal i někdo jinej, že tam vůbec nedali nějakou záchrannou školu a pak se přijímačky nepovedly. Ale není se co divit, mě vychovní poradkyně ve škole řekla, že však nemusíme dávat tři školy, kdy nevime jakou třetí. Přitom ta třetí by měla být tutovka, že se tam dítko dostane, i když bude psát přijímačky polomrtvé.
U nás kolem zatím dobrý. Akorát jeden kluk od kamaráda měl první školu nad svoje moznosti, ale dvě zbylé vybírali rozumně.
Od starší dcery se nedostal jeden spolužák, jenže to je speciální případ. Na šestileté zas vůbec nikdo od mladší, což je v podstatě jedno. Co tak poslouchám stejně tam chtěli spíš rodiče než děti. ![]()
Garfie Dcera od kolegyne se zase dostala na gympl, na kterej vzali v prvnim kole jen devet deti, tak ma strach, kdo se tam prihlasi v druhým kole. Dost ji mrzi, ze dcera schvalne pokazila oborovej test, aby se nedostala na prestizni školu, co mela na prvnim miste.
Vari uz jsem tu psala, jak kdysi syn schvalne neudelal prijimacky na osmilety gympl, protoze chtel zustat s kamaradem na zakladce. Dovedela jsem se to az po mnoha letech.
Vari tohle je spíš otázka do diskuze, toto je běžné, že rodiče děti dotlačí k tomu, aby si dali na první místo školu kam nechtějí až tak, že úmyslně pokazí test?
Protože já to tak nemám a neumím si představit,že bych takhle na dítě tlačila. Naposledy jsem usměrnila starší v páté třídě, když mi na otázku, proč chce radši na gympl než na výběrovou základu řekla, že gympl je přeci prestižnější škola. Tehdy jsem usoudila, že to je prachbídná motivace a vymluvila ji to.
continuity muj syn byl v pohode, nic nenamital, nedohadoval se, proste nakracel na zkousky a psal blbosti. Tenkrat o nic neslo, pak na stredni uz jsme se trochu dohadovali, ale sel kam chtel, ne co by se libilo mne. I s tou VS to mel slozitejsi, ale misto v zivote si nasel, je spokojeny, jeho nemelo cenu moc ridit a nutit do cehokoli.
Kokoska tak já si v první řadě myslím, že žádné dítě by se nemělo nutit, nejenom ty, které dokážou vzdorovat. A právě u těch submisivnějšich by se rodiče měli vytrvale ptát a aktivně zjišťovat, co by sami chtěly.
Sweet Potato děkuju !
continuity Tady to takhle nebylo, jako prioritni skolu si ta holka dala gymp,na kterej puvodne chtela uz dlouho, ale tady se ji nakonec libilo vic, je to dost technicky zamereny, mraky programovani a tak, puvodne vybranej byl vseobecnej. Jen jeji mamku vydesilo, ze v prvnim kole brali tak malo lidi a aby tam v druhym kole neprijali slabsi zaky.
continuity ne ze bychom o tom prestupu ma gympl nemluvili a jen mu to naridili. I ze zakladky mel doporuceni, ze mu jde matika, na to byl dost hrdej myslim. Takze se zdalo, ze je shoda a dobra vule, jen pak se mu asi rozlezelo, ze by sel sam bez kamaradu. A o tom nam nic nerekl.
continuity Já teda nevím, jak to bude s mojí dcerou až povyroste. Ale jako, nevím, nenutit ji bude těžký... Třeba ona fakt krásně zpívá, po besídce k nám chodí rodiče, učitelky, proč nechodí do ZUŠ, že je to strašná škoda, no tak jako asi bych jí tam musela hnát rákoskou a jestli to pujde tímto stylem i ve starším věku, tak si umim představit, že jí už do něčeho nutíme.
Garfie continuity Jak mám velké výhrady k naší výchovné poradkyni, tak ji po čtení tady a zpráv od kamarádky asi vezmu na milost. že se letos nepodaří v prvním kole umístit všechny děti a to včetně těch, které mají výborné školní výsledky nás informovala od začátku školního roku. I na to děti připravovala. A informace, co v takové situaci pak dělat, byla součástí přednášek. V úterý před zveřejněním výsledků dokonce přišel leták, jak dítě podpořit v případě neúspěchu.
Karja Budeš se muset naučit motivovat a vysvětlovat tak, aby to považovala za svoji volbu nebo aspoň respektovala, že je to nutné. My jsem nucením nikdy ničeho nedosáhli a třeba jsme museli řešit úplně běžnou věc, kterou většina dětí dělá bez protestu. Školní docházku. Tam ji nemůžeš nechat se rozhodnout, jestli chce chodit nebo ne. A ve škole, když nebude chtít, tak ji tam nikdo neuhlídá. Vždycky najde možnost, jak odejít. K tomu u nás naštěstí nedošlo, ale znám takové případy. U nás jen probíhaly hodinové debaty na téma povinná školní docházka a jak se jí vyhnout. Byla v tom urputná. Pak jako na to šla jinou cestou, až byla starší, nechala se zvolit předsedkyní školního parlamentu a za podpory spolužáků tam řediteli a učitelům házeli nárhy změn
Mně tvoje dcera připomíná tu moji v mnoha ohledech. Ale máš úplně jiný přístup a baví mě to sledovat ![]()
Ja mám na to dost vyhraněný názor. Starší měla krásný přednes, její ucitelka ve třetí třídě ju hnala do nějakého dabingového souboru. No tak jsem se podívala, co by to obnášelo, zeptala jsem se dítěte, co by chtělo a bylo vymalováno. Řešila to s námi několikrát.
Děti mají často mnoho talentů a já si nemyslím, že je nutné vyždímat každý z nich do poslední kapky.
Navíc, když dítě nechce, tak ta externí motivace nezmůže nic. Znám jeden takový hodně smutný pripad, kdy tatínek chtěl mít doma právníka. Kluk to vystudoval a odjel na půl roku do indie. Tatinek to nesl těžce, takže klukovi slibil auto, když udělá advokátní zkoušky. Kluk je udělal, shrabnul klíčky od auta a šel dělat do neziskovky. Dnes jsou rodiče rádi, když vidí alespoň vnoučata, předávka je mezi dveřmi.
Tohle je samozřejmě velký extrém, ale já mám pocit, že čím víc se na ty děti tlačí, tím víc vzdorují.
Karja Starší je vytvarně nadaný, x ocenění a stejně přestal do výtvarky chodit a nějak se s ním domluvit nešlo (a to byl teprve ve druhé třídě). Dobře šermoval i nějaké umístění na MČR vybojoval a stejně s tím seknul a bylo to absolutní no go. To je nepřesvědčíš. Jsme rádi, že aspoň na tom gymplu zůstal a konečně je tam po roce a půl fakt spokojený a sžitý.
notnaJežíši ![]()
Vím, že jsme se už o tom bavili. Naštěstí u nás je starší hodně cílevědomá, ale kecat si nenechá do ničeho, ani do přípravy na přijímačky. Zaplatila jsem ji kurz češtiny, byla tam přesně dvakrát a prohlásila, že to zvládne sama.
Od ségry kluk je hodně chytrý, úplně za školu nechodi, ale využije každou možnost, aby tam nemusel sedět, takže vymeta všechny olympiády, soutěže, projekty a pomocné práce a ještě hraje závodně florbal. Ve škole je tak půlku času, jestli vůbec.
Já bych řekla,že tyhle děti se fakt neztratí.
notna jo, tak motivaci a vysvětlování asi beru už za to nucení, že je to jakoby moje aktivita navíc, že to není její volba nebo prvotní souhlas. Ttomu se určitě nevyhneme.
continuity Jo však já k tomu tak i přistupuju, když ted nechce nechce, živit se tím stejně nebude, tak to nepovažuji za duležité, jestli ve volném čase hezky zpívá nebo blbě skáče na trampolíně, je mi jedno. Spíš až už to jedno nebude, tak myslím, že tam už k nějakým zásahům budeme muset přistoupit, takže nejsem k tomu nucení zase tak přísná, že žádné dítě by se nemělo nutit...
continuity Přijde mi strašně těžký na rodičovství vybalancovat ty potřeba a názory dítěte a rodiče jako vychovatele. Taky nejsem příznivcem tlačení do něčeho. Ale ani toho nechat si dělat úplně, co chce. Jak píšu víš, naše dítě by vůbec nechodilo do školy, kdyby bylo jen na něm. Když naznala, že píše, čte a počítá, měla vše pro život.
brrr Jo, přesně pro ty koníčky to člověk neřeší, jak píšu, jestli bude ve volném čase dělat něco dobře a nebo něco jiného a už hůř, to je mi jedno. Ale pak třeba pro výběr střední školy, různé vzdělávací věci, jako tam už to jedno není.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.