design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 15. května 2017 11:33
Reakce na Jiná Realita:

Myslím, že Tugendhatovi o nic takového ani moc nestáli, přece jen si architekta nevybrali úplně naslepo. Prostor rpo tyhle, jak říkají intimní záležitosti pak byl v soukromých pokojích, kam však vstupovala jen rodina, její nejbližší a personál. Ta hlavní reprezentativní prostora měla účel právě v té reprezentativnosti tak, jak byla navržena, pro styk s přáteli, známými, brněnskou smetánkou, obchodními partnery atd. Z tohoto pohledu je to téměř geniální. Nedávno jsem četla článek, který dával vilu do dá se říci až kulturně-antropologické souvislosti s tehdejším Brnem, kde byl ten "lidový" náhled na vilu rehabilitován ve smyslu, že Tugendhatovi téměř ani nic moc odlišného postavit nemohli.

Offline viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 15. května 2017 12:29
Reakce na Jiná Realita:

to je ale uplna blbost prece. nic nemoznyho to neni, staci se tam doopravdy podivat. doporucuju.

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 15. května 2017 17:53
Reakce na Jiná Realita:

O soukromých pokojích už tu něco bylo napsáno, tam si může člověk jistě dát cokoli. Ono i v té veliké místnosti je "zázemí". Za  onyxovou stěnou je kout s knihovnou a příjemným posezením, kdyby to Tugendatovi chtěli, jistě by se našel prostor pro cokoli. 

Jestli máte možnost, opravdu si tam zajděte. Na dojem, kdy jsme z patra sestoupili po schodech do spodního prostoru, nikdy nezapomenu. Kromě úžasného výhledu je tam i zimní zahrada, která tomu ještě dodává další rozměr. Byli jsme tam v červnu za slunce a to světlo pronikající zelení a volný prostor kolem vás, to bylo opravdu překrásné.

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 15. května 2017 17:56

Přitom rodiče paní Tugendhatové měli klasickou secesní vilu, jistě kdyby byla chtěla, mohla mít něco víc připomínajícího prostředí, na které byla zvyklá. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:17
Reakce na dzizisketa:

+ Kokoska

Naprosto souhlasím. Navíc koncept jednoho velkeho společného prostoru rozčleněného na funkční zóny je v současnosti naprosto běžný. Že si někdo neumí obývací místnost představit bez gauče a televizní stěny je už věc jiná.

Škoda, že je tak těžké se do ní na prohlídku dostat (nejbližší volný termín rozšířeného okruhu v češtině je 2. 7.)

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:25
Reakce na Krehutka:

Taky jsem to objednávala na 1/4 roku dopředu, ale stojí to za to, opravdu. 

Dá se jít podívat i té "rodičovské" vily Löw-Beerových, ale je tam nějaké kulturní centrum, výstava nebo co. Když jsme tam byli, zrovna to připravovali a všechny místnosti byly prázdné. Pak měla rodina L-B ještě dvě vily ve Svitávce u Boskovic, náhodou jsme pak o prázdninách jeli tamtudy na kole. V jedné je městský úřad, ve druhé zdravotní středisko. Do té první jsme nakoukli, jsou to taky nádherné prostory

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:32
Reakce na Kokoska:

Já se tam dostala v rámci jedné spolecenske firemní akce, jinak bych ji asi neviděla, ta dlouhá čekací doba mě fakt odrazuje. Loni byli v rámci hradozamecke noci otevreny všechny významnější brněnské vily, většinou i s doprovodným programem. Ale teda všude houfy lidí, Tugendhat opět na objednavku.

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:34

Jo, když jsem tam vzala ségru, taky jsme to měli objednané více jak dva měsíce předem. Naštěstí poprvé jsem tam byla před oficiálním otevření po renovaci, nebyla to klasická prohlídka, a o to to asi bylo parádnější

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:36
Reakce na dzizisketa:

Naštěstí skupiny na prohlídku jsou malé, bylo nás asi 10? Moc ráda na to vzpomínám.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:41

A když už jsme u toho - co Jurkovičova vila?

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 15. května 2017 18:44
Reakce na Krehutka:

V Jurkovičově jsem ještě nebyla.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 15. května 2017 19:09

také si dokážu představit bydlet ve vile Tugendhat. Je to vážně nádhera. Zrovna nedávno ji procházel Adam Gebrian i s komentářem, tak to bylo hodně zajímavé.

A ano, také nezapomenu ten pocit při sestupu do společenské místnosti.

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 15. května 2017 19:41
Reakce na Krehutka:

Podivná splácanina přerostlé lidové chaloupky a viaduktu, tohle není můj šálek čaje .

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 15. května 2017 20:04
Reakce na Kokoska:

me to pripomelo Mrazika 

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 15. května 2017 21:20
Reakce na Kokoska:

Taky jsem to objednávala na 1/4 roku dopředu, ale stojí to za to, opravdu. 

Dá se jít podívat i té "rodičovské" vily Löw-Beerových, ale je tam nějaké kulturní centrum, výstava nebo co. Když jsme tam byli, zrovna to připravovali a všechny místnosti byly prázdné. Pak měla rodina L-B ještě dvě vily ve Svitávce u Boskovic, náhodou jsme pak o prázdninách jeli tamtudy na kole. V jedné je městský úřad, ve druhé zdravotní středisko. Do té první jsme nakoukli, jsou to taky nádherné prostory

Mně se právě líbí i Löw-Beerova vila, je po nedávné rekonstrukci. Ony jsou ty místnosti téměř prázdné, protože se žádný nábytek nedochoval. Takže jsou tam různé modely, zajímavé fotografie, atd. V jedné místnosti běží stále dokola smyčka pro mě fascinujících filmových záběrů Brna z r. 1919. A zahrada vily je moc krásná. 

Offline Kokoska
35137 příspěvků moje polička 16. května 2017 07:02
Reakce na Ginevra:

My jsme tam byli ještě před instalací současné expozice, takže tam byly opravdu jen holé místnosti,  prý se ani neví,  k čemu která sloužila.  Zahrada je vlastně jen část té původní,  horní kus právě dostali Tugendhatovi jako stavební parcelu, ale to jistě víte.  Líbila se mi historka, jak děti sáňkovaly shora od jejich vily až dolů k babičce,  tehdy tam nebyl plot. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. května 2017 08:11

Mně se strašně líbí Bílkova vila, chystám se na Winternitzovu od Loose.

Offline 999
19882 příspěvků moje polička 16. května 2017 08:50
Reakce na Mutziputzi:

Bílkova vila v Praze, nebo v Chýnově?

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. května 2017 08:52
Reakce na 999:

O Chýnově slyším poprvé))

Offline 999
19882 příspěvků moje polička 16. května 2017 08:55
Reakce na Mutziputzi:

Měl dvě, no :-).