Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 11:52

notna tak nechat je dělat si co chtějí nemůžeš, to je jasný. Ale můžeš jim to vysvetlovat - teď mladší řekla, že na ten šestiletý gympl nechce. Nechtěla to ani zkoušet, moc jsem netlacila, jen vysvětlila, o co mi jde a nakonec se rozhodla sama. dokonce to rozhodnutí obhájila před terapeutkou, která jí řekla, že někdy to překonávání sebe sama má cenu, ale pokud ji to moc stresuje, ať tam nejde.

A když nepomohly diskuze, tak jsem jim řekla, ať si napíšou to prohlášení, že berou odpovědnost do svých rukou. Na starší by to teď už určitě nefungovalo, ta by se klidně zítra odstěhovala. Ale když byly menší, tak rodiče se záchrannou sítí pod sebou pořád potřebovaly a tohle jim to připomnělo. 

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 16. května 2024 11:57

continuity Ano, jako u tvého synovce. Olympiády teda ne, ale kdejakou školní akci vymetla raději než mít běžnou výuku. Jeden rok nás dokonce třídní varovala, že má extrémě omluvených hodin právě díky těmto školním akcím. Ale měla pořád samé jedničky, tak jí to povolovali. Ale řešilo se to dost, že je víc na nějaké akci než ve školní lavici :-)

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 16. května 2024 11:58

continuity Jj, to prohlášení je dobré, to už jsi tu psala

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:00

Karjavýběr střední školy je zrovna věc, ktera by se měla řídit hlavně přáním dítěte. Rodič tak nanejvýš může pomoct sehnat informace, doprovodit na den otevřených dveří do jiného města. Ale je jim 15, za chvilku budou dospělí, můžou souložit, tak si myslím, že můžou i rozhodovat o svém dalším studiu. 

Jako bratranec chtěl být kuchařem, tak mu akorát vysvětlili, že to může dělat i s hotelovkou a bude mít alespoň maturitu. Ale žeby ho někdo přesvědčoval, aby šel s vyznamenáním na gympl, no to ani náhodou. 

Mozna proto jsem tak vyhraněná, že moje máma obrecela ještě i výběr mé vysoké školy a vím jak blbý to může být. A kdybych měla doma trochu podporu, odjela bych i do zahraničí ale to se nestalo. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:03

notnařekla bych, že ji ty akce daly víc než to sezení v lavici. Jen to je problém našeho školství, že ty děti trochu vybočující z řady se snaží utlouct do průměru. Ale proto mají rodiče, aby je podpořili. 

Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:11

continuity kdyby to rodice nechali ma mne, sla bych na trilety ucebni obor "chovatel koni" a celkove bych do skoly ani nikam jinam nechodila, jen ke konim, i tak jsem tam travila prakticky veskery volny cas od 12 let

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:20

continuity jj, chápu, jak to myslíš, ale jsou i děti, které jdou opačnou cestou a to by mi vadilo, ne, jakou si vybere střední školu, ale že si ji nevybere, že jde na nějakou prostě pod urovní toho dítěte.  Nebo že třeba odmítne chodit na nějaké jazykové kroužky, když bude výuka ve škole mizerná a tak. Pro mě jsou tohle podstatné věci, kde už bych to, na některých jedincích pod heslem, že se nemají děti nutit, prostě nenechávala. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. května 2024 12:21

continuity v těch 15 je to jasné, ale začalo to, tuším, osmiletým gymplem. A opravdu si nemyslím, že to desetileté dítě dokáže plně posoudit. Nebo třeba ještě menší, když jde o změnu základky. Já nejsem zastánce vyloženě nucení, ale v tomhle věku musí rozhodnout spíš ten rodič. Já ve třetí třídě školu opravdu měnit nechtěla, nemám ráda změny. Ale zpětně viděno, to byl opravdu dobrý tah, ta základka byla fakt špatná. V páté už mi jít na gympl nevadilo, protože třídy se na druhý stupeň stejně překopaly, takže změně jsem se vyhnout nemohla. 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:22

viktorka_od splavu Jo k nám vlastně na gympl přestoupil spolužák někdy v říjnu, už po měsíci viděl, že to na té střední bude hodně blbý...no rodiče mu to taky říkali.....D Tak to by ted v dnešní době asi taky nešlo, ale tenkrát bylo v naší třídě místo

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:24

Evaevazačalo to tím, že dítě schválení zpackalo letošní přijímačky na střední. (To se vysvětlilo).

Já si například nemyslím, že když dítě nepůjde na osmiletý gympl, tak má celou životní dráhu v háji. Nenapovídají tomu žádné studie ani výzkumy. Že jim na ty zakladce není dobře, spolehlivě poznaji už v deseti. Mám s tím přímou zkusenost. 

Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:26

Karja :-))

ja sla teda na gympl v cerstvych 14, za nas nebyla 9.

continuity no to kdysi pri zavadeni devitky rikal nejaky psycholog, ze to je chyba, ta decka co uz muzou legalne soulozit nemaji na zakladce co delat

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:26

Karjapřestupy jdou i dnes, musí být místo, schválit to ředitel, ale to bylo asi vždy. Teď přestupoval kluk od kamaráda z jednoho odboru na druhý.

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:28

continuity No právě, že musí být místo, dnes už na takové pozdní rozmysly to místo na gymnáziích asi nebude. my jsme tehdy při nástupu ani nenaplnili ročník, vzali každého. To už se ted nestává.

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:43

viktorka_od splavutěžko říct, znám vyučeného kuchaře číšníka, který vystudoval na Sorboně dějiny umění a dnes řídí obří call centrum. Taky mám bratrance, který se do koní zamiloval a nedodělal po gymplu ani toho bakaláře a zdrhnul někam do Rakouska na farmu. 

Někdy jsou ty cesty klikatější, ale to nutné neznamená, že je to navždy špatně. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 12:49

Karja no tak žeby vzali každého nebylo ani za mě. Ta dnešní situace je extrém, ale dcera začínala v šesté třídě s plnou kapacitou 30 a teď je jich myslím 26. Lidé se pořád stěhují, rozvádějí. 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 16. května 2024 13:02

continuity jj, ale on nastoupil hned v podstatě po měsíci, tam asi s místem nedá moc počítat, že ahá, vždyt si to rozmyslím a přestoupim.

Jo, ten rok prostě nenabrali do prvního ročníku plnou kapacitu, nedělali jsme ani přijímačky, pak teda jeden spolužák ve druháku odešel, že to nedal. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 16. května 2024 13:09

Karja tak já spíš chci říct, že fakt to není konec světa. Když vidím ty vyhystercene matky na Twitteru, děti pomalu ještě ve školce a už vykrikuji, jak je potřeba na přípravu na přijímačky 100 litrů, tak si říkám, že do klidu by se měla hodit hlavně generace rodičů. Ty děti mají naloženo dost i bez matky na pokraji kolapsu. 

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 16. května 2024 13:15

Karja A jak si predstavuješ, ze to dítě donutíš chodit na ten jazykový krouzek? Nebo jít na tu střední školu? Tu školu mu sice vyplniš do papíru, ale když tam nebude chtít, neudělá prijimacky. To tu už zaznělo. Dcera tohle pochopila rychle už v 5 třídě. Nechtěla psát olympiadu z matiky. Opakovaně. Učitelka jí přesto tu olympiadu dala a zpět se ji vrátil prázdný papír a tvrdila, ze to nechápe a neumí vypočítat. Není síla, která by to děcko donutila, když fakt nechce. 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 16. května 2024 13:17

continuity Jo, tak to je extrém, to určitě ano:-D. Tak tady i tím, že jsme fakt okrajový region, ale školy tady jsou, tak takovéhle věci já neznám, vůbec. Tady nejsou ani žádné ty přípravné kroužky na přijímačky za těch 100 litru, jen individuální doučování. Kamarádka nabízela ten kroužek, jí se ani děti nepřihlásily, bud využily kurzů ve škole, které zrovna na obou základkách jsou a nebo šly na individuální přípravu, poměr cena výkon byla lepší. Ale zas na druhou stranu, není radno ten výběr podcenovat, protože nemáš x škol v okolí, ta dojíždka je prostě limitující hodně, takže je potřeba mít to srovnaný no už a nehonit pak nedomyšlený jednání na nějaký přestup, když není kam.... Já teda doufám, že moje děti na gympl chtít budou jít, mně se tady ta základka nelíbí, gympl má jednu třídu od primy, pak jednu třídu od prváku, základka kolos o 4 třídách v ročníku, to je po malotřídce docela skok. Uplně si pamatuju, jak jsem si pak na tom gymplu tak jako najednou zase cejtila dobře, malá budova, všechny znáš, takové komorní prostě;-)

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 16. května 2024 13:19

notna No právě proto píšu, že to může být veliký problém jednou u nás. Ale rozhodně bych to nenechala na "at si to rozhodne a nebudu ho nutit", když to bude něco uplně jako mimo mísu.