Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline Karja
44702 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 19:33

KokoskaSamozřejmě! Ale já si pohrávala s myšlenkou, že si nechám svoje příjmení, ale tato komplikace že bude nastávat mě vůbec nenapadla. To mu asi nemůžu udělat:D:D.

Ale teď jsme mou situaci probírali s kolegou, závěr byl ať si šetřím, buď na svatbu nebo vyplacení partnera z domu, že se teda uvidí, co z toho bude:D. 

VariVíš co, my se hodně bavíme s některými, co jsou upovídané (jako já).

Offline Raduza
příspěvků moje polička 13. prosince 2024 20:23

Karja já mám z prvního manželství syna a po rozvodu jsem si vzala zpět příjmení za svobodna.  Když jsem se vdala podruhé tak jsem si ho nechala.  Takže stejné příjmení má jen muž a dcera.  To je teprve spravnej zmatek. Ale slysim na vsechny tri.

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 21:26

Karja ja jsem si jmeno nechala...v praci si toho ani nikdo nevsim, ze se mi nezmenilo. Ted si to jeden kolega uvedomil, po roce a pul

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 22:12

Varimě celkem často oslovují příjmením dětí, při prvním kontaktu se představím: continuity od M. a dál to už neřeším. Někdo si to zapamatuje a někdo ne.  Máme v práci jednu takovou emancipovanou kolegyni, která neustále řeší bílé muže ve středních letech a ta se mě tuhle ptala jaké to je, jmenovat se jinak než děti. 

Mě na tom nepřijde nic zvláštního. 

Karja kdyby mého muže chtěli oslovit mým příjmením, nejdřív by si ho museli nějak odvodit, což není úplně intuitivní (jsem něco jako Drakulova) Takže to podle mě nikdo radši neřeší. 

Offline JankaM
3102 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 22:36

continuity tam se někdy jezdíme koupat, rybník je velký a čistý, jezdí se tam i na skůtrech a vodních lyžích. Přímo v kempu za plotem jsem nebyla, tam bývají hlavně rybáři, ale občerstvení mají dobré. Hned vedle je nafukovací ráj, ale na to jsou holky asi už velké? Tady

Offline Karja
44702 příspěvků moje polička 13. prosince 2024 22:38

continuity Mně to taky nepřijde divné a ani mi to vůbec nevadí, že se jmenuji jinak a ani mi nepřijde, že by to způsobovat nějaké problémy jako čisté technické či organizacni

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. prosince 2024 22:59

Karja já mám pocit, že to v určitém období vadí některým dětem. Mně to přijde praktičtější, ale jako pokud na každé oslovení paní Sambová neodpovídáš nene, já jsem Karjová, tak je to asi fuk. Na poště nebo na úřadě stejně musíš mít rodný list.

Offline letfenixa
10878 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 07:25

Karja malý má moje priezvisko, takže muža tým priezviskom volali u Dr aj v škôlke. Nevadilo mu to, dokonca mi to ani nehovoril, len mňa raz napadlo sa ho na to opýtať, tak mi to povedal.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 09:18

pretože máme v rodine aktuálne takú situáciu, spýtam sa " Môže  pri rozvode manžel zakázať, aby naďalej používala jeho priezvisko ? / Event. ak je tu niekto - ako je to vo Francúzsku ? / 

Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 09:46

Blanka v cr urcite nemuze, ale predpokladam, ze by to mohlo byt soucasti rozvodoveho vyrovnani, kdy pravnici sepisou smlouvu a soud ji jen potrvrdi - muze tam byt kdo kde bude bydlet, jak se rozdeli majetek a urcite i dalsi veci. ale jednostranny zakaz ani omylem. 

ja to prijmeni uz nechtela, protoze s tim clovekem nemam nic spolecneho (zadne deti), takze jsem si pozadala o zmenu sama a vratila se k rodnemu. a jsem moc rada, ze jsem to udelala (navic je moc hezky

Offline Zuzuli
3777 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 09:57

Moje kamaradka si pri svatbe nechala sve jmeno, jejich deti narozene v manzelstvi ho maji po tatinkovi. V kontrastu s tim me vzdycky bavilo, kdyz jsem jeste byla s malym miminem v jedne materske skupine a pravidelne se tam objevoval dotaz, jak si muze dotycna zmenit prijmeni na to, ktere maji jeji deti a jejich otec, ktery si ji ovsem nechce vzit. Vzdycky se tam objevila rada zen, co si ho zmenily, kdyz ten jejich se k nicemu nemel, ze prece rodina se musi jmenovat stejne, a davaly si za vzor Babisovou, ktera se tak nejdriv jmenovala a nakonec se te svatby taky dockala

Offline Samantha
3293 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 10:10

viktorka_od splavu To já si příjmení nechala. To bylo jediné, co mi z toho manželství bylo ku prospěchu (teda syn taky, samozřejmě , abych se nerouhala). 

Offline Raduza
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 10:23
Reakce na Evaeva:

Karja já mám pocit, že to v určitém období vadí některým dětem. Mně to přijde praktičtější, ale jako pokud na každé oslovení paní Sambová neodpovídáš nene, já jsem Karjová, tak je to asi fuk. Na poště nebo na úřadě stejně musíš mít rodný list.

​máš pravdu,  když se máma podruhé vdala bylo mi cca kolem 10 let,  vzpomínám si, že mi to chvíli vadilo.  Ale bylo to asi součástí takové té žárlivosti, že už nemám mámu jen pro sebe.  Pak mi otcim koupil psa, přestalo mi vadit všechno a milovala jsem ho až do konce života. 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:05

V tej našej situácii ide / dcére /  o to, že pod vyvdaným menom už má nejakú reputáciu v profesnom živote . 

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:26

Blanka

Je dobré si uvědomit, že reputaci má ona a ne jméno. 

Jinak bych se asi držela francouzské legislativy, zrovna ty jména jsou upravená dost odlišně - teď jsem koukala a v ČR a SR mají dost rozdílů. 

Offline Hanna6
94 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:33

Blanka Od mé kamarádky, která žije ve Francii a prošla si rozvodem. "XY požádal, aby do rozvodoveho rozsudku dali,ze si nepřeje, abych uzivala jeho přijmeni. Ma na to právo. Tady většinou ženy pouzivaji rodne přijmeni, i po svatbě".

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:33

Karjamě hlavně přišel divny ten dotaz. Jestli mi to nevadí? 

Kdyby se mě zeptala ta těhotná kolegyně jaké to má, řekněme, praktické následky, tak mám tu emoci asi jinou. 

Co je koho cizího do toho, co mi v mém vztahu vadí nebo nevadí a pokud už se zeptat, tak to snad jde i jinak. 

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:14

continuity v prvnim postu pises, ze se ptala, jake to je, ne jestli ti to vadi. takze konkretni formulaci tezko soudit.

ja bych si toho taky vsimla, v mem okoli je standardem u nesezdanych davat prijmeni matky. ale ja jsem taky ta emancipovana zena, takze cajk :D

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:15

dela mi radost, ze v pondeli mizim na 6 tydnu do Rakouska, budu pracovat z vesnice s vyhledem na rynske udoli u bodamskeho jezera a o vikendech chodit po horach a  doufam, ze dam aspon bezky.

Offline Černá kočka
1772 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:27
Reakce na continuity:

Tak mamograf dobrý, zaplatila js m si stovku za AI.

​Uz nekde v CR pouzivaji bezne software na vyhodnoceni a za stovku si ho muzes priplatit? To je skvele.

Ja jsem se snazila prevenci neflakat, ale ze dvou poslednich sono prsou jsem byla dost rozpacita. Probihalo to stylem za pet minut vse hotovo vc. zpravy, rychle rychle, dotaz odmavnuty rukou, ta sama lekarka. Predtim jsem byla na tom samem miste, ale u jine lekarky a tam mi to prislo mnohem dukladnejsi, kdyz se ji neco nezdalo, tak se k tomu mistu vratila, prohlizela i pokozku, vsimla si i nepatrne vybledle jizvy po znaminku, ale ty dve posledni navstevy, to byla takova divna prevence, aby se nereklo.