Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline monis
1613 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:27

Maureen v našem případě ale babička už byla na LDN delší dobu, tak to asi bylo jednodušší. Každopádně ten tvůj příběh je šílenej.

Online continuity
43369 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:39

Maureen oni to samozřejmě zkouší. Nám takto chtěli vrátit domů tchýni s zlomeninou stydké kosti. Akorát ona s tím už doma tři dny byla, sanitka se volala poté, co s tchánem, který jí pomáhal na WC, upadli na jednu hromadu. a sanitaci si zavolali hasice, aby ji dostali já nositka. Představa, že ji má v tomto stavu kdokoliv mimo vzpirace těžké váhy v domácí péči na běžné posteli byla zcela mimo realitu. 

Ale v noční košili ti ji před dveře nevyklopi, to zas nemůžou. Takže sice volali dokola celé rodině, ale nakonec našli místo v LDN. (A to by ona zpět domů ráda, takže čísla poskytovala.)

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:44

Maureennám takhle jednou vrátili dědu z nemocnice. V noci ho odvezla sanitka a ráno ho pustili. Nikdo babičce nezavolal, že ho pouští. Sanitka ho vyklopila před domem v pyžamu a starej se. Byl březen. Naštěstí to viděla sousedka a vzala ho k sobě a zavolala babičku, která šla do obchodu. Pak ho vyvlekly po schodech do druhého patra. Babička jim šla do nemocnice vynadat, ale děda byl svepravny tak co. Že jim neřekl, že nemá klíče. Že měl jen pyžamo bez kapes a v ruce držel peněženku s doklady, je netrklo. 

Offline Maureen
příspěvků moje polička 22. února 2025 08:47

monis a šílenej na tom byl i pocit studu,že jsem nesouhlasila s odvozem otce domů po vlastní ose...vysvětlovat,proč se teď okamžitě nemohu postarat...cítila jsem se děsně-ve stylu-....nojo,jediná dcera a o otce se nechce postarat...

Offline Maureen
příspěvků moje polička 22. února 2025 08:48

Malvin bože můjto snad není možný...já teda jsem vždycky na straně zdravotníků (sama jsem),ale tohle??????

Online continuity
43369 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:52

Maureen oni samozřejmě na ten stud hrají. 

Jako já chápu ten princip doopatrovat seniora, který má problémy se sebeobsluhou, ale dojde sám alespoň na WC a nic akutního mu není. To je na zvážení, jestli to rodina dá nebo ne. 

Ale ty LDNce bábu vycevkovali, měla spoustu léků, řešila se stolice, tlak, cukr, zakázali ji vstávat, vyfasovala antidekubitni matraci, asi 2x ji vezli na vyšetření sanitkou, jezdila za ní rehabka. Ale jinak mohla být podle nemocnice doma v patře bez výtahu. 

.

Online continuity
43369 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:56

Malvin Maureen to je teda opravdu šílené. I když připustíme, že kdovico jim ten starý člověk nevykládá, ale nechat ho stát v březnu v pyžamu na chodníku?

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:59

Maureen odvoz po vlastni ose uz taky znam. Na podzim jsem se vybourala na kole na Klinovci, sanitka me odvezla do Karlovejch Varu. Neustale se nekdo divil, proc za mnou nikdo neprijel a neprivezl mi veci, proc tam neco nemam, neustale jsem musela vysvetlovat, ze manzel se stara o dite a fakt se neseberou a misto prace a skolky nepojedou do Karlovejch Varu, kdyz nebylo vubec jasny jak dlouho tam budu. Mela jsem stesti, ze jsem byla na zacatku na JIP, kde mi dali aspon kartacek na zuby, protoze potom tejden na oddeleni se neustale nekdo divil, proc nemam s sebou prezuvky a zupan a na vysetreni jsem chodila bosa...A vyvrcholilo to tim, ze se me pokusili propustit a at se dopravim domu po vlastni ose nebo at pro me nekdo dojede - mela jsem zlomeny vsechny zebra na jedny strane a vykloubenou klicni kost a byla rada ze zvladnu lezet v polosedu

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 22. února 2025 09:04

continuity Maureen byl to konec devadesátek. Snad dnes už se ta doba posunula. Spíš vlivem z ostudy na sociálních sítích.

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:20

barbucha Ano, máma má vlastní byt, jenže poslední dobou (cca 2 týdny, změny jsou a zvraty jsou poměrně rychlé) nechce být sama. Tedy její "rozhodnutí" být u mě pramení z toho, že asi předpokládá, že bych se jí stále věnovala. Včera jsem přijela ze služebky, vyzvedla ji u tety (kde jeden den přespala) a vzala jsem jí k sobě. Udělala jsem večeři a pak jsem tedy očekávala, že ji odvedu k ní a půjde spát. No, nechtěla jít a pravila, že bude u mě. Fajn, o.k., tak jsem jí řekla, že to probereme zítra, že jí musím minimálně připravit postel a já budu na gauči (spát s ní v jedné posteli se mi tak úplně neche). Chtěla pustit TV, našla jsem film, pak že zprávy ... Potřebovala jsem něco dopsat do práce, ale to prostě nejde. Nevydrží jen sedět a koukat na televizi. Pořád vstává, na něco se ptá, odchází, přichází, začne přehrabovat věci, takže člověk musí být stále ve střehu. Když se jí nevyhovím, nebo řeknu, aby něco nedělala, bere to jako osobní útok a jede v módu nadávek. Já vím, že za to nemůže, ale zatím jsem se s tím tak zcela nesžila. Asi nemám tu správnou trpělivost, přístup? Ještě jsem to vše nenatrénovala. Chce to speciální přístup. Na druhou stranu, jak píšeš, kde je ta hranice? Copak je nutné člověku, jen proto, že je nemocný, ve všem ustupovat? Také nevím, kde je hranice mezi nemoc a manipulace. 

To, že by šla do nějakého Alzheimer domova (standardní dům pro seniory nepřipadá v úvahu, tam by ji ani nevzali, jak mi bylo řečeno praktickou lékařkou) je také nepravděpodobné. Nešla by tam. Stačila zmínka o denním stacionáři ("klubu pro seniory") a už byl oheň na střeše. Že nikam nepůjde, že se jí chci zbavit, že ona nikoho nepotřebuje atd. Frustrující je, že si nejsem jista, že ji dostanu na to vyšetření na gerontologii. A to má jít ještě na kontrolu na oční a myslím, že nepůjde ani tam.

Stále je mi proti mysli, ji "někam dát", ale zdravý rozum mi říká, že např. zlomená noha se také neléčí doma. Alzheimer je nemoc mozku, ale stále je to nemoc. Ve speciálním zařízení mají pečovatelé dostatek praxe, času, znalostí ... Co já s ní buud dělat doma? Navíc je tedy s véprávná, takže když nechce, nepůjde nikam. 

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:21
Reakce na Maureen:

monis a šílenej na tom byl i pocit studu,že jsem nesouhlasila s odvozem otce domů po vlastní ose...vysvětlovat,proč se teď okamžitě nemohu postarat...cítila jsem se děsně-ve stylu-....nojo,jediná dcera a o otce se nechce postarat...

​Přesně ti rozumím, strašný pocit. Ale ono je to samozřejmě jinak .

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:23

Malvin Bože, to je fakt? Strašný, to mi už přijde jako story z jiného světa. To by si snad ani neměli dovolit, vždyť ohrozili život pacienta.

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:26

DruI MP MeriNabídku na online sezení mám. Asi jiná cesta nebude. Nicméně, osobní "pohovor" je vždy lepší, i kvůli klidu, který doma teď evidentně mít nebudu. Vtipné je, že prvotní důvod, proč jsem šla k psycholožce byl zcela jiný, než řešení situace s maminkou.

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:32

Malvin Zbavení svéprávnosti už ani neexistuje. Je možné jen částečné omezení svéprávnosti a to také není jen tak. Musíš mít vyjádření psychiatra/gerontologa (geriatra), stále nevím, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma výrazy (asi se tímto tématem nezabývám ještě dostatečně dlouho )? A maminka by se tuším musela dostavit k soudu ... 

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:33

monis To jsem také četla. Ale maminka je doma ... 

Offline Kokoska
35107 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:10

whiskas tak ji oznam, ze jdes do prace a muze si vybrat, ve kterem byte pres den bude. A ty se uklid to toho druheho. Pracovat s ditetem za zady se neda, i kdyz je mu 70 nebo kolik.

Offline whiskas
21115 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:20

Kokoska U mě nemůže sama být. Nic už bych nenašla (jak jsem psala, všude něco "prohledává" a následně dává na různá místa. A nemám to ani kam zamknout. Navíc se tady prostě neorientuje, neudělala by si ani čaj. I když jí to ukážu, za chvíli padne stejná otázka, např. kde je WC.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:28

whiskas No hlavně, kdyby se něco nedej bože stalo tobě, tak se stejně bude muset postarat někdo další. Přála bych ti, aby byla maminka ochotná přistoupit na nějaké rozumné řešení

Offline letfenixa
10923 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:33

whiskas tak ako si chcela vyhovieť otcovi, chceš teraz aj mame a absolútne nerešpektuješ seba.

Offline Kokoska
35107 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:53

whiskas tak bude u sebe. Jestli je teta pricetna, vysvetli ji to, zamkni se a aspon par hodin bud sama.