Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline barbucha blogger
35867 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 12:58
Reakce na Lenka22:

A navíc jsem četla, že tak v roce 2050 budeme letosni leto považovat za chladné, a to teda žijícím fakt závidět nebudu :-)

​Zrovna jsem řešila s mladým pánem klimatizaci - s tím, že oni jako mladý by ji ještě dosyta užili a nakonec mě nalomil tak, že si ji snad pořídím taky, aspoň tu částečnou... že si jako - zaslouženě - zpříjemním podzim života páč ty vyhlídky nejsou nejrůžovější teda. 

Offline Lenka22
2645 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:02

barbucha skvělej nápad si myslím, fakt to bude asi peklo.

Offline RoSa
10172 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:11

barbucha mně to teda přijde jako hrozný plýtvání energií - to budou mít všichni vystrčený z oken ty hnusný béžový plastový krabice? ... nešlo by zatáhnout žaluzie a neotvírat přes den okna na jih? v létě mi stačí zatáhnout jih, otevřít na sever + nahoře na galerii malinko přiotevřít okna - vzduch se tím prostorem přirozeně točí a neškodim životnímu prostředí ani peněžence

Offline barbucha blogger
35867 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:12

Lenka22 

Ještě to promyslím... ale začínám uvažovat o možnosti klimatizovat aspoň obývák - ložnice na druhý straně mám na sever, ale ten obývák je peklo všech pekel už teď. A jestli to takhle půjde dál...

Offline Myrtila
5338 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:12

Catherinne Za mě by klidně mohlo být ještě chladněji, šla jsem do obchodu v dlouhých kalhotách a bundě přehozené přes tričko (zrovna pršelo) a vrátila jsem se úplně propocená. Doma máme teda taky ještě pořád vedro, kdyby nebyl syn nemocný, větrala bych mnohem intenzivněji!

Offline barbucha blogger
35867 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:15
Reakce na RoSa:

barbucha mně to teda přijde jako hrozný plýtvání energií - to budou mít všichni vystrčený z oken ty hnusný béžový plastový krabice? ... nešlo by zatáhnout žaluzie a neotvírat přes den okna na jih? v létě mi stačí zatáhnout jih, otevřít na sever + nahoře na galerii malinko přiotevřít okna - vzduch se tím prostorem přirozeně točí a neškodim životnímu prostředí ani peněžence

​Hele nešlo. Ty tam máš okna za prvé menší, a za druhý já mám před celou tou jižní frontou ještě tu lodžii, kam pere sluníčko strašně - a ta to ohřejvá ještě mnohem víc. 

Navíc máme zateplenej barák, to je taky hrůza děs - nevychladne nikdy!

Offline DruI
5585 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:20

RoSa Já mám dojem, že u nás tohle funguje, když se střídají teplé a studenější dny, ale jak letos bylo vedro v podstatě furt, tak se ta jižní místnost prostě nemá šanci pořádně vyvětrat. Takže se přiznávám, že taky přemýšlím o klimatizaci. A teda existujou i nějaké bez těch ošklivých venkovních krabic :o)

Offline RoSa
10172 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:23

DruI tak jsou tady architektky, který by nějaký přirozený proudění a ochlazování vzduchu v bytě mohly vymyslet...? můj architekt to navrhnul takhle, ale určitě by to šlo vymyslet ještě lépe...

Offline RoSa
10172 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:25

barbucha jo, balkon na jih je pěkná pitomost - to už vim taky...

Offline DruI
5585 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:27

RoSa No hele, kdybych stavěla na zelené louce, tak si to taky nějak vymyslím, ale holt u panelákového bytu ze šedesátých let člověk nemůže chtít zázraky :o)

Offline RoSa
10172 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:32

DruI no, to je fakt, s hotovym už se blbě něco vymejšlí...

ale tak ze zajímavosti: jak bys to řešila "na zelený louce"?

Offline DruI
5585 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:36

RoSa Jako myslíš ideálně? Mně by se nejvíc líbil dům s vnitřním zastíněným atriem a pouze s malými okny mířícími ven. Takový ten klasický stavební typ ze zemí, kde je vedro tradičně ;o)

Offline barbucha blogger
35867 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:43
Reakce na RoSa:

DruI no, to je fakt, s hotovym už se blbě něco vymejšlí...

ale tak ze zajímavosti: jak bys to řešila "na zelený louce"?

​To je těžký dneska hodnotit... ty naše baráky byly stavěný jako poslední někdy před revolucí... a to bejvalo ještě počasí v pořádku - to jest ložnice na sever cajk, a obytná část na jih taky. Jakože logicky

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:51

DruI ale tam pak budes mit od podzimu do jara tmu a zimu

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:55

RoSa Podle mého je blbost stavět na zelené louce, protože nejlepší klima ti udělají stromy, tisíce let prověřená pravda. No a pochopitelně musíš mít vodu, bez toho to nejde. Všichni chtějí na zelenou louku a bezúdržbovou zahradu. Sorry, musele jsem.

Offline dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:59

Kan 

"Na zelené louce" je terminus technicus, označující stavbu založenou tam, kde dosud nic nestálo. Klidně aj ve starém sadu. Sorry, musela jsem.

Offline DruI
5585 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 14:04

viktorka_od splavu No, vzhledem k tomu, že pro sebe nic stavět nebudu, tak je to čistě akademická debata ;o) Ale myslím, že i ta tma a zima jde vyřešit. Ono u tmy hodně záleží na místě a uspořádání okolí kam by bylo možné dům víc otevřít a ta zima bude záležet spíš na použitých materiálech a technologiích. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 14:05

dzizisketa V pohodě od toho jsou diskuze.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. zaří 2024 14:23

barbucha jo, ten jižní balkon je vlastně geniální. V létě stíní, jak je sluníčko výš a v zimě, jak je slunce níž , ti jde do bytu teplo a světlo. Vlastně to odpovídá současným standardům nízkoenergetického bydlení. Akorát na tyhle léta už to nestačí (a to my ještě máme jednu ložnici jižní bez balkonu)Takže si myslím, že nás taky klimatizace nemine. Uvažovali jsme o ní už když jsme po koupi rekonstruovali, akorát jsem nevymyslela, jak to řešit, aby to nebylo hnusný, hlavně jak to dotáhnout do té ložnice. Hnusnou krabici dám na balkon, ale co ty trubky a ta vnitřní jednotka. Teď se mi zalíbil "chlazený strop", ale ten zase sebere kus světlé výšky a stojí samostatně raketu.

Offline Makara
3648 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 14:26

Evaeva taky by dost pomohlo předookení stínění a markýzy