design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline slniecko admin
19630 příspěvků moje polička 30. června 2017 12:43
Reakce na dzizisketa:

Zajímalo by mne, jestli za to schovávání se v soukromí domova můžou taky komanči? Že na západě jsou lidé více koherentní, stejní na veřejnosti i doma, navíc na severu mají míň slunečního svitu, tak se ho snaží domů dostat co nejvíc

Neviem, tiež som nad tým uvažovala. Keď sme si kedysi kupovali dom v radovej zástavbe, tak tam napríklad bol plán, že na "západný" spôsob to bude bez plotov, sa mi to páčilo, že si deti budú môcť behať a rať sa spolu okolo celého bloku. Ako vydržali sme nakoniec bez toho plota asi najdlhšie, ale to sa fakt nedalo. Pretože po tých trávnikoch dookola ani tak nebehali deti, ako tam chodili venčiť svojich psov obyvatelia okolitých ohradených domov - veď ich nenechajú sprepytujem sr.ť na vlastný pozemok, nie?

No a tie záclony tu boli určo aj pred komančami, tak čo to nebude skôr vecou všeslovanskej dobroprajnej duše - ohováranie a závisť.

Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 30. června 2017 13:01
Reakce na slniecko:

Si myslím, že záclony sú u nás tradičné. A bohatá záclona skôr v istej dobe ukazovala akýsi symbol luxusu? Videla som rozdiel v domácnosziach mojich babičiek. Mamina strana veľký statok, záclony a kryštálové lustry. Druhá babička mala záclonky v maličkých okienkach krátke "handérky" a ani teraz už neviem, akú centrálnu lampu mali. 

Je tiež pravda, že ako decko som sa lepšie cítila u chudobnejšej starkej, mohli sme robiť čo sme chceli, nikto nás nenapomínal a vlastne až do večera ani nehľadal. U druhej sme museli sedieť rovno za stolom, jesť príborom, v prítomnosti dospelých nevyrušovať, dávať pozor na oblečenie a do kostola každú nedeľu vo vyžehlených šatočkách a bielych podkolienkach. 

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 30. června 2017 13:29
Reakce na dzizisketa:

Zajímalo by mne, jestli za to schovávání se v soukromí domova můžou taky komanči? Že na západě jsou lidé více koherentní, stejní na veřejnosti i doma, navíc na severu mají míň slunečního svitu, tak se ho snaží domů dostat co nejvíc

Zajímavý je, že se to (neschovávání) praktikuje vlastně jenom (většinou?) v protestantskejch zemích

Někde jsem četla, že v tom Holandsku to povstalo z přímýho zákazu záclon/závěsů za španělský okupace - aby jako občané byli snáz pod kontrolou v případě nějakých nekalých rejdů či spiknutí... a už si to tak nechali.

Tak možná ti ostatní - protestanti - to mají podobně, totiž že chtějí všem sousedům i kolemjdoucím dokázat, že žijí příkladným životem pravého křesťana? Že jako nemají co skrývat...

Offline Potrefenáhusa
38997 příspěvků moje polička 30. června 2017 13:33
Reakce na barbucha:

to je zajímavý s těma protestantama, určitě i nějaká pěkná dizertačka by z toho byla! (Sociokulturní dějiny záclon)

Offline dzizisketa
9024 příspěvků moje polička 30. června 2017 13:36
Reakce na Janulik03:

Záclony spolu s dalšími atributy těžkého maloměšťáckého vkusu kritizovala už ve dvacátých letech Milena Jesenská

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 30. června 2017 13:37
Reakce na Potrefenáhusa:

Kdoví, jestli už není?

Ale zajímavý mi to připadá, a celkem tomu důvodu, proč je to tak v Holandsku, i věřím. A teď začínám mít podeření, jestli o tom nepsal zrovna Čapek? O tom počátku... musím zkontrolovat.

Offline slniecko admin
19630 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:10
Reakce na Janulik03:

tie podkolienky a naškrobené šatičky:)....mama dodnes spomína, ako ich komančovia v 48-mom vysťahovali do takých drevených búd, kde čo izba, to rodina, ale že všetky tie mamy uprostred toho blata a špiny dokázali udržať aspoň to dekórum, že ich deti museli byť každý deň naškrobené a  bielych podkolienkach :-).

Offline slniecko admin
19630 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:10
Reakce na barbucha:

to je zaujímavý pohľad na vec...

Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:25

Som malomeštiak. Milujem záclony, závesy, lustre, obrusy a damaškové povlečenie. Ale strašne sa mi páčia tie obrovské okná bez záclon a žalúzií. Je to svetlé a podmienkou je krásny výhľad von. 

Offline Andromeda70
53 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:26
Reakce na Mutziputzi:

Přesně tak, ale těm dvoum votroubenejm lolům, co si tady smajlíkujou o tom, že nejsou blbý socky (samozřejmě jsou) a maj neomezenej rozhled (chichi) nevysvětlíš o čem je řeč.

Ooooooo.... 

Děvče, ráda bych věřila tomu, že sociální poměry, ze kterých pocházíš a ve kterých žiješ ty, jsou minimálně tak dobré, jak silné je tvé ego.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:45
Reakce na Andromeda70:

Třeba se potkáme v kempu v Bibione a já budu mít náladu ti o nich vyprávět a pšššt tvoje krutost tady nikoho nebaví

Offline Andromeda70
53 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:49

Taky jedno prosklené okno na pánských toaletách v restauraci na svahu v rakouském Leogangu.

Offline Lilly_Ku
4573 příspěvků moje polička 30. června 2017 14:53
Reakce na :

ja ted po prestehovani bydlim v byte v prvnim patre s oknama do vnitrobloku, zavesy mam v loznici, ale v obyvaku ani kuchyni ne. jedna z prvnich veci, co jsem po prestehovani zakoupila, byl zupan, panc ze staryho bytu jsem byla zvykla pobihat rano jen tak, ale tady se to fakt nedalo.

v obyvaku zatim zavesy nemam, byt je starej s drevenyma vysokyma oknama, takze to hezky vypada. ale mozna nakonec taky vymeknu, je fakt, ze kdyz vecer lezim na gaucu, cumim na serial a necim se cpu (treba zrovna vcera), tak to muze pozorovat celej barak 

Offline Lilly_Ku
4573 příspěvků moje polička 30. června 2017 15:00
Reakce na :

nee, nakonec jsem se odstehovala diky stastne shode nahod - uvolnil se byt deset minut pesky od toho puvodniho, dvakrat vetsi, mnohem hezci a jen o neco malo drazsi. navic s fakt milyma sousedama, takze vyhra na vsech frontach :)

Offline Andromeda70
53 příspěvků moje polička 30. června 2017 15:05
Reakce na :

To jsem nezkoumala, ale chlapi stojí za tím pisoárem, takže i kydyby to bylo průhledné, tak asi nic neuvidíš 

Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 30. června 2017 15:05

Tie záchody so sklenenou  stenou mi pripomenuli záchod kdesi so sklenenou podlahou tuším nad priepasťou? Uffff